Τρίτη 30 Μαΐου 2017

newsbomb.gr: Η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών

Ανώμαλοι νταβατζήδες από την Place Pigalle, παπαδοπαίδια-ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Χ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ο πραγματικός στόχος τους ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η πολιτική του φιλοσοφία

Τον αποκαλούσαν «εωσφόρο», «δράκουλα», «συνεργάτη των Γερμανών», «προδότη», «αποστάτη», «πουλημένο» και άλλα παρόμοια, για έναν απλό λόγο. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας υπερσύγχρονος για την Ελλάδα φιλελεύθερος πολιτικός, που δεν άρεσε σε μία μεγάλη κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι μόλις ακούν την λέξη φιλελευθερισμός τραβούν το πιο γρήγορο κολτ. Επίσης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν άρεσε και σε μία ευρεία κατηγορία σοσιαλδημοκρατών, παραδοσιακής κοπής, οι οποίοι τον κατηγορούσαν για άκρατο «νεοφιλελευθερισμό» αγνοώντας τα πάντα γύρω από την πολιτική και οικονομική του φιλοσοφία.
του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όμως, δεν είχε φίλους ούτε μέσα στην ΝΔ. Η καραμανλική δεξιά με το ζόρι άκουγε το όνομά του. Οι ραλλικοί φιλελεύθεροι τον ανέχονταν. Η άκρα δεξιά της ΝΔ από τότε τον αποκαλούσε «πουλημένο στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο». Βλέπετε, τούς πήγαιναν λίγα τα φράγκα από την Ευρώπη, γι’ αυτό χωρίς ντροπή τον έρριξαν το φθινόπωρο του 1993.
Ποιοι ήταν λοιπόν οι φίλοι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε τούτη την χώρα; Παραφράζοντας τον Γιάννη Μαρίνο, που υπήρξε καλός του φίλος, θα έλεγα ότι ήσαν οι Έλληνες με «κοινό νου». Όμως είναι λίγοι οι Έλληνες αυτοί… Σε έναν λαό που μετά από 196 χρόνια ελευθερίας δεν ξέρει ούτε τί θέλει ούτε πού πάει, ο «κοινός νους» κάνει τζιζ. Ο λαουτζίκος, λένε κάποιοι, θέλει συνωμοσίες, αρπαχτές, σκάνδαλα, λούφες και κυρίως εύκολο χρήμα. Στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, οι πραγματικοί νοικοκυραίοι είναι τα κορόϊδα. Είναι στόκοι, όπως λέει και ένας βαρύμαγκας δήθεν δημοσιογράφος με αρπαχτές που βαράνε ταβάνι. Ένας όμοιός του, την δεκαετία του 1990 είχε αναλάβει εργολαβικά να βρίζει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και το χιλιάρικο έτρεχε από τα παντελόνια του.
Πέρα από τα ξόρκια και τις ύβρεις, το μητσοτακέϊκο αποδεκατίστηκε και από δολοφονίες. Ανώμαλοι νταβατζήδες από την Πλας Πιγκάλ, διεστραμμένοι γκάνγκστερ που αντέγραφαν Φλωμπέρ χωρίς να ξέρουν ποιος είναι, και γελοία παπαδοπαίδια, δολοφόνησαν τον γαμπρό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη γιατί τούς χάλαγε την σούπα προωθώντας την συνεργασία με τον Χαρίλαο Φλωράκη. «Καθάρισαν» τον Μιχάλη Βρανόπουλο για να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Σκότωσαν έναν νέο οι τραμπούκοι, σημαδεύοντας τον Γιάννη Παλαιοκρασά.
Ο πραγματικός στόχος πίσω από κάθε δολοφονία ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η πολιτική του φιλοσοφία. Την είχε περιγράψει ο αείμνηστος πολιτικός αρκετές φορές και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Ήθελε μία Ελλάδα σοβαρή, υπεύθυνη, μορφωμένη, δημιουργική και αξιοπρεπή. Οραματιζόταν μία ποιοτική κοινοβουλευτική δημοκρατία, η οποία θα ήταν τιμή και παράδειγμα για τον κοινοβουλευτισμό.
«Αν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε αφεθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του το 1990, η Ελλάδα θα ήταν τώρα αρκετά μακρυά από την σημερινή της κατάσταση», μού είπε πριν 7-8 χρόνια ο αποβιώσας πριν 6 μήνες αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέννινγκ Κριστόφερσεν. Πάνω στο θέμα αυτό, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε ομιλία του το 2012 για το έργο του της περιόδου 19ι90-1993, υπογράμμιζε:
«Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας έχει τις ρίζες του πριν 30 χρόνια, όταν ανέλαβε για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ την εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τότε έγινε η επιλογή της βελτίωσης του επιπέδου ζωής του λαού μέσω της αύξησης του δημόσιου χρέους, με ελλείμματα που χρηματοδοτούσαν καταναλωτικές δαπάνες, καθώς και η επιλογή του ασφυκτικού εναγκαλισμού της οικονομίας από το Κράτος, που τελικά εξουθένωσε την ανταγωνιστικότητά της. Στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας, πάντως, κανείς μέχρι τότε δεν είχε ακολουθήσει συνειδητή πολιτική δημιουργίας ελλειμμάτων. Ταυτόχρονα, την περίοδο εκείνη ακολουθήθηκε και μία πολιτική παροχών μέσω του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο και προηγουμένως δεν στηριζόταν σε υγιείς βάσεις. Οι παροχές σε ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων και η στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών που τις υπέθαλπαν αδιαφορώντας για τις συνέπειες, εκτόξευσαν και το κρυφό χρέος. Αν και το μακροχρόνιο έλλειμμά του περιλαμβάνεται τελικά στο δημόσιο χρέος, δεν παρακολουθείται, ούτε και σήμερα, συστηματικά στην χώρα μας.
