Δραματικές πολιτικές εξελίξεις τις τελευταίες ώρες με τον Αμερικανό πρέσβη να εγκαταλείπει πρόωρα την Αθήνα και τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πολιτικό σκηνικό κινούμενης άμμο με όλα να είναι ανοιχτά.
Ο Aμερικανός πρεσβευτής Ντέιβιντ Πιρς θα ολοκληρώσει πρόωρα τη θητεία του στην Αθήνα τον Ιούνιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή.

Ο κ. Πιρς θα φύγει ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπεται καθώς, σύμφωνα με τις πηγές, η ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεώρησε ότι δεν ήταν αρκετά ενεργός και ότι δεν παρείχε επαρκή ενημέρωση για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε μια περίοδο που οι ελληνικές υποθέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο συζητήσεων ακόμη και στον Λευκό Οίκο.

Ειδικότερα, του προσάπτουν τη μη έγκαιρη ειδοποίηση της Ουάσιγκτον για το νομοσχέδιο που προβλέπει την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. Κορυφαίος Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε σε Αμερικανό ομόλογό του πως «αν μας είχατε γνωστοποιήσει έγκαιρα την τόσο έντονη δυσαρέσκειά σας, θα είχαμε χειρισθεί αλλιώς το ζήτημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, έχει ήδη εξευρεθεί ο αντικαταστάτης του κ. Πιρς και αναμένεται να επιταχυνθεί η διαδικασία διορισμού του και έγκρισής του από το Κογκρέσο λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων στην Ελλάδα το καλοκαίρι.
Το παραπάνω ρεπορτάζ της Καθημερινής δείχνει απλά ότι την κάτσαμε τη βάρκα. Η είδηση βγήκε στον αέρα μια μέρα μερά την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσιγκτον για την Ενέργεια στην Αθήνα  Amos Hochstein και μια μέρα αφότου δημοσιεύθηκε η νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Πούτιν.
Γράφαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας>
Οπως όλα δείχνουν έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Λαφαζάνη από το πολυ-υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και 5 δις ρώσικη προκαταβολή. Ηδη ο Iskra ξεκίνησε το αντάρτικο κατά της συμφωνίας υποστηρίζοντας αντοιχτά πλέον την ρήξη και την επιστροφή στην δραχμή. Οσο για τον Λαφαζάνη σε λίγες ώρες από τώρα είναι αναγκασμένος να υποδεχτεί στο γραφείο του ένα σκληροτράχηλο γεράκι, τον κο  Amos Hochstein, o οποίος είναι ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για θέματα Διεθνών Ενεργειακών Σχέσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Εδώ ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει περιθώρια για τις αντίστοιχες γονυκλισίες-όπως συνέβη με τον φίλο Μίλερ της Gazprom-τα λεφτά του οποίου (5 δις) καταφθάνουν από στιγμή σε στιγμή με τρίκυκλα από την Μόσχα.
Την ώρα που ο ISKRA έκανε λόγο για τον "αρχιτέκτονα" της συμφωνίας του Greek Stream Λαφαζάνη, ο έλληνας υπ. Εξωτερικών Κοτζιάς επί αμερικανικού εδάφους δήλωνε ότι οι φίλοι μας Αμερικανοί μπορούν να κάνουν αντιπρόταση κόντρα στους Ρώσους. Η "αντιπρόταση" λοιπόν καταφθάνει στην Αθήνα
Ο Χάρης Φλουδόπουλος θα γράψει για την συγκεκριμένη επίσκεψη στο Capital.gr
Υπό το πρίσμα αυτό η επίσκεψη Hochstein συνδέεται άμεσα με τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τα θέματα των αγωγών και τα ανοίγματα που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση προς τη ρωσική πλευρά και τον αγωγό Turkish Stream. Ο ρωσικός αγωγός πάντως αντιμετωπίζεται από τη Δύση με έντονο σκεπτικισμό αφού εκτιμάται ότι αποτελεί μια ύστατη μια προσπάθεια να παρακαμφθεί και να υποσκελιστεί η πολιτική διαφοροποίησης της ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης. 
Επισημαίνεται πάντως ότι ο κ. Hochstein  έχει επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας, έχοντας επαφές για τα ενεργειακά με έμφαση στην προώθηση του περίφημου νότιου διαδρόμου του φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι την άνοιξη είχε εμφανιστεί με δηλώσεις του ως ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της πολιτικής για διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας. Ο ίδιος γνωρίζει σε βάθος τα θέματα των αγωγών και ήταν από εκείνους που είχε συντελέσει να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να κινητοποιηθεί η βουλγαρική πλευρά για τον συμπληρωματικό προς τον αγωγό TAP, ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB.
