Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Η ώρα της αλήθειας για τα σενάρια για τις τράπεζες

 0

lefta2-656x410.jpg
Τις επιλογές που υπάρχουν για τις ελληνικές τράπεζες αναλύουν οι Financial Times. Σε εκτενές δημοσίευμα της η εφημερίδα τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και κάθε ευρώ που αποσύρεται από τις αυτόματες ταμειακές μηχανές καλύπτεται από έκτακτη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Χωρίς την παράταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, τα έκτακτα αυτά δάνεια από την ΕΚΤ τίθενται εν αμφιβόλω.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχει προκηρύξει δημοψήφισμα για την επόμενη Κυριακή και έχει επιλογές για να περιορίσει την πίεση στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αλλά κάθε μέτρο έχει σοβαρά μειονεκτήματα.
Τα σενάρια για τις τράπεζες
Πως μπορούν οι αρχές να ενισχύσουν τις ελληνικές τράπεζες;
Αν η ΕΚΤ αποσύρει ή περιορίσει τα 89 δισ. ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης, η Ελλάδα έχει δύο βασικές επιλογές: τραπεζική αργία ή επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Μια τραπεζική αργία θα περιόριζε την εκροή χρημάτων από τις τράπεζες, αλλά με ένα προφανές κόστος για την οικονομία. Οι φυσικές τραπεζικές συναλλαγές θα διακόπτονταν.
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι αντίθετα θα επέτρεπαν αναλήψεις από αυτόματες ταμειακές μηχανές και κάποιες πληρωμές, μέσα σε κάποια όρια. Οι περιορισμοί αυτοί είναι δύσκολο να επιβληθούν, χρειάζονται τουλάχιστον τρεις ημέρες για να τεθούν σε ισχύ και οι τράπεζες χρειάζονται κάποια χρήματα για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις, ακόμα και αν είναι πιο περιορισμένα.
Ποιος θα αποφασίσει αν θα υπάρξει τραπεζική αργία ή κεφαλαιακοί έλεγχοι;
Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και η αυστηρότητα των περιορισμών είναι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, είπε στο Reuters ότι θέλει οι τράπεζες να παραμείνουν ανοιχτές μέχρι το δημοψήφισμα. Αλλά ορισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι τείνουν προς την επιλογή της τραπεζικής αργίας αν αυτό καταστεί αναγκαίο, καθώς είναι πιο προσωρινό και πιο εύκολο να επιβληθεί γρήγορα.
Πρόσωπο με γνώση του ζητήματος ανέφερε ότι στην τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Κυριακής ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδας και την ΕΚΤ για να συζητήσουν την πιθανή επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων από την Δευτέρα.
- See more at: http://arouraios.gr/2015/06/h-ora-ths-alitheias-gia-ta-senaria-gia-tis-trapezes/#sthash.UPHlN8p9.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...