»Η ραγδαία αύξηση των κρατικών δαπανών στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έφερε την Ελλάδα πολύ γρήγορα στα όρια της πτώχευσης. Ακόμα και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος πάντως εγνώριζε καλά τα θέματα της οικονομίας, αντελήφθη ότι είχε ξεπεράσει κάθε όριο και μετά το τέλος της πρώτης τετραετίας του αναγκάστηκε να διορίσει τον Κώστα Σημίτη ως υπουργό Εθνικής Οικονομίας και να ακολουθήσει μία αυστηρά περιοριστική πολιτική. Η νοοτροπία όμως με την οποία είχε εμποτίσει τους οπαδούς του υπερνίκησε την λογική, η περιοριστική πολιτική γρήγορα εγκαταλείφθηκε, για να επικρατήσει τελικώς η πολιτική τού Τσοβόλα δώσ’ τα όλα, με αποτέλεσμα όταν φθάσαμε στις εκλογές του 1989 η Ελλάδα να έχει πτωχεύσει.
»Ο εκλογικός νόμος που είχε τότε ψηφίσει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ εμπόδισε τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης και χρειάστηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και 47% για να καταφέρει η ΝΔ ως πρώτο κόμμα να πάρει 150 βουλευτές και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μέχρι να φτάσουμε εκεί, δημιουργήθηκαν δύο κυβερνήσεις. Μία κοινή με την Αριστερά, που εκδίωξε οριστικά από την πολιτική ζωή τα φαντάσματα του εμφυλίου πολέμου, και μία οικουμενική, στην οποία συμμετείχε παρά τις δικαστικές του εκκρεμότητες και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αν και η Οικουμενική πήρε κάποια μέτρα, δεν μπορούσε να δώσει λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας ούτε να κάνει τις βαθειές τομές που χρειάζονταν, καθώς τα κόμματα που την απάρτιζαν είχαν το καθένα την δική του πολιτική ατζέντα.
»Όταν ήρθε στην εξουσία η κυβέρνηση της ΝΔ, τον Απρίλιο του 1990, είχε ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Το γεγονός ότι στην διάρκεια των τριών εκλογικών αναμετρήσεων που είχαν μεσολαβήσει δεν είχα δώσει καμμία υπόσχεση στον ελληνικό λαό. Είχα μάλιστα πει τότε ότι θα επιχειρήσω να βελτιώσω την ζωή των Ελλήνων, αλλά θα τούς ζητούσα περισσότερη δουλειά για να μπορέσουμε να κάνουμε την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική. Είχα πει την αλήθεια μερικές φορές μέχρις ωμότητος. Και είχα προετοιμάσει κατά το δυνατόν τον κόσμο για τον ανηφορικό δρόμο που καλούμασταν να ακολουθήσουμε…».
Δρόμο που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει, καθ’ όσον δεν το επέτρεψαν οι δυνάμεις του ζόφου στην Ελλάδα. Έτσι, μετά την πτώση της κυβέρνησής του από τον Αντώνη Σαμαρά, η Ελλάδα δεν ξαναβρήκε στην πραγματικότητα τον δρόμο της.
«Στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο λειτουργούσε επί της εποχής μου απόλυτα δημοκρατικά, όπως άλλωστε και το Υπουργικό Συμβούλιο, με την δυνατότητα ανοικτής έκφρασης της αντίθετης άποψης, επικράτησαν οι λαϊκίστικες απόψεις που εξέφραζε η εσωκομματική μου αντιπολίτευση. Με την εξαίρεση της μισής προσπάθειας που έκανε ο κ. Σημίτης στην διάρκεια της πρώτης τετραετίας του μέχρι να εξασφαλίσει την είσοδο στην ΟΝΕ, στηριζόμενος κυρίως στα δικά μας επιτεύγματα και πολιτικές, η Ελλάδα ακολούθησε άβουλη και μοιραία τον ολισθηρό δρόμο των χρεών και των ελλειμμάτων. Παρά τις ελάχιστες φωνές που, απομονωμένες από την ευρύτερη κοινή γνώμη, προειδοποιούσαμε μάταια για τα επερχόμενα δεινά, ο δανεισμός συνεχίστηκε και κορυφώθηκε στην διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 2000. Άφθονο και φθηνό χρήμα στα χέρια ανεύθυνων κυβερνήσεων δαπανήθηκε αποκλειστικά για κατανάλωση, διαμορφώνοντας ένα πλασματικό επίπεδο ευμάρειας, μέχρις ότου η οικονομική κρίση να χτυπήσει σαν τσουνάμι την Ελλάδα κα να αποκαλύψει την σκληρή αλήθεια. Φτάσαμε έτσι νομοτελειακά στην κατάρρευση και την χρεοκοπία, που μπορούσαμε και έπρεπε ασφαλώς να έχουμε αποφύγει».
Αυτά αναφέρει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε άρθρο του προλογίζοντας το βιβλίο Μπροστά από την εποχή της – η κυβέρνηση της ΝΔ 1990-1993, που επιμελήθηκε ο Γιάννης Παλαιοκρασάς. Αλλά, τί τα θέλουμε, «στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα» λέει η λαϊκή ρήση. Και τα αποτελέσματα είναι γνωστά…

