Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Τιμή στους Ήρωες! Στήνεται Μνημείο για τον εθνομάρτυρα Σολωμό Σολωμού με έξοδα του Νότη Σφακιανάκη και μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΕΛΑΜ, Λ. Παπαγιάννη

 

4/11/2016, 20:45
 Εκτύπωση Αποστολή
 Ε Εν Δελφοiς Σχόλια Κοινοποιήστε
    
Ύστερα από τις επίμονες ερωτήσεις του ΕΛΑΜ και με έξοδα του γνωστού τραγουδιστή Νότη Σφακιανάκη θα ανεγερθεί επιτέλους το Μνημείο που αρμόζει στον Εθνομάρτυρα Σολωμό Σολωμού στον Δήμο Εγκώμης.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου:

Λευκωσία: Στον Δήμο Έγκωμης και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Ηρώων, όπου βρίσκεται ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, θα τοποθετηθεί, τελικά, το γλυπτό μνημείο προς τιμήν του 26χρονου Σολωμού Σολωμού, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 14 Αυγούστου 1996 στην προσπάθειά του να κατεβάσει την τουρκική σημαία από φυλάκιο του κατοχικού στρατού στο οδόφραγμα Δερύνειας.

Ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού είναι ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού και υπουργός του ψευδοκράτους, εναντίον του οποίου εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης. Με έξοδα του λαϊκού τραγουδιστή Νότη Σφακιανάκη κατασκευάστηκε το γλυπτό -μνημείο προς τιμήν του Σολωμού, το οποίο, όμως, από το 1998 βρίσκεται σε ένα κοντέινερ στο λιµάνι του Πειραιά. Και αυτό διότι υπήρχαν διαφωνίες, όπως αποκαλύπτει σε επιστολή του προς τη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος για τοποθέτηση του μνημείου στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αμμοχώστου στον Δήμο Δερύνειας.

Μετά από πάροδο 18 χρόνων, ο εκπρόσωπος του καλλιτέχνη αναζήτησε και βρήκε, εν τέλει, άλλο χώρο, στα όρια του Δήμου Έγκωμης. Το γεγονός επιβεβαίωσε μιλώντας χθες στον «Φ» ο δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου, δηλώνοντας, παράλληλα, πως αναμένεται η έκδοση των απαιτούμενων αδειών για τοποθέτηση του μνημείου στη λεωφόρο Ηρώων.

Η ενημερωτική επιστολή Χάσικου στη Βουλή στάλθηκε μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΕΛΑΜ Λίνου Παπαγιάννη, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις για τους λόγους που δεν έχει δοθεί η σχετική άδεια για την τοποθέτηση του μνημείου στην Κύπρο. Στην απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή, ημερ. 27/10/2016, ο Σ. Χάσικος αναφέρει ότι ο εδώ εκπρόσωπος του τραγουδιστή Ν. Σφακιανάκη μετέφερε την επιθυμία του τραγουδιστή όπως το γλυπτό τοποθετηθεί στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αμμοχώστου στον Δήμο Δερύνειας.

Αίτημα το οποίο διαβιβάστηκε στους Δήμους Αμμοχώστου και Δερύνειας για εξέταση και λήψη απόφασης. Για να προσθέσει στην απάντησή του ο κ. Χάσικος τα εξής: «Λόγω του ότι, σήμερα, οι δύο προαναφερθέντες δήμοι φαίνεται να μην ευνοούν την τοποθέτηση του έργου στον συγκεκριμένο χώρο, ο εκπρόσωπος του καλλιτέχνη αναζήτησε και βρήκε, εν τέλει, άλλο χώρο, στα όρια του Δήμου Έγκωμης». Με τον κ. Χάσικο να διαβεβαιώνει τη Βουλή ότι θα εκδοθούν όλες οι απαιτούμενες άδειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...