Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Ξεκινά το 2016 η «on line» σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΤΑΧΙS

 05/12/2015 - 08:22

Ξεκινά το 2016 η «on line» σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΤΑΧΙS
Παίρνει «σάρκα και οστά» ένα σχέδιο που βρίσκεται στο συρτάρι από το 2010
Στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis προχωρεί από την 1η Ιανουαρίου του 2016 το υπουργείο Οικονομικών, μέτρο το οποίο θα οδηγήσει και στην κατάργηση της υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών πελατών για τους επιτηδευματίες. 
Τη σχετική απόφαση υπέγραψε χθες ο αναπληρωτής υπουργών Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, δίνοντας έτσι «σάρκα και οστά» σε ένα σχέδιο το οποίο παρέμενε από το 2010 θαμμένο σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου λόγω του μεγάλου πολέμου τον οποίο δεχόταν. 
Το σχέδιο της online σύνδεσης των ταμειακών με τα ηλεκτρονικά συστήματα του Τaxis κατάφερε να βγει στην επιφάνεια και να κινηθούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή του από εκεί που είχαν σταματήσει. Μετά την εξαγγελία του μέτρου το 2010 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ακολούθησαν τον επόμενο χρόνο οι πρώτες άδειες με τις ταμειακές μηχανές νέου τύπου και ο νέος server για τη συγκέντρωση των δεδομένων που προμηθεύτηκε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. 
Αυτή τη στιγμή είναι όλα έτοιμα για να μπορέσει να ξεκινήσει το σύστημα, ενώ τον Ιανουάριο θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση με τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνδεση των ταμειακών σχεδιάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, όπως είναι η εστίαση, η διαμονή σε ξενοδοχεία κ.λπ., αλλά και σε επιτηδευματίες που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.ά. 
Εντός του 2016 θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της Ελλάδας. Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα στοιχεία των αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ. που εκδίδονται, ύστερα από συναλλαγές, να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται αυτόματα στη ΓΓΠΣ. Με τη διασύνδεση στο Taxis, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο. 
Με το νέο σύστημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό η μη απόδοση του ΦΠΑ και να μπει φρένο στην έκδοση «πλαστών» αποδείξεων από «μαϊμού» φορολογικές ταμειακές μηχανές. Ωστόσο δεν εξασφαλίζει την πάταξη της φοροδιαφυγής με την κλασική μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων, η οποία αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων στους πολίτες για να ζητούν και να παίρνουν απόδειξη για κάθε συναλλαγή τους. Σε κάθε περίπτωση θα οδηγήσει στην κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών πελατών από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...