Τι θα πρέπει να κάνει κανείς για να φάει ένα φρέσκο αυγό...

 

Ένας δημοφιλές σύνθημα των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης έλεγε ότι «για να φας φρέσκο αυγό θα πρέπει να έχεις γκόμενα την κότα». Αν ένας κανονικός αντισυστημικός άνθρωπος εκείνων των χρόνων και σημερινός εξηντάρης έφτανε εκεί για ένα αυγό, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως αγνοεί τον βασικό κανόνα του καπιταλισμού: Τα λεφτά τα φέρνει ο επενδυτής! Στον πελαργό έχουν αναθέσει άλλη δουλειά.
Οι άλλοι έχουν εκλογές κι εμείς τους ζητάμε μία σαφή δήλωση για το πόσα λεφτά θα μας χαρίσουν με το χρέος. Να πάει, δηλαδή, ο Σόιμπλε στους ψηφοφόρους του και να πει: Επειδή ο Αλέξης στην Ελλάδα έχει θέματα με τους δικούς του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, θα χαρίσουμε στην Ελλάδα ως Γερμανία 40 με 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο ένας ηλίθιος θα το έκανε και ο δόκτωρ δεν είναι τέτοιος.
Ξέρουμε, λοιπόν, ότι το χρέος δεν θα το πάρουμε. Όχι τώρα. Και όχι όπως θα το θέλαμε. Το πολύ – πολύ να γίνει μία δήλωση για το χρέος. Αλλά οι αγορές δεν είναι βλαμμένες. Ξέρουν καλά τι σημαίνει η κάθε λέξη και πολύ περισσότερο γνωρίζουν από αριθμούς. Μακάρι να άνοιγαν αύριο οι ουρανοί και να έπεφταν εκατομμύρια ευρώ όπως το μάννα στους πεινασμένους Ισραηλίτες στην έρημο. Αλλά οι πιθανότητες για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά μικρές.
Παρόλα αυτά, δεν νομίζουμε ότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι σε αυτή την φάση το χρέος και το QE. Ουδέποτε ήσαν! Εκείνο που χρειαζόμαστε άμεσα είναι επενδύσεις. Να πέσουν λεφτά στην αγορά, να ανοίξουν δουλειές και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Για να σωθεί η παρτίδα στην Ελλάδα χρειάζονται ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ανάλογοι με εκείνους της μετακομμουνιστικής Κίνας.
Πώς θα το καταφέρει κανείς σε μία χώρα που το ευρώ φοβάται να κυκλοφορήσει επειδή κινδυνεύει να πέσει θύμα απαγωγής; Σε μία χώρα που οι επιχειρήσεις οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν στα οκτώ χρόνια της κρίσης διεκδικούν πολλαπλά βραβεία, αφού στην πραγματικότητα λειτουργούν δίχως να υπάρχει ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα για να τις στηρίξει;
Εδώ όσοι επενδυτές υπήρχαν ήδη τους έχουμε σχεδόν εξορίσει. Κι αυτή είναι η ζωντανή μας δυσφήμιση στα επενδυτικά φόρουμ. Έχει γίνει μεγάλη ζημιά τα τελευταία δύο χρόνια! Θα παρατηρήσει, κάποιος ότι δεν γίνονται πλέον διαδηλώσεις στην Χαλκιδική. Σύμφωνοι! Αλλά εξακολουθεί και υπάρχει δασάρχης στο Ελληνικό και ένα κομματικό σύστημα που εχθρεύεται κάθε είδους επένδυση.
Αν κάποιος, λοιπόν, θέλει να βγούμε από την κρίση, είναι απαραίτητο να βρει τρόπους να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τον επενδυτικό κόσμο. Είναι η κορυφαία επιλογή για την Ελλάδα, για όλες τις κυβερνήσεις. Για την σημερινή και για όσες ακόμη ακολουθήσουν.
Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, δεν είναι αρκετό να ψηφίζει κανείς μνημόνια. Είναι πιο απλό να ανοίξει τον δρόμο στις επενδύσεις. Το να ψηφίζει μνημόνια και να οδηγεί τις ταξιαρχίες του κόμματος κατά των ορυχείων της Χαλκιδικής, για παράδειγμα, ή να ανακαλύπτει αρχαία κάτω από τους αεροδιαδρόμους του πρώην αεροδρομίου, είναι ανεδαφικό. Για την ακρίβεια, είναι ο δρόμος που μας οδηγεί κατευθείαν στο πέμπτο και στο έκτο μνημόνιο.
Ο προσεκτικός κύριος Τόμσεν και τα ραβασάκια στην Αθήνα
Με το QE θα μπορούσε να γίνει κάτι, αλλά ο Μάριο δεν είναι Τόμσεν. Δεν θα περάσει τις κόκκινες γραμμές του για να διευκολύνει την Ελλάδα, για να τον στήσει στην συνέχεια στον τοίχο ο Σόιμπλε. Αν το γράμμα του νόμου τού το επιτρέπει, θα κάνει ένα μικρό βηματάκι. Τότε και μόνο τότε. Κι ίσως στο μεταξύ να έχει λήξει αυτό το πρόγραμμα και να μην χρειαστεί να κάνει ούτε καν αυτό.
Οι δικοί του, πάντως, το φέρνουν το γράμμα (το ραβασάκι πείτε καλύτερα) στην Αθήνα. «Τι φοβερός που είναι ο Αλέξης», λέει ο ένας απεσταλμένος του. «Αλέξης for ever», λέει ο άλλος. Τα ακούνε αυτά στο Μαξίμου και αγαλλιάζει η ψυχή τους. Λεφτά δεν βλέπουμε, αλλά αυτό είναι ένα άλλο φιλοσοφικό θέμα. Ψυχή βαθιά που έλεγαν και οι παλαιοί κομμουνιστές!
Ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά, το QE δεν είναι ούτε η αρχή του κόσμου ούτε και το τέλος του. Καλό θα ήταν να το πάρουμε, αλλά δεν είναι το διαβατήριο για να περάσει η ελληνική Οικονομία στον Παράδεισο. Θα είχε σημασία, έστω και σε συμβολικό επίπεδο. Σύμφωνοι! Αλλά όπως ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη έτσι και ένα QE δεν θα λύσει τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος. Ας λύσουν οι τράπεζες το θέμα με τα κόκκινα δάνεια και αυτό θα ισοδυναμεί με 1000 QE. Ας βάλει μπροστά η ελληνική Οικονομία και θα έρχονται τρέχοντας οι ξένοι να μας δώσουν τα λεφτά τους. Είπαμε! Καλό είναι το QE, αλλά η εθνοσωτήριος επένδυσε υπερβολικά σε αυτό το χαρτί.
Το χρέος, το κλείδωμα του επιτοκίου και οι ανεμόμυλοι
Με το χρέος δεν ισχύουν τα ίδια πράγματα. Εδώ δεν μιλάμε ούτε για συμβολισμούς ούτε για εκστρατείες δημοσίων σχέσεων. Μιλάμε για πραγματικά λεφτά που θα τα πληρώσουν πραγματικοί άνθρωποι. Και ναι μεν οι ιθαγενείς έχουμε την εντύπωση ότι όλοι στον πλανήτη μας οφείλουν, αλλά το κακό για μας είναι ότι αυτοί οι «όλοι» δεν έχουν την ίδια εντύπωση για μας. Έχει τεράστια σημασία να μπορέσουμε να κλειδώσουμε τα επιτόκια για τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό θα αποδειχτεί σε περίπτωση ανόδου των επιτοκίων. Δεν μπορούμε, όμως, να εκβιάσουμε μία τέτοια λύση.
Η απόλυτη αλήθεια είναι ότι αν είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ ενός κουρέματος του χρέους και ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα (φανταστείτε να υπάρξει και να το πουν σχέδιο Σόιμπλε), θα έπρεπε να επιλέξουμε το σχέδιο! Δηλαδή να προκαλέσουμε ένα τσουνάμι επενδύσεων. Το κακό είναι ότι αυτή την στιγμή δεν είναι στο τραπέζι ούτε το κούρεμα ούτε κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα. Γι’ αυτό έχει τεράστιες ευθύνες η ίδια η κυβέρνηση. Από την αρχή κυνήγησε με το χρέος ανεμόμυλους. Είτε επειδή αυτό «έγραφε» καλύτερα στο επικοινωνιακό της παιγνίδι, είτε επειδή τα παιδιά των καταλήψεων αγνοούσαν την καταλυτική συνεισφορά στην σχέση του παρανομαστή ΑΕΠ. Έτσι δόθηκε στους ξένους το άλλοθι να ξεχάσουν ακόμη και την επένδυση «Ήλιος», η οποία είχε αποκτήσει μυθικά αν όχι παραφυσικά χαρακτηριστικά. Να μην ξεχνάμε ότι ο «Ήλιος» εφευρέθηκε όταν όλοι συμφωνήσαμε ότι χωρίς επενδύσεις δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο. Από την ώρα που ανέλαβε, λοιπόν, ο Αλέξης και ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις ο Βαρουφάκης, οι Γερμανοί (κατά κύριο λόγο) είχαν κάθε λόγο να ξεχάσουν τα περί επενδύσεων. Να μην ξεχνάμε ότι οι επενδύσεις, όπως και η εγγύηση χαμηλών επιτοκίων, είναι πράξεις που απαιτούν να βάλει κανείς το χέρι του στην τσέπη.
Αντί επιλόγου
Όχι μόνο το χρέος και το QE. Και δωροεπιταγές από τα LIdl να έπαιρνε η κυβέρνηση για τους Έλληνες πολίτες θα ήταν καλό. Γενικά, ό,τι παίρνει κανείς καλό είναι. Αλλά να μην χάνουμε τον στόχο μας: Αν θέλουμε να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα πρέπει να έρθουν λεφτά στην χώρα. Δηλαδή, πολλά λεφτά. Κάθε πρωί, λοιπόν, που σηκωνόμαστε από το κρεβάτι θα πρέπει να ρωτάμε: «Αν ήμουν ξένος επενδυτής θα έφερνα τα λεφτά μου σε αυτή την χώρα»; Όταν η απάντηση γίνει καταφατική να ξέρετε ότι θα είμαστε κοντά να βγούμε από τα μνημόνια και οι ξένοι να μας ρυθμίσουν το χρέος και να βάλουν μέχρι και την Bild να γράφει επικά άρθρα για την Ελλάδα. Σκεφτείτε τώρα τι θα έπρεπε να ρωτάει κάθε πρωί τον καθρέπτη του ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο εκάστοτε Έλληνας πρωθυπουργός: «Τι έκανα χτες για να έρθουν λεφτά σε αυτή την χώρα»;
Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Επικίνδυνα παιχνίδια με τη δόση και τη χρεοκοπία