Πάμε παρακάτω. Κι ενώ ο Λαφαζάνης ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Αμερικανό φίλο του Κοτζιά μια ανακοίνωση λίγων γραμμών έρχεται να τινάξει στον αέρα την επιθυμία της Μέρκελ και του Σόιμπλε να πετάξουν τους Αμερικανούς από την Ευρώπη. Η Ε.Ε, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ με κοινή τους ανακοίνωση υποστηρίζουν ότι θα εξακολουθούν (με το ίδιο σχήμα) να "βοηθούν" την Ελλάδα.
Πράγμα που σημαίνεο ότι το ΔΝΤ (Αμερικανοί) έχει πατήσει για τα καλά το πόδι του στην Ευρώπη και η Μέρκελ πολύ δύσκολα θα το ξεφορτωθεί-πόσο μάλλον η Ελλάδα.
Τι σημαίνει αυτό;
Εναν διαρκή πόλεμο αμερικανικών και γερμανικών συμφερόντων στην χρεοκοπημένη Κολομβία των Βαλκανίων. Οσο για τον Λαφαζάνη η αξιοπρεπής οδός της παραίτηση μοιάζει μονόδρομος εκτός κι αν γλυκάθηκε στα σύκα της εξουσίας κι αφήσει τους ταλαίπωρους οπαδούς του στο λιοπύρι ενώ εκείνος θα απολαμβάνει την αποπλάνηση της εξουσίας. Τα καλύτερα έρχονται...
Η Χρύσα Λιάγγου θα γράψει στη Καθημερινή για το κλίμα μετά τις συναντήσεις του Αμερικανού στην Αθήνα>
Σε κλιμάκωση των ενστάσεων για τον αγωγό Turkish Stream και της προέκτασής του στην Ελλάδα, προχώρησαν οι ΗΠΑ διά του ειδικού απεσταλμένου του State Department για θέματα ασφαλείας και ενέργειας, Aμος Χόκστιν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που έφτασε χθες στην Αθήνα και είχε συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη, εμφανίστηκε με δηλώσεις του να υποβαθμίζει τον αγωγό ρωσικών συμφερόντων, στον οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίξει την επαναπροσέγγιση των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, αμφισβητώντας τη ρεαλιστικότητά του. «Εχω συνηθίσει να εργάζομαι για project που ξέρω ότι υπάρχουν. Ο Νότιος Διάδρομος είναι ένας υπαρκτός διάδρομος», δήλωσε ο κ. Χόκστιν, όταν μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παν. Λαφαζάνη ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν ο αγωγός Turkish Stream έρχεται σε αντίφαση με τον Νότιο Διάδρομο.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα ασκούσε τη δική της πίεση στην ελληνική πλευρά, με τον επικεφαλής της Gazprom Aλεξέι Μίλερ να ανακοινώνει την έναρξη της κατασκευής του θαλάσσιου τμήματος του αγωγού Turkish Stream. «Από σήμερα, η Gazprom προχώρησε στη φάση της κατασκευής του θαλάσσιου τμήματος του αγωγού Turkish Stream», δήλωσε ο κ. Μίλερ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24. Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του κ. Χόκστιν στην Αθήνα, ο κ. Μίλερ είχε ανακοινώσει από την Αγκυρα την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία για τον αγωγό Turkish Stream και υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Πούτιν. Η αντίδραση των ΗΠΑ στον Turkish Stream και κυρίως στην προέκτασή του προς την Ελλάδα, συνδέεται με τη σταθερή θέση των ΗΠΑ για σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, που καλύπτει σήμερα το 30%-35% των συνολικών αναγκών της σε αέριο.
Οι ενστάσεις της αμερικανικής πλευράς προς την ελληνική κυβέρνηση στο σχέδιο Turkish Stream είχαν εκφρασθεί και στις αρχές Μαρτίου, ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές, κατά την επίσκεψη στην Αθήνα και τις επαφές που είχε με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη η βοηθός υπουργός των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα ενεργειακής διπλωματίας Ρόμπιν Ντάνιγκαν. Τόσο η κ. Ντάνιγκαν τον Μάρτιο όσο και ο κ. Χόκστιν, χθες, εξέφρασαν στην Αθήνα τη στήριξή τους στον αγωγό Tap που θα δώσει τη δυνατότητα προμήθειας της Ευρώπης με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες της Κασπίας.
«Θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να συνεργαζόμαστε σε αυτά τα θέματα προς όφελος της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Χόκστιν μετά τη συνάντηση με τον κ. Λαφαζάνη και συμπλήρωσε: «Διαπιστώσαμε ότι συμφωνούμε σε περισσότερα απ’ όσα διαφωνούμε». Από την πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης τάχθηκε υπέρ της προέκτασης του Turkish Stream στην Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Στηρίζουμε τη διέλευση από τη χώρα ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, διότι θεωρούμε το έργο εθνικά ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό και θεωρούμε ότι θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και την Ευρώπη».


Πηγή:www.capital.gr