Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

3 στους 4 χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία

 

  • (0)
  • (0)
Σχεδόν στο 50% των ετήσιων εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων έχουν φτάσει σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς αυτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι διοικητές των τεσσάρων μεγαλύτερων Ταμείων του ιδιωτικού τομέα, τα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 17,4 δισ. ευρώ, τη στιγμή που τα έσοδά τους από τον κρατικό Προϋπολογισμό, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις εισπράξεις Δημοσίου υπέρ τρίτων ανέρχονται σε 35 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κεφάλαιο», σε σχέση, μάλιστα, με τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι σχεδόν 1,5 φορά μεγαλύτερες από αυτές (17,7 δισ. ευρώ, έναντι 11,9 δισ. ευρώ). Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως εκείνοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστούν στο ΙΚΑ για λογαριασμό των εργαζομένων τους οποίους απασχολούν ή στον... εαυτό τους, δηλαδή στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) ή το Ενιαία Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), έχουν προσεγγίσει τα 1,2 εκατομμύρια!

Υπενθυμίζεται πως το σύνολο των επιχειρηματιών που ασφαλίζουν το προσωπικό τους και των αυταπασχολουμένων ανέρχεται -χωρίς τον ΕΤΑΑ- σε 1,6 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, σχεδόν τρεις στους τέσσερις «ασφαλισμένους», ενεργούς (δηλαδή, από όσους συνεχίζουν την οικονομική δραστηριότητά τους) ή μη, χρωστούν στα Ταμεία.

Από αυτούς, μόνο το 7% έχει ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις ( «Νέα Αρχή», «Πάγια Ρύθμιση»), αποφέροντας μικρά ποσά στα Ταμεία και oδηγώvταs στην αυξημένη πίεση του υπουργείου Εργασίας για αύξηση των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων (από τις 48 στις 100 ή τις 108).

Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει να ενταχθούν και όσοι χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) προς τα Ταμεία. Έως τώρα εντάσσονταν μόνο όσοι χρωστούσαν πάνω από 5.000 ευρώ. Αν περάσει η γραμμή του ΔΝΤ για να ενταχθούν και οι μικροοφειλέτες στο ΚΕΑΟ, τότε επιπλέον 364.500 άτομα (297.155 από Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και 116.170 από τον ΟΑΕΕ) θα περάσουν το κατώφλι της... bad bank του ασφαλιστικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τον Ιούλιο του 2014 ο αριθμός των οφειλετών που χρωστούσαν στο ΚΕΑΟ και που είχαν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ ανερχόταν μόλις σε 213.234. Σημειώνεται πως η ένταξη στο ΚΕΑΟ όσων χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Για παράδειγμα, από τον ΟΑΕΕ έχουν ενταχθεί, μέχρι τον Ιούλιο του 2014, 99.140 οφειλέτες, ενώ το σύνολο όσων χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ ανέρχεται στο... αστρονομικό πλήθος των 459.264! Έτσι, το ΚΕΑΟ μετατρέπεται στον μεγαλύτερο φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους μετά τις τράπεζες («κόκκινα δάνεια») και το κράτος (ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Εφορία). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...