 

Επικίνδυνα παιχνίδια με τη δόση και τη χρεοκοπία
Του Βασίλη Γεώργα*
Καταστροφικό  για την Ελλάδα δεν είναι να μην πάρει μια καλή συμφωνία για το χρέος. Καταστροφή θα είναι αν για οποιοδήποτε λόγο  η κυβέρνηση δεν πάρει την δόση των 10 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου είτε γιατί επιλέξει να πάει σε ρήξη, είτε γιατί δεν θα την εγκρίνουν οι δανειστές.
Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο μετά από 9 μήνες διαπραγματεύσεων και ψήφισης όλων των προληπτικών μέτρων που ζητήθηκαν; Αν πιστέψουμε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Υπάρχουν όμως και άλλες φωνές που ακούγονται φάλτσες μέσα στην κυβέρνηση και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες παρά τις επίσημες διαψεύσεις συντηρούν το θέμα ανοιχτό στήνοντας έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο χορό με τη φωτιά.
Θυμίζουμε δε ότι πρώτος έσπειρε τα ζιζάνια ο Poul Thomsen ο οποίος υπό καθεστώς ανωνυμίας δήλωσε στο CNBC ότι «η καλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα και οι δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία για το χρέος είναι οι επικείμενες προθεσμίες για πληρωμές ομολόγων που θα υποχρεώσουν σε μια συμφωνία».
Στο Μαξίμου έχουν πάρει πλέον το μήνυμα πως η εκταμίευση του δανείου είναι ίσως πλέον το μοναδικό κέρδος που μπορεί να έχει πλέον η Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup. Και από τη στιγμή που στο τραπέζι δεν θα υφίσταται τίποτα άλλο πέρα από μια «συμφωνία εν αναμονή» για το χρέος που θα ξανασυζητηθεί το καλοκαίρι του 2018, δεν υπάρχουν περιθώρια να μην δεχτεί τουλάχιστον τη δόση.
Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, τα χρήματα θα εκταμιευτούν κανονικά και η Ελλάδα θα εξοφλήσει στην ώρα τους τα τοκοχρεολύσια των 7,4 δισ. ευρώ που λήγουν στις 17, 18 και 20  Ιουλίου προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τους ιδιώτες επενδυτές.
Αυτό λέει και η λογική. Εδώ που βρισκόμαστε, ακόμη και αν η κυβέρνηση αισθάνεται σαν πληγωμένο θηρίο στο κλουβί και εξετάζει διάφορες επιλογές, δεν θα διακινδύνευε να επενδύσει στο χάος ποντάροντας ότι «εκδικούμενη» τους δανειστές θα διασωθεί η ίδια πολιτικά.
Τότε λοιπόν γιατί διατυπώνονται τόσο έντονα αμφιβολίες από διαφορετικές πηγές για το αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να παίξει με τα σπίρτα και να απειλήσει με χρεοστάσιο τον Ιούλιο;
Τρεις είναι οι λόγοι : Ο πρώτος είναι καθαρά εσωκομματικός. Υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ που παρά τις επίσημες διαψεύσεις, διοχετεύουν τέτοιες «πληροφορίες» ξέροντας ότι θα προξενήσουν θόρυβο. Το αφήγημα της ρήξης εξυπηρετεί  κυρίως εσωκομματικές σκοπιμότητες, αλλά αξιοποιείται και κεντρικά ως μια αιωρούμενη απειλή προς τους δανειστές. Κάποιοι μεταφέρουν «εμπιστευτικά» αυτές τις πληροφορίες και κάποιοι άλλοι δημοσίως και επώνυμα. Η περίπτωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη ο οποίος εισηγείται στην κυβέρνηση να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές είναι η πιο κραυγαλέα. Ο κ. Ξυδάκης δεν είναι απλώς ένα κομματικό στέλεχος αλλά κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος. Εκ θέσεως ο δημόσιος λόγος του έχει βαρύνουσα σημασία και προφανώς απηχεί ευρύτερες απόψεις που επικρατούν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτές οι απόψεις που παροτρύνουν στην κήρυξη χρεοστασίου δεν κοπούν μαχαίρι από τον ίδιο των Πρωθυπουργό ως επιβλαβείς για την ομαλότητα στη χώρα, θα είναι σαν να δικαιώνονται εμμέσως όσοι τις προκρίνουν.
Στη λογική αυτή μπήκε εμμέσως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης όταν χθες με μια σιβυλλική δήλωση είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές ότι «η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον χωρίς συνέπειες». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν εξήγησε τι εννοεί με αυτό το «χωρίς συνέπειες» το οποίο ακούστηκε περισσότερο ως προειδοποίηση παρά ως παρατήρηση.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την ίδια την κυβέρνηση και την καθυστέρησή που δείχνει να  ολοκληρώσει όλα τα «προαπαιτούμενα» της δεύτερης αξιολόγησης τα οποία συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά καθώς αφήνει περιθώρια να διατυπώνονται ποικίλες ερμηνείες. Ο κίνδυνος μιας περαιτέρω καθυστέρησης βαραίνει σε αυτή την περίπτωση την Ελλάδα. Στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε κριτική από τους ομολόγους του επειδή δεν ήταν τεχνικά εφικτό να εγκριθεί η αξιολόγηση. Δεσμεύτηκε ο ίδιος προσωπικά ότι τα 25 από τα 140 προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα ολοκληρωθούν εγκαίρως, ήτοι μέχρι το Euro Working Group της 8ης Ιουνίου. Χθες, ωστόσο, ο ευρωπαίος επίτροπος Pierre Moscovici επανήλθε στο θέμα «υπενθυμίζοντας» φιλικά προς την κυβέρνηση ότι πριν συζητηθεί το θέμα του χρέους «υπάρχουν κάποιες απαιτήσεις που πρέπει να επιλυθούν εντός των επόμενων εβδομάδων».
Υπάρχει και το σενάριο ότι η Ελλάδα δεν θα εκταμιεύσει χρήματα από το πακέτο των δανείων, αλλά θα αξιοποιήσει ίδιους πόρους (;) για να πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο. Και αυτό διαψεύδεται από κυβερνητικά στελέχη παρότι συνοδεύεται από θριαμβευτικές εκτιμήσεις ότι στη συνέχεια η Ελλάδα θα επιχειρούσε αυτόνομη «έξοδο» στις αγορές για να δείξει ότι τελειώνει με τα μνημόνια μια ώρα αρχύτερα και μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της…. Είναι και αυτό ένα σενάριο που δεν στέκει πουθενά, όχι μόνο διότι κανείς δεν ξέρει αν έχουν συγκεντρωθεί τα απαιτούμενα κεφάλαια, αλλά γιατί ακόμη κι αν βρεθούν με κάποιο τρόπο τα λεφτά, το στίγμα που θα έδινε μια τέτοια ενέργεια είναι αυτό μιας διαφορετικού τύπου ρήξης χωρίς πιστωτικό γεγονός.
Ο τρίτος λόγος είναι «εξωτερικός». Η ανάδειξη του κινδύνου της χρεοκοπίας τον Ιούλιο επιχειρήθηκε από δύο γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης, τις εφημερίδες Handelsblatt και τη Bild στον απόηχο της ενημέρωσης που έκανε στους ξένους ανταποκριτές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η πρώτη έθεσε το ερώτημα αν θα αρνηθεί η Αθήνα να εισπράξει την επόμενη δόση ρισκάροντας την προγραμματισμένη αποπληρωμή, και η δεύτερη έδωσε την απάντηση ότι η Αθήνα δεν προτίθεται να δεχτεί τα χρήματα, προκαλώντας την κυβέρνηση να μιλήσει εκείνη για «σκοπιμότητες» και να φωτογραφίσει την πίεση που ασκεί η γερμανική πλευρά προς την Ελλάδα.
Αν υπάρχει πράγματι κάποια σκοπιμότητα πίσω από τα γερμανικά δημοσιεύματα για τη δόση, αυτή είναι να συμβάλλουν ώστε να κατέβει πολύ ο πήχης των προσδοκιών για όλα τα υπόλοιπα (χρέος, ποσοτική χαλάρωση) και να αναδειχθεί η μεγάλη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης για την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία που δίνουν κυρίως κυβερνητικά στελέχη, ο «θόρυβος» αυτός θα μπορούσε να εξυπηρετεί και την Γερμανία εφόσον διευκολύνει τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να κάνει μερικά βήματα πίσω στη διελκυστίνδα με το ΔΝΤ για να προωθήσει μια καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα υπό το φόβο μιας πιθανής χρεοκοπίας.
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για πιθανή αθέτηση πληρωμών είτε σκοπίμως είτε σε κάθε περίπτωση με ευθύνη της Ελλάδας, δεν είναι μόνο παρελκυστική αλλά και επικίνδυνη γιατί αναζωπυρώνει την αβεβαιότητα. Γι αυτό και πρέπει να σταματήσει αμέσως με μια ξεκάθαρη απάντηση της κυβέρνησης και των δανειστών.

Τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη




Χιλιάδες κόσμου συρρέει για το λαϊκό προσκύνημα. Στην Μητρόπολη Αθηνών η οικογένεια Μητσοτάκη.
Από τα ξημερώματα στη Μητρόπολη Αθηνών συρρέουν χιλιάδες κόσμου για το λαϊκό προσκύνημα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Στην είσοδο του ναού βρέθηκε από νωρίς η οικογένεια Μητσοτάκη, προκειμένου να υποδεχθεί τη σορό του εκλιπόντος.
Στη Μητρόπολη βρίσκονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα, η Ντόρα Μπακογιάννη με τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο, ο Κώστας Μπακογιάννης, η Αλεξία Μητσοτάκη και άλλα μέλη της οικογένειας, καθώς και πλήθος πολιτικών στελεχών.
Έξω από το ναό έχουν παραταχθεί τα αγήματα που θα απονείμουν τιμές, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός κηδεύεται με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού.






Το λαϊκό προσκύνημα στον ναό θα συνεχιστεί έως τις 1:30 το μεσημέρι.
Στις 3, θα ξεκινήσει η εξόδιος ακολουθία, στη διάρκεια της οποίας θα εκφωνήσουν επικήδειο λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για την τελετή, και ο γιος του εκλιπόντα και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.





Στα Χανιά η ταφή
Στη συνέχεια η σορός θα μεταφερθεί με αεροσκάφος C-130 από την Ελευσίνα στα Χανιά, όπου την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η ταφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Με το αεροπλάνο θα πετάξουν μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, που θα μεταφέρουν το φέρετρο.
Η σορός θα οδηγηθεί στη συνέχεια στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, όπου θα γίνει αγρυπνία και επιμνημόσυνη δέηση, προτού μεταφερθεί στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης στην τελευταία κατοικία, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, στον τάφο του οποίου την κατασκευή επιμελήθηκε ο ίδιος ο εκλιπών, δίπλα σε εκείνο της συζύγου του, Μαρίκας.
Η οικογένεια Μητσοτάκη αρνήθηκε η τελετή να πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη, στέλνοντας επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.
Αντί στεφάνων -σύμφωνα και με επιθυμία του ιδίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη- η οικογένεια θα δέχεται δωρεές για δενδροφύτευση στα Λευκά Όρηστις ακόλουθες περιβαλλοντικές οργανώσεις:

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/telefteo-antio-ston-konstantino-mitsotaki?ref=yfp

Μεσογειακή μακαρονάδα με λιαστές ντομάτες και κρασί

 

Μεσογειακή μακαρονάδα με λιαστές ντομάτες και κρασί
0
Υλικά

500 γρ. σπαγγέτι
300 γρ. ντοματάκια μικρά κομμένα στα 4

1 κ.σ. κάππαρη ξεπλυμμένη
2 κ.σ. πάστα ελιάς
2 φιλέτα αντσούγιας
2 σκελίδες σκόρδο
4 κ.σ. λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
1 ποτήρι άσπρο κρασί
1 κ.γλ. μαντζουράνα
1 φλ. ανθότυρο τριμμένο

Εκτέλεση

1. Σ' ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο.

