Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Δυστυχώς τα δώσαμε όλα

Δυστυχώς τα δώσαμε όλα

 

Παρά τα ευχολόγια των θεσμών για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου ότι δεν θα υπάρξουν «έξτρα» μεταρρυθμίσεις, το Eurogroup της Παρασκευής επιβεβαίωσε με τον πιο δραματικό τρόπο πως η αξιολόγηση και η όποια συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους περνούν πρώτα από την έγκριση «προληπτικών μέτρων», αξίας 3,5 δις.

Τα λεγόμενα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει όχι μόνο να συμφωνηθούν μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και των ελληνικών αρχών, αλλά και να νομοθετηθούν εκ των προτέρων, και μάλιστα θα αποτελούν μέρος ενός μηχανισμού που θα ενεργοποιείται αυτόματα, σε περίπτωση που δεν θα επιτυγχάνονται οι συμφωνημένοι στόχοι…

Αυτό ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup στο Άμστερνταμ. «Αν έχουμε το πακέτο, χρειάζονται και τα προληπτικά μέτρα για να το στηρίξουν αυτό, θα έχουμε ένα νέο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη» συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα συμφώνησε να εργαστεί για τα προληπτικά μέτρα»
Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι εξετάστηκε η πορεία των συζητήσεων για την Ελλάδα καθώς και τα επόμενα βήματα, ενώ είπε πως βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για ασφαλιστικό, φόρο εισοδήματος, «κόκκινα» δάνεια και αποκρατικοποιήσεις (σ.σ. το πρώτο πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωσή του ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πακέτο προληπτικών μέτρων και προς αυτή την κατεύθυνση έχει συμφωνήσει να εργαστεί η ελληνική κυβέρνησηΕνδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωσή του ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πακέτο προληπτικών μέτρων, ύψους 2% του ελληνικού ΑΕΠ, και προς αυτήν την κατεύθυνση έχει συμφωνήσει να εργαστεί η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό διότι τόσο στελέχη του οικονομικού επιτελείου όσο και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός «ξόρκιζαν» τη λήψη τέτοιου είδους μέτρων και απέκλειαν με κατηγορηματικό τρόπο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, ο επικεφαλής της ευρωομάδας είπε πως η χώρα μας πρέπει πρώτα να «τηρήσει τα συμφωνηθέντα» και μετά «θα εξεταστούν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους». Παράλληλα έδωσε το στίγμα της ευρωπαϊκής στάσης έναντι του σεναρίου κουρέματος λέγοντας πως «δεν υπάρχει στήριξη εντός Eurogroup για κούρεμα του χρέους».

«Θα εξετάσουμε τις δυνατότητες αναδόμησης του χρέους» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Λαγκάρντ: Τα προληπτικά μέτρα πρέπει να είναι αξιόπιστα
Στο ζήτημα των προληπτικών μέτρων αναφέρθηκε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είπε μεταξύ άλλων ότι οι ρυθμίσεις αυτές πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων και να είναι αξιόπιστες.

«Ζήτησα από την ομάδα μου να είναι έτοιμη να επιστρέψει στην Ελλάδα» πρόσθεσε η κα Λαγκάρντ.













Οι δηλώσεις πριν από το Eurogroup

«Υπάρχει πρόοδος, όμως ακόμα είναι πολλά να γίνουν» ήταν το μήνυμα του ΔΝΤ διά στόματος της Κριστίν Λαγκάρντ λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και δήλωσε αισιόδοξος, εξέφρασε την εκτίμηση πως υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση ανέφερε: «Είμαι πεπεισμένος ότι με μια προσπάθεια η συμφωνία είναι εφικτή, όμως οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα που τέθηκαν για το 2018 πρέπει να επιτευχθούν, αλλά οι αριθμοί που δόθηκαν από την Eurostat χθες είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι αποφεύγουν να αναφερθούν στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης του χρέους και αρκούνται σε λακωνικές δηλώσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής, ερωτηθείς σχετικά, είπε: «Εάν σημειώσουμε πρόοδο στο περιεχόμενο του προγράμματος και στα επόμενα βήματα μετά, θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος. Αλλά είμαστε μόνο στην αρχή αυτής της συζήτησης». Παράλληλα, ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως το ζήτημα του χρέους δεν βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης».

Η «πρόοδος»… θηλιά για τους πολίτες

Mπορεί το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη να διέπεται από αισιοδοξία και επευφημίες προς την Ελλάδα,έπειτα και από τις ανακοινώσεις για το έλλειμμα, το τοπίο όμως στα ενδότερα της χώρας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί… χαώδες. Αυτό διότι η πρόοδος στην οποία αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες οι ξένοι αξιωματούχοι στις περισσότερες περιπτώσεις συνδέεται με νέα βαριά μέτρα για τον Έλληνα πολίτη.

Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι αποφεύγουν να αναφερθούν στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης του χρέους και αρκούνται σε λακωνικές δηλώσεις
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η νέα δέσμη μέτρων που βρίσκεται στα «σκαριά», στο πλαίσιο του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Η αύξηση του ΦΠΑ από το 23 στο 24% αποτέλεσε μία κίνηση που εξέπληξε δυσάρεστα την πλειονότητα των πολιτών, καθώς μέχρι πρότινος δεν βρίσκονταν στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης. Εν μία νυκτί και εντελώς ξαφνικά, ανακοινώθηκε ότι κυβέρνηση και θεσμοί «έδωσαν τα χέρια» για ένα μπαράζ ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες.

Πέραν αυτού, ασφυκτικές είναι οι πιέσεις κυρίως εκ μέρους του ΔΝΤ για το όριο του αφορολόγητου: Τη στιγμή που η Ελλάδα ζητεί να ανέρχεται στα 9.091 ευρώ, ποσόν το οποίο κρίνεται ήδη ιδιαίτερα χαμηλό, το Ταμείο απορρίπτει την πρόταση αυτή, ζητώντας όριο στα 8.182 ευρώ. 

Παράλληλα, την Πέμπτη, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αιφνιδίασε με τις ανακοινώσεις του περί επίτευξης συμφωνίας για τις επικουρικές, όπερ μεταφράζεται σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουνίου 2016 έως 31 Μαΐου 2019. Για το ζήτημα αυτό εκφράζονται φόβοι από σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων, πως η εν λόγω αύξηση θα μετακυλιστεί και θα έχει αντίκτυπο στις απολαβές τους.

Έντονος προβληματισμός εκφράζεται και για άλλα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι, όπως το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, με τους θεσμούς να ζητούν την ιδιωτικοποίηση 27 φορέων, μεταξύ άλλων της ΔΕΠΑ, της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της ΕΥΔΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...