Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Ντ. Κοστέλο​: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για πολλά χρόνια ακόμη

Ντ. Κοστέλο​: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για πολλά χρόνια ακόμη

2






Ντ. Κοστέλο​: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για πολλά χρόνια ακόμη
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:16
Αισιόδοξος για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM εμφανίστηκε στο 19ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum που διοργανώνει η Capital Link στη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ομάδα των θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο​, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για τη συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους.
"Αυτές (οι μεταρρυθμίσεις) πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών στο Γιούρογκρουπ της 22ας Ιανουαρίου, οι οποίοι ελπίζω ότι τότε θα ενεργοποιήσουν τις συζητήσεις για την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους".
Παράλληλα ο κ. Κοστέλο προειδοποίησε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η προσπάθεια αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας θα ολοκληρωθεί με την προβλεπόμενη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
"...Είναι εμφανές ότι μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη θα χρειαστεί τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμα χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει την ανάγκη να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, στα μέτρα που καθιστούν την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και στις ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος".
Μετά-μνημονιακό πλαίσιο

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών μιλώντας στην Αθήνα από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού  Επιμελητηρίου ο Declan Costello είχε μιλήσει για ένα πλαίσιο μετά-μνημονιακής εποπτείας. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είχε αναφέρει ότι "όροι όπως 'καθαρή έξοδος' δεν είναι οι πιο πρόσφορες εκφράσεις".  Είπε ότι "πρέπει να καταλήξουμε σε  ένα πλαίσιο για το επόμενο στάδιο ώστε να συνεχιστούν βιώσιμα οι μεταρρυθμίσεις". 
Είχε μιλήσει επίσης  για "πολλά ριζωμένα προβλήματα που θα παραμείνουν και μετά το 2018". Ανέφερε το πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών, λέγοντας ότι θα πάρει πολλά χρόνια μέχρι να εξυγιανθεί, "δηλαδή μέχρι να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε βιώσιμα επίπεδα".  Εξήγησε πως δεν θα λυθούν όλα τον Αύγουστο του 2018. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο, αλλά η αφετηρία ήταν πολύ χαμηλή, ενώ η χώρα βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία ανόδου από τον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια ώστε να πάψει να είναι κάτω από το μέσο όρο, να κινηθεί ώστε να γίνει μία από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη, είχε  σημειώσει
Οι αποφάσεις για το τι θα γίνει μετά τον Αύγουστο του 2018 θα ληφθούν αφού ολοκληρωθεί και η 3η αξιολόγηση των 110 προαπαιτούμενων (εκ των οποίων 70-75 περίπου εκκρεμούν και πρέπει να γίνουν έως τις 22/1/2018) αλλά και η 4η αξιολόγηση που φέρνει ακόμη 82 προαπαιτούμενα που πρέπει να λήξει έως τον επόμενο Μάιο- Ιούνιο μαζί με τις αποφάσεις για το ΔΝΤ, για τα μέτρα και τα αντίμετρα μετά το 2018, αλλά και για το χρέος
N. Giammarioli: Μακροπρόθεσμος εταίρος για την Ελλάδα ο ESM 
Στη γνωστή ευρωπαϊκή γραμμή για το ζήτημα του χρέους φάνηκε να κινείται ο εκπρόσωπος του ESM Nicola Giammarioli. Μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, ο Giammarioli αν και απέφυγε να μιλήσει άμεσα για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, προσπάθησε να προωθήσει το αφήγημα του οργανισμού που θέλει τις ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις καθώς και τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού  να επαρκούν για να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Μια θέση, όμως, που επανειλημμένα και με επιμονή αντικρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
Ειδικότερα, ο κ. Giammarioli είπε πως εφαρμόστηκαν με επιτυχία τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εντός του 2017, ενώ μετέφερε και την εκτίμηση του ESM ότι το συνολικό πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα μειώσει την αναλογία χρέους-ΑΕΠ της χώρας κατά 25% μέχρι το 2060. Αυτή η μείωση, όπως είπε, είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αρχικών εκτιμήσεων. 
Τέλος, εκτίμησε ότι μια τέτοια μείωση θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τον ESM θα συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια. 
"Με δάνεια προς την Ελλάδα που λήγουν σε πάνω από 40 χρόνια, η δέσμευσή μας προς την Ελλάδα και τα οφέλη από τους προνομιακούς όρους δανεισμού θα ξεπεράσουν χρονικά το πρόγραμμα. Ο ESM είναι ένας μακροπρόθεσμος εταίρος για την Ελλάδα". 
Πιτσιλής: Πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος δημοσίων εσόδων 
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πιτσιλής διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μιλώντας στο ίδιο συνέδριο απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες και την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος δημοσίων εσόδων που θα προσφέρει υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών και κυρίως θα εμπεδώσει το απαραίτητο αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...