Αλήθεια, σε ποια χώρα είναι πρωθυπουργός ο Σαμαράς;
Εχει ο ίδιος σαφή γνώση του ρόλου του ή μήπως είναι ανήμπορος να επιβληθεί σε κάτι υφυπουργούς σαν τον ανεκδιήγητο του Αθλητισμού (Ανδριανόςο κουβαλητής του DVD του Ζαχόπουλου), ο οποίος ανέχεται κάθε Κυριακή την αναβίωση της παράγκας;
Διαβάστε το γιατί στο άρθρο του Γιάννη Σερέτη από το Sport24 που ακολουθεί>
Ηλίας Σπάθας, Χρήστος Σωτηρόπουλος, Ιωάννης Κοντιζάς: τον πρώτο τον γνωρίζαμε. Τους άλλους δυο, τους μάθαμε απόψε. Ολοι μαζί έγραψαν ιστορία. Μιλάμε για την πιο 100%-0% διαιτησία σε ματς του ελληνικού πρωταθλήματος μετά την εποχή της Παράγκας. Ποια Παράγκα; Ωχριά! Μιλάμε για τα «κατάβαθα» της Παράγκας. Πώς λέμε «βαθύ ΠΑΣΟΚ;». Ε, κάπως έτσι.
Ιδιαίτερη ανάλυση φάσεων δεν χρειάζεται. Μούφα αποβολή, ανύπαρκτα φάουλ και κόρνερ, φάουλ σε κάθε άγγιγμα, κατά φαντασία οφσάιντ. Απ’ όλα είχε ο μπαξές. Μόνο πέναλτι δεν είχε. Έδωσε και την αποβολή νωρίς, στο πρώτο ημίχρονο δηλαδή, και δεν μπορούσε να εκτεθεί πολύ χοντρά με πέναλτι από τον πλανήτη Αρη, χωρίς κάποια αφορμή (αν και ο Φουστέρ – «χάλασε» κι αυτός – διαμαρτυρήθηκε για χέρι σε μια «πλάτη» αντιπάλου εντός περιοχής).
Ανεβοκατέβαιναν τα σημαιάκια. Γελούσαν πικρόχολα οι παίκτες του Αστέρα σχεδόν σε κάθε φάουλ γύρω από την περιοχή τους. Εξοργιζόταν η εξέδρα. Αλλά ο ευθυτενής Σπάθας και οι δυο βοηθοί δεν είχαν πρόβλημα. Ανερυθρίαστα συνέχιζαν. Χωρίς ίχνος ντροπής. Ξανά. Και ξανά. Και ξανά. Χωρίς «τακτ». Χωρίς «τρόπο». Ετσιθελικά. Σταγόνα – σταγόνα ο «βιασμός». Φάση – φάση. Φάουλ – φάουλ. Οφσάιντ – οφσάιντ. Μα δεν ολοκληρώθηκε. 0-0. Διότι οι απουσίες του Ολυμπιακού έπαιξαν μεγάλο ρόλο, χάθηκαν 2-3 ευκαιρίες με κορυφαία του Μήτρογλου στις καθυστερήσεις και στις στατικές φάσεις ο Αστέρας είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα μαζί με τον Ατρόμητο.
Πανηγύρι μαζί με σιχτίρισμα απ’ όσους δεν είναι οπαδοί του Ολυμπιακού. ΠΑΟκτσήδες, ΑΕΚτσήδες, Παναθηναϊκούς, πιθανώς και άλλων ομάδων. Για τους φίλους των Ερυθρόλευκων δεν ξέρω. Όλοι εκνευρισμένοι σίγουρα για τη βαθμολογική απώλεια και το εκτός έδρας πρόβλημα της ομάδας τους. Κάποιοι ίσως να ντρέπονται κιόλας. Πιθανότατα είναι οι περισσότεροι. Οι «κανονικοί». Να αισθάνονται άβολα και αμήχανα. Αυτοί που δεν γουστάρουν την εύνοια. Που ξέρουν ότι έχουν το πληρέστερο ρόστερ και τους καλύτερους παίκτες και θέλουν τις νίκες με την απόδοση των παικτών, όχι των διαιτητών.
Μέχρι και το ματς με τον Παναθηναϊκό – το είχα αναφέρει και την προηγούμενη εβδομάδα – «πολιτική» υπέρ του Ολυμπιακού από διαιτητές δεν είχα διαπιστώσει στην εφετινή σεζόν. Κάτι «ψιλά» σφυρίγματα μόνο. Ουδεμία «γραμμή». Ισοπαλία (και με πέναλτι που δεν είχε δοθεί υπέρ του) στο Αγρίνιο, ήττα από τον Ατρόμητο, λίγο έλειψε και το πατατράκ στο Ηράκλειο με τον Εργοτέλη, όπου ο Μητρογκόλ κατάφερε να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε σήμερα προς το τέλος. Στα δύσκολα όμως; Με τους Πράσινους και απόψε;
Μην γελιέστε. Η διαιτησία του Καλογερόπουλου την προηγούμενη Κυριακή συγκριτικά με τη σημερινή του Σπάθα και των βοηθών του είναι σαν να συγκρίνουμε τον Κολίνα με τον Καζναφέρη. Κι ας νίκησε ο Ολυμπιακός τον Παναθηναϊκό, εν αντιθέσει με ό,τι συνέβη σήμερα στην Τρίπολη.
Συγχαρητήρια πολλά και πάλι σε όποιον όρισε τον Σπάθα και τους βοηθούς του. Ειλικρινά, δεν ξέρω αν είναι ο Χιου Ντάλας, ο Μπριάκος ή οποιοσδήποτε άλλος. Ξέρω ότι όλοι λέγαμε πως – ειδικά μετά τον «θόρυβο» από το ντέρμπι της προηγούμενης Κυριακής – υπήρχαν άλλοι έξι διεθνείς διαιτητές που θα μπορούσαν να σφυρίξουν στο σημερινό παιχνίδι.
Με τέτοιες διαιτησίες είναι που υποβαθμίζεται το προϊόν. Που αηδιάζει ο κόσμος. Που απομακρύνεται ο φίλαθλος. Που «δυναμιτίζεται» η ατμόσφαιρα. Με «100-0». Συμπτωματικά, εναντίον του «βιασθέντος» πριν από τρία χρόνια στον τελικό Κυπέλλου με το χέρι –πέναλτι –αποβολή του Μανιάτη. Τότε, ντε, που οι οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν φύγει από το ΟΑΚΑ για να προλάβουν τον ηλεκτρικό.
Και όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις διαμαρτυρίες του Παναθηναϊκού ή κάποιου άλλου. Έχουν να κάνουν μόνο με το ποδόσφαιρο, μέρος του οποίου είναι και ο ρέφερι. Ασ’ το να παιχτεί ρε φίλε στο 50% - 50%! Ποιο είναι το όφελος; Όλη η Ελλάδα πλέον θα σε έχει ως «παράδειγμα». Και ο Ολυμπιακός σήμερα – δεν ξέρω αν το έχουν αντιληφθεί τα στελέχη του – λαβώθηκε πολύ περισσότερο από… δυο χαμένους βαθμούς. Κακό του έκανε η διαιτησία του Σπάθα και των βοηθών του. Όχι καλό.