2. Ρίχνουμε τις αντσούγιες και τις λιώνουμε με το πιρούνι, την κάππαρη, τις λιαστές ντομάτες και σβήνουμε με το κρασί.

Περισσότερα στο govastileto.gr

Φόβοι για δεκάδες νεκρούς από την έκρηξη στην Καμπούλ

 

Φόβοι για δεκάδες νεκρούς από την έκρηξη στην Καμπούλ
0
Τουλάχιστον 67 τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία από την ισχυρή έκρηξη που έγινε σήμερα το πρωί, στο κέντρο της Καμπούλ, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών υγείας.

«Η έκρηξη έγινε γύρω στις 08:25 το πρωί στην 17η οδό Ουαζίρ Ακμπάρ Χαν. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί, ενώ καταστράφηκαν δεκάδες οχήματα, ενώ έπαθαν καταστροφές κτίρια που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση» δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας Αχμέντ Φαχίμ, στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει την περιοχή, ενώ δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την βομβιστική επίθεση.

Γιατί η Πολεμική Αεροπορία θα επιχειρήσει να ανελκύσει το Mirage 2000EGM - Ποιο "μυστικό" κρύβει το μαχητικό

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ
 
02:25
31/05/2017
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
του Γιάννη Πετρίδη
Το μαχητικό αεροσκάφο MIrage 2000EGM που κατέπεσε το μεσημέρι της Δευτέρας νότια των Σποράδων και "έπλευσε" περίπου 12 μίλια χωρίς να βυθιστεί μέχρι τις ακτές του Σαρακήνικου ένα μίλι στα ανοικτά της Κύμης, θα επιχειρηθεί να ανελκυστεί, τόσο για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της πτώσης (αν και ο κινητήρας Μ53 της SNECMA δεν φημίζεται έτσι ή αλλιώς για την αξιοπιστία του και είναι υπαίτιος πολλών ατυχημάτων του τύπου), όσο και για να επαναχρησιμοποιηθεί ότι μπορεί από την άτρακτό του, αφού τα ηλεκτρονικά μέρη θεωρούνται χαμένα. 
 
Υπάρχει όμως και ένας άλλος κρίσιμος λόγος που η Πολεμική Αεροπορία θέλει την ανάσυρσή του: Δεν μπορεί να αφεθεί ακόμα και στον βυθό της θάλασσας, μόλις 1 μίλι από τις ακτές της Εύβοιας γιατί περιέχει το προηγμένο, ακόμα και σήμερα τόσα χρόνια μετά την εγκατάστασή του, σύστημα αυτοπροστασίας ICMS 2000, tο οποίο αποτελεί την βάση για το ακόμα πιο προηγμένο ICMS 2000 Mk2 και των Mirage 2000-5.
 
Αν με κάποιο τρόπο (έχουν γίνει στο παρελθόν πολύ πιο δύσκολες και φαινομενικά ακατόρθωτες ανάλογες επιχειρήσεις) περιέλθουν σε μη φιλικά χέρια οι "βιβλιοθήκες" και η εν γένει αρχιτεκτονική του συστήματος (RWR, δηλαδή προειδοποιητής ελέγχου εγκλωβισμού από εχθρικό ραντάρ, αυτόματο σύστημα εκτόξευσης φωτοβολίδων-αεροφύλλων και σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου-αντιμέτρων που τυφλώνει τα εχθρικά ραντάρ), τότε η ζημιά στην εθνική άμυνα θα είναι πολύ σημαντική.
 
Το ICMS 2000 κατά γενική ομολογία, ακόμα και από τους μη "φιλικά διακείμενους" στο Mirage 2000, έχει εξαιρετική απόδοση και αξιοπιστία, μεγαλύτερη των δύο εκδόσεων ASPIS και ASPIS-2 των F-16.
 
Το σχετικά μικρό βάθος (αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν στα 500 μέτρα, αλλά τελικά έχει αγκιστρωθεί κάπου στα 250 μέτρα) που βυθίστηκε το αεροσκάφος μετά από την πλεύση του προκαλεί "πονοκεφάλους" αφού μια υποβρύχια επιχείρηση ανάκτησης στοιχείων του είναι σχετικά εύκολη: Το τουρκικό Ναυτικό διαθέτει τέτοιες δυνατότητες και τα υποβρύχιά του μπορούν να εκπέμψουν υποβρύχια μη επανδρωμένα οχήματα.
 
Ηδη έχει ανιχνευθεί κίνηση τουρκικού υποβρυχίου νότια της Σκύρου, η οποία πιθανότατα οφείλεται στις ανάγκες παρακολούθησης εκ μέρου του τουρκικού Ναυτικού της άσκησης "Καταιγίς" του ΠΝ που συμμετέχει και η ΠΑ. Ετσι ή αλλιώς, όπως σημείωνε ανώτερος αξιωματικός της ΠΑ "Δεν θα επιχειρούσαν να κάνουν κάτι τώρα. Αν το αφήσουμε στο βυθό, όμως, κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα επιχειρήσουν σε έναν ή σε έξι μηνες να επιχειρήσουν προσέγγιση του αεροσκάφους".
 
Τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και αύριο ή μεθαύριο, οι τεχνικοί της 206ης Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών μαζί με αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού θα επιχειρήσου την ανέλκυση του Mirage 2000EGM από το βυθό. Στην επιχείρηση θα λάβει μέρος και το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «Προμηθεύς», 

Πώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί - Ολες οι οδηγίες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Πώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί - Ολες οι οδηγίες
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τις αρχικές οδηγίες για την διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οπως αποκαλύπτεται από το ΦΕΚ συμβολαιογράφος θα είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία ενώ ο ίδιος θα αναρτά στην ιστοσελίδα των ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Η αναγγελία περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία: ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου, αντικείμενο, ημερομηνία διενέργειας και τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού, ποσό εγγύησης, καθώς και τον υπερσύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ όπου έχει αναρτηθεί η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Πλειστηριασμοί θα γίνουν σε βάρος όσων πελατών αρνούνται τη συνεργασία ή έχουν «εξαφανιστεί» με έμφαση σε ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ και εκτιμάται ότι θα κλιμακωθούν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 5.000 και άνω πλειστηριασμούς ως το τέλος του έτους.
Αναλυτικά:
Άρθρο 1
Ηλεκτρονικός Πλειστηριασμός

Με την εντολή του άρθρου 927 ΚΠολΔ, ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση δύναται να αιτηθεί τη διενέργεια του πλειστηριασμού με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (ηλεκτρονικός πλειστηριασμός) σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
 
Άρθρο 2
Ηλεκτρονικά Συστήματα Πλειστηριασμών (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.)

