Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Λύση με δικαστικό bypass στα κόκκινα δάνεια

 

Επιτάχυνση διαδικασιών στη δικαιοσύνη και περισσότερους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς ζητούν οι δανειστές
Δημοσιεύθηκε: 14 Νοεμβρίου 2015, 23:35 , Τελευταία Ενημέρωση: 14/11/2015, 23:36
2
 Λύση που να κάνει bypass το πρόβλημα των καθυστερήσεων που δημιουργείται από τη λειτουργία της Δικαιοσύνης αναζητούν εντός και εκτός του Hilton κυβέρνησ και θεσμοί, καθώς το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και της διαχείρισης των κόκκινων δανείων φαίνεται ότι τελματώνει σε αυτό ακριβώς το σημείο.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών φαίνεται ότι μπορούν να δεχθούν υψηλότερο δείκτη κάλυψης της πρώτης κατοικίας, που να υπερβαίνει το 50%, (58-60% ζητά η κυβέρνηση) εφόσον όμως υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών και έμφαση στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς. Για το ζήτημα αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί η δημιουργία ειδικών δικαστηρίων που θα ασχολούνται αποκλειστικά με το νόμο Κατσέλη καθώς και η πρόσληψη 58 νέων ειρηνοδικών. Ωστόσο αυτά δεν φαίνονται αρκετά ώστε να ξεκλειδώσουν τη συμφωνία.
Οι δανειστές δίνουν έμφαση στα εισοδηματικά κριτήρια, το προφίλ και τη συμπεριφορά του δανειολήπτη και στα έτη που εκλαμβάνονται ως κρίση. Το ΔΝΤ επιμένει ότι τα τελευταία τρία έτη θα μπορούν να εθωρηθούν ως έτη της κρίσης, ενώ η κυβέρνηση ζητά πέντε
Οι διαπραγματεύσεις στο Hilton βρίσκονται σε σημείο καμπής καθώς το ΔΝΤ αντιδρά στην προώθηση ρυθμίσεων που δεν λαμβάνουν υπόψη το συνολικό πρόβλημα τόσο σε τραπεζικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η πρόταση που έχει θέσει επί τάπητος το ΔΝΤ ανοίγει περισσότερα μετωπα από αυτά που κλείνει καθώς ζητά από την κυβέρνηση το σχηματισμό πρόβλεψης για τα δάνεια που θα λάβουν προστασία στον προϋπολογισμό. Μια τέτοια κίνηση θα εκτοξεύσει το δημοσιονομικό κενό μεταβάλλοντας επί τα χείρω την εξίσωση των μέτρων που θα κληθεί να λάβει η ελληνική κυβέρνηση. 
Την πρόταση αυτή αποφεύγει να συζητήσει η ελληνική αντιπροσωπεία στο Hilton καθώς αν ανοίξουν αυτά τα ζητήματα τότε η διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να κλείσει…
Αντιθέτως πρόθεση να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις εκδηλώνεται από την πλευρά της Κομισιόν ζητώντας από τους αρμόδιους αξιωματούχους να παρουσιάσουν μια πρόταση που θα κινείται στην κατεύθυνση της επίλυσης των εκκρεμών υποθέσεων που λιμνάζουν λόγω του νόμου Κατσέλη και στην επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης νέων υποθέσεων που θα δημιουργηθούν.
Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί αφήνει χώρο για συμβιβασμό, αρκεί η κυβέρνηση να βρει ικανοποιητική φόρμουλα δικαστικού bypass ώστε να μειωθούν οι χρόνοι και να επιταχυνθεί η διαδικασία συμβιβασμού και επίλυσης.
Εν συνεχεία θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο τα κριτήρια προσδιορισμού της συμπεριφοράς του δανειολήπτη καθώς και των ανοιχτών υπολοίπων όπως επίσης και της τελικής ρύθμισης.
Ανοιχτό, για την ώρα είναι και το ζήτημα των δανείων που θα εντάσσονται τελικά στο NPL market, καθώς τα κριτήρια συναρτώνται άμεσα με τις υποθέσεις που θα ολοκληρώνονται και με αυτές που θα διευθετούνται εξωδικαστικά. Επίσης δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί η χρήση παλαιών κόκκινων δανείων στη νέα αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...