Αντιμέτωποι με τα τσουχτερά τεκμήρια διαβίωσης θα βρεθούν πολλοί Έλληνες μόνιμοι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, μόνο και μόνο επειδή εισπράττουν μερικά ευρώ τόκων από κατάθεση σε κάποια ελληνική τράπεζα. 
Πρόκειται για παγίδα του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος στους κατοίκους εξωτερικού.
Πιο συγκεκριμένα, ο νέος κώδικας ορίζει ότι οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα μόνο στην περίπτωση που αποκτούν πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας. Με δεδομένο ότι δεν τίθεται κάποιο όριο ή κάποιος περιορισμός αναφορικά με το εισόδημα αυτό, ακόμη και οι κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν στην Ελλάδα τόκους μερικών λεπτών του ευρώ θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση.
Αν και με ειδική πρόβλεψη της φορολογικής νομοθεσίας δεν βαρύνονται με την ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη (3.000 ευρώ για τους άγαμους και 5.000 ευρώ για τους έγγαμους) θα τους χρεωθεί το τεκμήριο κατοικίας και αυτοκινήτου εφόσον βέβαια τα διαθέτουν. Μάλιστα, ο φόρος για το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογιστεί με συντελεστή 26% και προκαταβολή φόρου 55%.
Για παράδειγμα, ένας κάτοικος εξωτερικού αποκτά στην Ελλάδα τόκους 5 ευρώ και διαθέτει στην Ελλάδα μια κατοικία από την οποία προκύπτει ετήσια αντικειμενική δαπάνη 2.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλει φορολογική δήλωση και θα κληθεί να πληρώσει φόρο μαζί με την προκαταβολή ύψους 806 ευρώ!
Σπύρος Δημητρέλης-Capital.gr