Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Τι θα πληρώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου...

 

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται και φέτος οι φορολογούμενοι. Οι εφορίες άρχισαν να αποκτούν τις γνώριμες εικόνες χάους που επικρατούν κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες.
Χιλιάδες φορολογούμενοι περιμένουν και ταλαιπωρούνται στις μεγάλες...

ουρές των ΔΟΥ, ενώ δεν λείπουν ο εκνευρισμός και οι διαπληκτισμοί. Οι φορολογούμενοι σπεύδουν στις εφορίες για να να κλείσουν ή να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες, οι οποίες εκτείνονται από τις διορθώσεις στο Ε9 και τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, τη διακοπή εργασιών, την κατάθεση πινακίδων αλλά και το συμψηφισμό οφειλών με επιστροφές φόρου. 
Η πλειονότητα των φορολογουμένων «στήνεται» στα γκισέ των υπαλλήλων που έχουν επιφορτισθεί με την παραλαβή των δικαιολογητικών, για τις απαλλαγές από το ΕΝΦΙΑ και τα δικαιολογητικά για το Ε9 (όσοι πήραν εντολή από το σύστημα, προκειμένου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά για τις διορθώσεις που έκαναν). Ακολουθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου που προσπαθούν να ρυθμίσουν τις τρέχουσες οφειλές τους (σε έως και 12 δόσεις) προκειμένου να εντάξουν παλαιότερα χρέη (μέχρι την 1η Οκτωβρίου) στην ρύθμιση των 72-100 δόσεων.
 
Η τροποποίηση του Ε9 οδηγεί περισσότερους από 100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στις εφορίες, αφού οι διορθώσεις που έκαναν στο περιουσιολόγιό τους, έβγαλαν μειωμένο ΕΦΝΙΑ τουλάχιστον κατά 300 ευρώ. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, δεν εκδίδεται εκκαθαριστικό αλλά η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet στέλνει τους φορολογούμενους στην εφορία για τα περαιτέρω. Πρόκειται ουσιαστικά για τα δικαιολογητικά τα οποία τεκμηριώνουν τη μείωση του φόρου. Δηλαδή τι ακριβώς άλλαξε στα χαρακτηριστικά των ακινήτων (τετραγωνικά κ.λπ.), αλλά και στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.
 
Πολλούς φορολογούμενους έστειλε στην εφορία και η «διπλή» τροποποιητική δήλωση Ε9. Σε περίπτωση δεύτερης τροποποιητικής δήλωσης καλούνται να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να τεκμηριωθούν οι αλλαγές που δηλώθηκαν.
 
Πολλοί είναι και οι φορολογούμενοι που τρέχουν για άλλες διευθετήσεις όπως: η προσκόμιση των δικαιολογητικών για να τύχουν των μειώσεων από τον ΕΝΦΙΑ, η ρύθμιση νέων χρεών -τα οποία δεν μπορούν να ρυθμιστούν μέσω της ηλεκτρονικής οδού- αλλά και η κατάθεση πινακίδων. Φέτος ο συνολικός αριθμός ιδιοκτητών αυτοκινήτων που αναμένεται να παραδώσουν πινακίδες υπολογίζεται σε τουλάχιστον 135.000, όσοι δηλαδή κατέθεσαν και πέρυσι.
 
Πληρωμή φόρων 
Παράλληλα με τις φορολογικές εκκρεμότητες που έχουν να ρυθμίσουν, οι φορολογούμενοι μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν:
 
1. Την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Όσοι αδυνατούν να την πληρώσουν και έχουν απλήρωτες και τις δυο προηγούμενες δόσεις (Οκτωβρίου και Νοεμβρίου) έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση και να τις εξοφλήσουν σε έως 12 μηνιαίες δόσεις.
 
2. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2015. Οι κάτοχοι οχημάτων μπορούν να εισέρχονται στην υπηρεσία Εκτύπωσης Τελών Κυκλοφορίας Αυτοκινήτων του Τaxisnet και με τους κωδικούς πρόσβασης να εκτυπώσουν την Ταυτότητα Οφειλής των τελών κυκλοφορίας με την οποία θα τα εξοφλήσουν σε τράπεζες και ΕΛΤΑ. Όσοι δεν καταβάλλουν τα τέλη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, κινδυνεύουν με πρόστιμο το οποίο είναι ισόποσο των τελών κυκλοφορίας.
 
3. Τη δεύτερη δόση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πρόκειται για περίπου 30.000 οφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι εντάχθηκαν τον Νοέμβριο στη νέα ρύθμιση χρεών των 72 ή 100 δόσεων πληρώνοντας την πρώτη δόση και τώρα θα πρέπει να καταβάλουν τη δεύτερη.
 
Συγκεντρωτικές 
Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, περίπου 1.000.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υποχρεούνται στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών- προμηθευτών οικονομικού έτους 2014 (συναλλαγές- τιμολόγια 2013).
 
Τροποποιητικές δηλώσεις Ε9-Νέα προθεσμία έως 30 Δεκεμβρίου 
Ανοιχτή μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα παραμείνει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, λόγω του μεγάλου όγκου δηλώσεων που υποβάλλονται καθημερινά.
 
Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά, αφού από τις 14 Νοεμβρίου που άνοιξε η εφαρμογή μέχρι χθες που έληγε κανονικά η προθεσμία υποβλήθηκαν 2.500.000 τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010-2014 εκ των οποίων 1.200.000 δηλώσεις αφορούν μόνο στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2014.
 
Η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 μέσω των οποίων οι φορολογούμενοι μπορούν να διορθώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση προβλέπεται σε τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
 
Με την ίδια τροπολογία θα προβλέπεται ότι οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2014 (μετά την 1η Ιανουαρίου 2014), θα δηλωθούν μέχρι και 31 Μαρτίου 2015 αφού με βάση τα στοιχεία αυτά θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του έτους 2015.
 
Επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2015 η ηλεκτρονική εφαρμογή του Περιουσιολογίου ακινήτων θα ενημερώνεται διαρκώς για τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...