«Φρένο» φαίνεται να βάζουν οι Βρυξέλλες στις προσδοκίες που έτρεφε η κυβέρνηση για σύγκληση Eurogroup, ακόμη και την Τετάρτη, ώστε να εκταμιευτούν οι δόσεις που θα δώσουν «ανάσα» στην ελληνική οικονομία.

«Είναι μη ρεαλιστική η σύγκληση Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, ή την Τετάρτη, ακόμη και σε δυο εβδομάδες θα μπορούσε να γίνει, με βάση τη διαδικασία συζητήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κοινοτικός παράγοντας στην ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Όπως εξήγησε, οι τεχνικές συζητήσεις στην Αθήνα πηγαίνουν με βασανιστικά αργά βήματα και με παροχή ασαφών στοιχείων. Όπως επισήμανε, οι συζητήσεις στο Brussels Group δεν θα πρέπει να γίνονται απλώς με βάση μια «στενή» λίστα μεταρρυθμίσεων, αλλά σε όλα τα βασικά σημεία του προγράμματος, και γι’ αυτό απαιτείται εντατική δουλειά στην Αθήνα που δεν έχει γίνει.

Όπως τονίζεται στις Βρυξέλλες, πρώτα θα πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως» για τις μεταρρυθμίσεις στο Brussels Group, μετά η λίστα θα πρέπει να συζητηθεί σε ανώτερο επίπεδο, να δοθεί στο EuroWorking Group και μετά η συζήτηση θα πάει στο Eurogroup.

«Δεν θέλουμε ωραία λόγια, θέλουμε διαδικασίες, αποφάσεις, διαγράμματα, νούμερα» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Αθήνα η λίστα των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα.

Περιλαμβάνει 18 άμεσα μέτρα με στόχο την είσπραξη 3,2 δισεκ. ευρώ φέτος, που θα προκύψουν κυρίως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει φορολόγηση διαφυγόντων κεφαλαίων, πάταξη λαθρεμπορίου, λίστες εμβασμάτων, λοταρία αποδείξεων και τις άδειες των ΜΜΕ.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι «δεν θα επιβαρύνουν μισθωτούς, συνταξιούχους, χαμηλά και μεσαία εισοδήματα» και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Σημειώνεται πως όλες οι προτάσεις είναι κοστολογημένες και έχουν την σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το 2015 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ η χώρα θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Κυβερνητικές πηγές επέμεναν νωρίτερα ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη. Την Κυριακή συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο, αλλά και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.