Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Το χρέος μόνο του δεν φτάνει

Η κυβέρνηση πρέπει να κυνηγήσει το θέμα του χρέους μέχρι τέλους και να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και  να πάρει όσα περισσότερα μπορεί. Αλλά δεν βρίσκεται εκεί το κλειδί που θα μας βγάλει έξω από το Black box στο οποίο έχουμε παγιδευτεί. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα τσουνάμι νέων επενδύσεων. Είναι ο μόνος αληθινός  δρόμος.
Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το χρέος. Κι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει από την εποχή ακόμη του Αντώνη Σαμαρά. Επίσης, είναι κακό για την Ευρώπη να αλλάζει συνεχώς θέσεις και ανάλογα με το αν υπάρχουν εκλογές στην Γαλλία και στην Γερμανία. Αν η Ευρώπη εξακολουθεί να σκέφτεται και να δρα με αυτό τον τρόπο, δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά από εδώ που είναι.
Το ελληνικό χρέος, λοιπόν, θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί εδώ και καιρό. Το ότι αυτό δεν συνέβη δεν οφείλεται μόνο στην εποχή της ένδοξης διαπραγμάτευσης. Επίσης, είναι αλήθεια ότι θα είχαμε ήδη τελειώσει αν υπήρχε συναίνεση πριν από τρία χρόνια. Όλα αυτά, πάντως, δεν αναιρούν μία αλήθεια: Η Ευρώπη οφείλει να κάνει κάτι με το χρέος της Ελλάδας και η Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει.
Από την άλλη πλευρά ήταν μεγάλο λάθος της κυβέρνησης το γεγονός ότι εναπόθεσε όλες τις ελπίδες της για την ανάπτυξη στην διευθέτηση του χρέους. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος κυνηγώντας ανεμόμυλους. Το χρέος είναι μία σημαντική παράμετρος, αλλά όχι η πιο σημαντική. Οι επενδύσεις είναι το κλειδί των εξελίξεων. Εκεί έπρεπε να δοθεί το βάρος όλων των προσπαθειών. Αντί γι αυτό είχαμε τον Μπαλτά να πέφτει και σε αυτό το πεδίο, με το υπουργείο Πολιτισμού  (για παράδειγμα) να βρίσκει αρχαιολογικούς χώρους κάτω από οποιαδήποτε νέα επένδυση! Υπουργοί με όπλο τις υπηρεσίες του δημοσίου πολέμησαν με λύσσα τις επενδύσεις και δημιούργησαν εύλογα ερωτήματα στις αγορές για το αν θέλουμε ή όχι τους επενδυτές.
Τι θέλει ένας επενδυτής από το κράτος; Την σιγουριά ότι η επένδυσή του δεν κινδυνεύει. Την βεβαιότητα ότι δεν θα αλλάξουν αύριο οι κανόνες του παιγνιδιού. Οι επενδυτές θέλουν σταθερούς κανόνες. Αν τους πείσουμε γι αυτό, η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα θα γίνει με εντυπωσιακό τρόπο.
AdTech Ad
Η προσωπική μου θέση είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο έργο, επειδή οι άνθρωποι δεν το πιστεύουν. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει μία εντυπωσιακή στροφή της πολιτικής του για να πείσει τις δυνάμεις της αγοράς, , αλλά το ερώτημα είναι αν μπορεί τελικά να το κάνει κι όχι αν το θέλει. Ξέρει ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιβιώσει η κυβέρνησή του και το αίσθημα της αυτοσυντήρησης θα τον οδηγήσει σε καθοριστικές αποφάσεις. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να είναι αποτελεσματικός και να επιμείνει σε αυτό τον δρόμο μέχρι τέλους.
Σε κάθε περίπτωση μία στροφή του κ. Τσίπρα σε θέσεις περισσότερο …  σοσιαλδημοκρατικές είναι χρήσιμη για το μέλλον. Η λύση των επενδύσεων δεν αποτελεί αντικειμενικό στόχο μόνο γι αυτή την κυβέρνηση. Είναι εθνική λύση που αφορά διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις.  Η  επίτευξη του στόχου περνάει αναγκαστικά μέσα από συναινέσεις και εκείνο που θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η κατάρρευση των μύθων που έχουν κτιστεί στην εποχή της μεταπολίτευσης. Σε αυτό ακριβώς βοηθάει μία πολιτική στροφή του κ. Τσίπρα….
Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...