Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Οι πλειστηριασμοί, τα επιδόματα και το ..."καλό" μνημονιακό πολυνομοσχέδιο


 



Οι πλειστηριασμοί, τα επιδόματα και το ..."καλό" μνημονιακό πολυνομοσχέδιο
Της Νίκης Ζορμπά
Μαζεύτηκαν χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, κυρίως, για να "αναλύσουν" τα περί πολυνομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή, με στόχο να σημάνει την ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης.
Ο κ. Τσακαλώτος, έδειξε μεν ένα προβληματισμό για την αλλαγή στον τρόπο κήρυξης των απεργιών ( είχε προηγηθεί "θερμό" επεισόδιο στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ της κ. Αχτσιόγλου και μελών του ΠΑΜΕ, του Συνδικαλιστικού βραχίονα του ΚΚΕ), αλλά στο σύνολό του ( 1500 σελίδων), ο ΥΠΟΙΚ είπε στους συριζαίους βουλευτές ότι το πολυνομοσχέδιο είναι θετικό στο ισοζύγιο και μάλιστα, για πρώτη φορά στη μνημονιακή ιστορία του τόπου.
Οι πλειστηριασμοί, για τους οποίους είχαν χαλάσει τον κόσμο το προηγούμενο διάστημα τινές από το κυβερνών κόμμα, γίνονται πλέον, από τις 22.2, μόνον ηλεκτρονικοί, αλλά τούτο, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τη συνεδρίαση Τσακαλώτου, υπουργών και βουλευτών, δεν ήταν το "αγκάθι" που βάρυνε το κλίμα στη σύναξη.
Παρότι, ακόμη και η ρύθμιση για την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για οφειλές στο Δημόσιο, εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο ( καίτοι εκκρεμεί η διαπραγμάτευση επ αυτών με τους Θεσμούς).
Το κλίμα βάρυνε, κατά πληροφορίες, το θέμα των οικογενειακών επιδομάτων, κυριώτατα αυτά που αφορούν για τρίτεκνους- πολύτεκνους και υφίστανται "κλάδεμα".
Η γκρίνια εκφράστηκε προς την Θεανώ Φωτίου, είπε grosso modo είπε ότι γλίτωσαν τα χειρότερα, διότι παρά τις απαιτήσεις των Θεσμών για περικοπή τους, τελικώς απλώς υπήρξε "εξορθολογισμός" στον τρόπο υπολογισμού τους.
Κατά τα λοιπά, σαν έτοιμη από καιρό η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται την προσεχή Δευτέρα να υπερψηφίσει και αυτό το πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, για να φτάσει η χώρα ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια.
Αυτό είναι άλλωστε το κυβερνητικό αφήγημα, το οποίο παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, την Δευτέρα και επανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών.
Όπως είπε, ο ίδιος, στις 22 Ιανουαρίου, στο Eurogroup, ολοκληρώνεται και τυπικά η λήξη της γ΄ αξιολόγησης και ξεκινάει η μεγάλη διαπραγμάτευση για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα φέρουν τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και θα εφαρμοστούν, μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε και η χώρα αποπερατώνει, βάσει του πλάνου κυβέρνησης- Θεσμών, το τρίτο πρόγραμμα.
"Αυτή αποτελεί την τελευταία εκκρεμότητα για τη χώρα ώστε μετά τον Αύγουστο να εξυπηρετεί αυτοδύναμα η χώρα τις υποχρεώσεις της" ανέφερε επακριβώς ο κ. Τζανακόπουλος για το πολυνομοσχέδιο, έχοντας διατρανώσει την "οριστική και αμετάκλητη" λήξη της σκληρής μνημονιακής περιόδου τον προσεχή Αύγουστο.
Οι γκρίνιες, ο προβληματισμός και οι επιμέρους ενστάσεις των συριζαίων βουλευτών επί του πολυνομοσχεδίου πάντως, δεν πρόκειται να προκαλέσουν πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση για το δια ταύτα της ψηφοφορίας. Τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται η ψήφισή του, το πολυνομοσχέδιο θα γίνει νομος του κράτους, απρόσκοπτα και χωρίς "δραματικές" κορώνες και εντάσεις, από την πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...