Η διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού πραγματοποιείται μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών («ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.»).
 
Άρθρο 3
Υπάλληλος Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού Υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι συμβολαιογράφος που προηγουμένως έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 παρ. 1 της παρούσας.
 
Άρθρο 4
Τόπος Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση, ο οποίος ορίστηκε για τον πλειστηριασμό.
Αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.
 
Άρθρο 5
Ανάρτηση αναγγελίας διενέργειας ηλεκτρονικού πλειστηριασμού

Ο συμβολαιογράφος αναρτά στην ιστοσελίδα των ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η αναγγελία περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία: ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου, αντικείμενο, ημερομηνία διενέργειας και τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού, ποσό εγγύησης, καθώς και τον υπερσύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ όπου έχει αναρτηθεί η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Με την αναγγελία μπορούν να προσαρτώνται φωτογραφίες του αντικειμένου που εκπλειστηριάζεται και κάθε σχετικό έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του συμβολαιογράφου.
 
Άρθρο 6
Χρήστες ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.


Οι χρήστες των ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. κατηγοριοποιούνται ως εξής: α. «Επισκέπτης»: κάθε φυσικό πρόσωπο που επισκέπτεται την οικεία ιστοσελίδα προκειμένου να ενημερωθεί για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, δίχως ειδικές διαδικασίες εγγραφής, ταυτοποίησης και αναγνώρισης. Ο επισκέπτης έχει πρόσβαση αποκλειστικά και μόνο στον ελεύθερα προσβάσιμο χώρο των ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.
β. «Υπάλληλος Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού»: κάθε πιστοποιημένος στα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. συμβολαιογράφος που πραγματοποιεί την ανάρτηση της αναγγελίας πλειστηριασμού και διενεργεί ηλεκτρονικό πλειστηριασμό σύμφωνα με τα δικαιώματα πρόσβασης που ορίζονται στην πολιτική ασφάλειας των συστημάτων. Ο υπάλληλος ηλεκτρονικού πλειστηριασμού έχει ελεγχόμενη πρόσβαση στα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ., κατά το μέρος που αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που διενεργεί.
γ. «Υποψήφιος Πλειοδότης»: κάθε φυσικό πρόσωπό το οποίο, ενεργώντας για λογαριασμό του ή ως εκπρόσωπος νομικού ή φυσικού προσώπου, συμμετέχει στη διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, υποβάλλοντας πλειοδοτικές προσφορές, αφού προηγουμένως έχει πιστοποιηθεί στα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. Ο υποψήφιος πλειοδότης έχει ελεγχόμενη πρόσβαση σε πλειστηριασμούς στους οποίους συμμετέχει.
δ. «Παρατηρητής (Οφειλέτης)»: κάθε φυσικό πρόσωπό το οποίο, ενεργώντας για λογαριασμό του με την ιδιότητα του οφειλέτη ή ως εκπρόσωπος νομικού ή φυσικού προσώπου που έχει την ιδιότητα του οφειλέτη, συμμετέχει ως παρατηρητής στη διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που αφορά σε οφειλή του, αφού προηγουμένως έχει πιστοποιηθεί στα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. Ο παρατηρητής (οφειλέτης) έχει ελεγχόμενη πρόσβαση σε πλειστηριασμούς που σχετίζονται με οφειλή του.

Άρθρο 7
Εγγραφή Χρηστών στα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.

Για την εκχώρηση των αναφερομένων στο άρθρο 6 δικαιωμάτων, οι χρήστες πραγματοποιούν εγγραφή στα συστήματα μέσω της οικείας ιστοσελίδας, σύμφωνα με τις κάτωθι διαδικασίες:

1. Οι υπάλληλοι ηλεκτρονικού πλειστηριασμού υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω της οικείας ιστοσελίδας αίτηση εγγραφής παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, ΑΦΜ, διεύθυνση έδρας, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό μητρώου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου στον οποίο υπάγονται, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και ταυτοποιούνται μέσω των διαπιστευτηρίων τους που τηρούνται στα συστήματα TAXISNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Μετά την ταυτοποίηση, εγκρίνεται η εγγραφή τους στα συστήματα.

2. Οι υποψήφιοι πλειοδότες υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω της οικείας ιστοσελίδας αίτηση εγγραφής παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κωδικό αριθμό πλειστηριασμού στον οποίον ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν) και, αποδεχόμενοι πλήρως και ανεπιφύλακτα τους «Όρους και Προϋποθέσεις» χρήσης των συστημάτων και των προσωπικών δεδομένων, ταυτοποιούνται ως εξής:
α) Οι νόμιμοι εκπρόσωποι νομικών προσώπων ή φυσικά πρόσωπα τα οποία διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ ταυτοποιούνται μέσω των διαπιστευτηρίων τους που τηρούνται στα συστήματα TAXISNET της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Μετά την ταυτοποίηση, εγκρίνεται η εγγραφή τους στα συστήματα.
β) Οι νόμιμοι εκπρόσωποι νομικών προσώπων ή φυσικά πρόσωπα πολίτες κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αιτούνται την εγγραφή τους συμπληρώνοντας τον αριθμό ταυτότητας ΦΠΑ (VAT Ιdentification Number) και ταυτοποιούνται με χρήση των διαπιστευτηρίων που κατέχουν από τα αντίστοιχα συστήματα. Μετά την ταυτοποίηση, ο αρμόδιος υπάλληλος ηλεκτρονικού πλειστηριασμού εγκρίνει την εγγραφή τους στα συστήματα. Σε περίπτωση κατά την οποία φυσικό πρόσωπο στερείται αριθμού ΦΠΑ εφαρμόζεται η περ. δ, ενώ σε περίπτωση κατά την οποία νομικό πρόσωπο στερείται αριθμού ΦΠΑ εφαρμόζεται η περ. γ.

