Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: ΤΟ «BAIL IN» ΜΕ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30% ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΩΣ PLAN B… ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ EUROBANK

EUROBANK

 ΕΛΛΑΔΑ

Αναπόφευκτο είναι το κούρεμα των καταθέσεων από την Τρίτη 7 Ιουλίου, σύμφωνα με απόρρητες τραπεζικές πηγές και αυτό ήταν το μοναδικό αντικείμενο συζήτησης από τη χθεσινή συνάντηση Υπουργών και τραπεζιτών στα γραφεία της οδού Νίκης στην Αθήνα.Τα τραπεζικά αποθεματικά αυτή την ώρα είναι…
300 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν φτάνει ούτε για την Δευτέρα, με την συνεχιζόμενη εκροή χρημάτων που συνεχίζει να υφίσταται το τραπεζικό σύστημα.
Η τράπεζα Πειραιώς, από χθες το μεσημέρι, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στα ΑΤΜ της, σχεδόν στο σύνολό της. Η σημερινή εικόνα στα ΑΤΜ -και ενώ όλα έδειχναν ότι υπήρχε μια σχετική ύφεση τη Πέμπτη και Παρασκευή- θυμίζει εικόνες Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης.
Οι ίδιες τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για άμεσο κούρεμα των καταθέσεων, που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 150 δις ευρώ, για να μπορέσει να γίνει άμεσα ανακεφαλαιοποίηση και σώσιμο των τραπεζών, με το ποσό των 35 δις τουλάχιστον. Ανησυχία ωστόσο επικρατεί και στις Συνεταιριστικές τράπεζες, που δεν έχουν μπει στον μηχανισμό του ELA και ανατροφοδοτούνται με ιδία κεφάλαια, για το αν οι καταθέσεις των πελατών τους θα υποστούν «bail in» όπως οι συστημικές τράπεζες.
Αυτό συζητήθηκε χθες από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα
Παρόλο που η κα Κατσέλη, διέψευσε τα δημοσιεύματα (δείτε ΕΔΩ) περί κουρέματος για ποσά άνω των 8 χιλ. ευρώ, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Σχεδίασαν και συμφώνησαν σε «bail in» από χθες το μεσημέρι ως «plan B» και αυτό θα γίνει ίσως την ερχόμενη Τρίτη, αν ο ELA δεν τροφοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες με ζεστό χρήμα.
Η αλήθεια είναι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες τραπεζικές πηγές, ότι ο ELA δεν έχει καμία διάθεση να στηρίξει πριν επέλθει νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών για το νέο πρόγραμμα.
Πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες…
Οι τράπεζες δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν με κανονικό ρυθμό πριν τον Αύγουστο και αυτό διότι, αν σύμφωνα πάντα με τις ίδιες έγκυρες τραπεζικές πηγές, ανοίξουν τη Δευτέρα το πρωί, θα θρηνήσουμε θύματα, όπως χαρακτηριστικά είπαν. Και μας εξήγησαν τι εννοούν. Αγανακτισμένοι καταθέτες, θα μπουν με καραμπίνες μέσα στα υποκαταστήματα και θα απαιτήσουν την άμεση εκταμίευση των καταθέσεών τους. Άρα, ουσιαστικά θα μιλάμε για ένα «πλιάτσικο» το οποίο θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Τι γίνεται με την Eurobank;
Οι ίδιες πηγές, αναφέρονται και στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Eurobank, ενώ εκφράζονται φόβοι για κανόνι και κλείσιμο της τράπεζας τις προσεχείς ημέρες.
Πότε θα ηρεμήσει το τραπεζικό σύστημα;
Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα 24μηνο για να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς, με ότι αυτό συνεπάγεται, αφού η εμπιστοσύνη από τους καταθέτες έχει χαθεί, άρα θα υπάρχει μονίμως ο φόβος να γίνει και ένα δεύτερο capital control μελλοντικά.
Στον «αέρα» επιταγές και συναλλαγματικές
Στον αέρα βρίσκονται επιταγές εκατομμυρίων ευρώ αυτή την ώρα, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν και το πότε θα πληρωθούν. Τη περασμένη εβδομάδα σε ανακοινώσεις της η τράπεζα της Ελλάδας, έδωσε μια άτυπη παράταση τουλάχιστον 30 ημερών σε όσες έληξαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, μεγάλα θα είναι τα «κανόνια» που θα σκάσουν στην ελληνική αγορά, από την ερχόμενη εβδομάδα, αφού το πλήγμα από το capital control που δέχθηκαν χιλιάδες εταιρίες, έχει καταστροφικές συνέπειες.
Έδωσαν αναγκαστικές άδειες και δεκάδες ξένες «έφυγαν» ήδη από την Ελλάδα
Εκατοντάδες εταιρίες της εγχώριας αγοράς, διέκοψαν ακαριαία κάθε λειτουργία, δίνοντας στους υπαλλήλους τους αναγκαστικές άδειες, ενώ διέκοψαν κάθε διαφημιστική ενέργεια μέχρι νεοτέρας.
Πολλές πολυεθνικές που διατηρούσαν logistics στην Ελλάδα, ήδη έχουν αδειάσει τις αποθήκες και τα γραφεία τους και έχουν φύγει από την Ελλάδα. Και όλα αυτά έγιναν τη περασμένη εβδομάδα. Μέσα σε μόλις 5 εργάσιμες ημέρες!
Από εδώ και πέρα τι να περιμένουμε;
Αυτό που λέω σε φίλους και γνωστούς, είναι «Κάντε τον σταυρό σας» για όσους πιστεύουν. Βαδίζουμε ήδη σε αχαρτογράφητα νερά και το μούδιασμα αλλά και η νευρικότητα που υπάρχει, είναι πρωτοφανής. Κανείς δεν ξέρει το πως θα εξελιχθεί αυτό που ζούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...