Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Πώς και γιατί οι Θεσμοί βάζουν βέτο στα εφάπαξ

 Δημοσιεύθηκε: 18 Ιουνίου 2016, 09:36

1


Πώς και γιατί οι Θεσμοί βάζουν βέτο στα εφάπαξ
 Βέτο στην πληρωμή των καθυστερούμενων εφάπαξ βάζει η τρόικα καθώς διαμηνύει στο υπουργείο Εργασίας πως ό,τι δεν θα πληρώνεται στην ώρα του θα επιστρέφεται στους δανειστές!
Αυτή είναι η νέα ρήτρα που επιβάλλουν στην κυβέρνηση προκειμένου να αποδοθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ οφειλών του κράτους στους πολίτες από την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου Μνημονίου.
Ειδικά για το εφάπαξ, θα πρέπει να εξοφληθούν 66.564 δικαιούχοι ως τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με το πλάνο της τρόικας. Αλλιώς τα λεφτά χάνονται και όσοι περιμένουν ήδη ως και 3 χρόνια θα χρειαστεί να περιμένουν άλλο τόσο μέχρι να μπορέσουν τα Ταμεία να μαζέψουν τα ποσά που χρειάζονται για να τους πληρώσουν τα χρωστούμενα.
Το βέτο της τρόικας, σύμφωνα με τον Ελέυθερο Τύπο, συνοδεύτηκε μάλιστα και από ένα πρώτο κούρεμα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, η τρόικα έκοψε κατά 15% το ποσό, από τα 663 εκατ. ευρώ στα 564 εκατ. ευρώ, για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Το υπουργείο Εργασίας για τα χρωστούμενα εφάπαξ χρειάζεται περί το 1 δισ. ευρώ. Τα λεφτά που θα πάρει ο κάθε φορέας μοιράστηκαν «στα χαρτιά» σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα υπό τον υφυπουργό Α. Πετρόπουλο και τους προέδρους των Ταμείων Πρόνοιας, πλην όμως οι μόνοι που είναι βέβαιο ότι θα πάρουν τα χρήματά τους είναι μόλις 6.500 συνταξιούχοι που αποχώρησαν κυρίως από το Δημόσιο (6.000) και ΔΕΚΟ-τράπεζες στο διάστημα από 1η/9/2013 έως 31/12/2013.
Οι υπόλοιποι 61.000 δικαιούχοι είναι στον αέρα αφενός γιατί τα Ταμεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ικανοποίηση ενός τόσο μεγάλου όγκου αιτήσεων μέσα σε ένα εξάμηνο (από 1η/1/2017 έως 30/6/2017) και αφετέρου διότι, ακόμη και να είχαν την επάρκεια προσωπικού, θα πρέπει να διαθέτουν έτοιμο «στημένο» μηχανογραφικό σύστημα με τους μισθούς και τις εισφορές που έχει καταβάλει ο κάθε ασφαλισμένος για την πενταετία 2009-2013 και για το διάστημα από 1η/1/2014 και μετά. Τέτοια υποδομή δεν υπάρχει σχεδόν σε κανέναν φορέα γιατί δεν έχουν δημιουργηθεί οι «ατομικοί λογαριασμοί» με τις εισφορές για το εφάπαξ από το 2014 και μετά. Ως εκ τούτου, είναι απίθανο να γίνουν μέσα σε ένα εξάμηνο!
Οι 6.500 «τυχεροί» θα πάρουν το εφάπαξ από τα μέσα Ιουλίου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, με ρυθμό έκδοσης 1.200 επιταγών κάθε μήνα. Το ποσό που θα δοθεί είναι 200 με 250 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι τα άλλα 800 εκατ. ευρώ για 61.000 εφάπαξ είναι κυριολεκτικά στον αέρα και αν δεν πληρωθούν ως το τέλος Ιουνίου του 2017, τότε θα τα πάρει πίσω η τρόικα!
Εξτρα μειώσεις
Μεγάλη εμπλοκή, που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη αναμονή αλλά και σε έξτρα μειώσεις, υπάρχει στα καθυστερούμενα εφάπαξ των δημοτικών υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ), καθώς ο νόμος προβλέπει ότι για τα Ταμεία που οι ασφαλισμένοι πλήρωναν εισφορές μικρότερες ή μεγαλύτερες του 4% υπέρ του εφάπαξ, η βάση υπολογισμού θα είναι διαφορετική. Οι δημοτικοί υπάλληλοι πλήρωναν 1% για το εφάπαξ και το άλλο 3% ήταν κοινωνικός πόρος που πήγαινε από τις εργολαβίες των δήμων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοτικών Υπαλλήλων. Αν ληφθεί ως βάση μόνον η εισφορά των εργαζομένων, δηλαδή το 1%, τότε το εφάπαξ που δικαιούνται θα έχει μειώσεις ως και 30%.
Για να καθοριστεί όμως το ύψος της εισφοράς που θα ληφθεί υπόψη στον υπολογισμό του βοηθήματος θα πρέπει, όπως λέει ο νόμος 4387/16, να πάρει απόφαση το Ταμείο Πρόνοιας. Ηδη, τα μέλη της ΑΔΕΔΥ που μετέχουν στο Δ.Σ. του Ταμείου έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να προσυπογράψουν απόφαση που θα μειώνει περαιτέρω το εφάπαξ για τους υπαλλήλους στους ΟΤΑ. Χωρίς απόφαση, όμως, δεν υπάρχει βάση υπολογισμού και ως εκ τούτου δεν βγαίνουν ούτε τα εφάπαξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...