γ) Οι πολίτες τρίτων κρατών που λειτουργούν ως νόμιμοι εκπρόσωποι νομικών προσώπων υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω της οικείας ιστοσελίδας αίτηση εγγραφής και ταυτοποιούνται καταχωρίζοντας στο σύστημα το έγγραφο παροχής πληρεξουσιότητας με επίσημη μετάφραση στην ελληνική και είτε υπεύθυνη δήλωση σε μορφή αρχείου pdf ψηφιακά υπογεγραμμένη με επίσημη μετάφραση στην ελληνική είτε ένορκη βεβαίωση ή πιστοποιητικό σε μορφή αρχείου pdf με επίσημη μετάφραση στην ελληνική, στα οποία δηλώνεται και με τα οποία αποδεικνύεται η εγγραφή τους σε επαγγελματικό ή εμπορικό μητρώο, προσκομιζόμενα εντός τριών εργάσιμων ημερών και σε έγχαρτη μορφή (πρωτότυπο ή ακριβές αντίγραφο) στο γραφείο του αρμόδιου υπαλλήλου ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Μετά την ταυτοποίηση, ο αρμόδιος υπάλληλος ηλεκτρονικού πλειστηριασμού εγκρίνει την εγγραφή τους στα συστήματα.

δ) Φυσικά πρόσωπα πολίτες τρίτων κρατών υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω της οικείας ιστοσελίδας αίτηση εγγραφής και ταυτοποιούνται, καταχωρίζοντας στο σύστημα αρχείο σε μορφή pdf που περιέχει σαρωμένο αντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ με επίσημη μετάφραση στην ελληνική και υπεύθυνη δήλωση σε μορφή αρχείου pdf ψηφιακά υπογεγραμμένη με επίσημη μετάφραση στην ελληνική περί της ορθότητας και εγκυρότητας των υποβαλλόμενων στοιχείων, προσκομιζόμενα εντός τριών εργάσιμων ημερών και σε έγχαρτη μορφή (πρωτότυπο ή ακριβές αντίγραφο) στο γραφείο του αρμόδιου υπαλλήλου ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Μετά την ταυτοποίηση, ο αρμόδιος υπάλληλος ηλεκτρονικού πλειστηριασμού εγκρίνει την εγγραφή τους στα συστήματα.
Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και για την πιστοποίηση των Παρατηρητών (Οφειλετών).
 
Άρθρο 8
Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία συμμετοχής στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό


1. Στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό λαμβάνουν μέρος μόνο φυσικά πρόσωπα ή εκπρόσωποι νομικών προσώπων που είναι εγγεγραμμένοι ως υποψήφιοι πλειοδότες στα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. σύμφωνα με τη διαδικασία του προηγούμενου άρθρου.
 
2. Ο εγγεγραμμένος στα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. υποψήφιος πλειοδότης που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό επιλέγει στην οικεία ιστοσελίδα τον κωδικό αριθμό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που τον ενδιαφέρει και αποδεχόμενος τους «Όρους Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού» του κινητού – ακινήτου, δηλώνει τη συμμετοχή του, αφού προηγουμένως έχει καταβάλει την εγγύηση της παρ. 1 του άρθρου 965 ΚΠολΔ και το τέλος χρήσης των συστημάτων, και έχει υποβάλει ηλεκτρονικά το πληρεξούσιο της παρ. 2 του άρθρου 1003 ΚΠολΔ, μέχρι ώρα 15:00, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού. Η κατάθεση της εγγύησης, του τέλους χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών και του πλειστηριάσματος γίνεται αποκλειστικά σε ειδικό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό που διατηρείται σε ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού. Το τέλος χρήσης συστημάτων ορίζεται στο ποσό των πενήντα (50) ευρώ ανά υποψήφιο πλειοδότη και ανά πλειστηριασμό. Εκ του ποσού αυτού, ποσό δέκα (10) ευρώ καταβάλλεται υπέρ ΤΑ.Χ.ΔΙΚ. από τον εκάστοτε Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, σε λογαριασμό του οποίου το μέλος του, υπάλληλος του πλειστηριασμού, καταθέτει το σύνολο του τέλους. Το ποσό αυτό δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο υποψήφιος πλειοδότης διορίζει, με δήλωση που γίνεται ηλεκτρονικά, αντίκλητο ο οποίος κατοικεί στην περιφέρεια του πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης, μέχρι ώρα 15:00, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα ημέρα του πλειστηριασμού, διαφορετικά αντίκλητος θεωρείται ο γραμματέας του πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης.

3. Οι δικαιούμενοι συμμετοχής υποψήφιοι πλειοδότες ενημερώνονται μέσω των συστημάτων για τη συμμετοχή τους στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Με τον ίδιο τρόπο ενημερώνονται εγκαίρως και οι υποψήφιοι πλειοδότες οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

4. Μετά το πέρας της προθεσμίας της προηγούμενης παραγράφου, ο υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ελέγχει τα υποβληθέντα αρχεία, διαπιστώνει με πράξη του μέχρι ώρα 17.00 της προηγούμενης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ημέρας την τήρηση των διατυπώσεων που ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους, υποβάλλει στα συστήματα κατάλογο των υποψήφιων πλειοδοτών που δικαιούνται να συμμετάσχουν και ενεργοποιεί στη διαδικτυακή πύλη την πρόσβαση στον πλειστηριασμό για τους υποψήφιους πλειοδότες που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

5. Τα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. δεν ευθύνονται για τον αποκλεισμό πλειοδότη από πλειστηριασμό σε περίπτωση εκπρόθεσμης παράδοσης των δικαιολογητικών συμμετοχής του στον πλειστηριασμό, για οποιονδήποτε λόγο.

Άρθρο 9
Υποβολή πλειοδοτικών προσφορών

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου κατά τον οποίο υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές. Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν συνεχώς προσφορά μεγαλύτερη από την εκάστοτε μέγιστη έως τον χρόνο λήξης της υποβολής προσφορών. Στα ηλεκτρονικά συστήματα καταγράφονται όλες οι υποβληθείσες κατά τα ανωτέρω προσφορές
 
Άρθρο 10
Σειρά Εκπλειστηρίασης Πραγμάτων

Εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση μπορεί με δήλωσή του στον υπάλληλο του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, που εγχειρίζεται το αργότερο πέντε (5) ημέρες πριν τον πλειστηριασμό, να ορίσει τη σειρά με την οποία θα εκπλειστηριάζονται τα κατασχεμένα πράγματα. Η δήλωση αναρτάται στην ιστοσελίδα, στο σχετικό πεδίο που αφορά τις πληροφορίες του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.
 

Άρθρο 11 Επιστροφή Εγγύησης
Αν υπερθεματιστής αναδείχθηκε άλλος ή αν η κατακύρωση ματαιώθηκε για οποιονδήποτε λόγο, η εγγύηση ή οι εγγυητικές επιστολές επιστρέφονται από τον υπάλληλο του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού σε εκείνον που τις κατέβαλε.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...