Από τον Τζακ Λιου
Ενδεικτικό της δουλοπρέπειας της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και του κρατικού μηχανισμού, απέναντι στους Γερμανούς είναι η περίφημη συμφωνία με την Siemens, σύμφωνα με την οποία οι Γερμανοί θα έπρεπε να καταβάλουν στην Ελλάδα 90 εκατ. ευρώ.
Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας από ελληνικής πλευράς ορίσθηκε η κα Πηνελόπη Παγώνη.
Πρόκειται για μια περιζήτητη δημόσιο υπάλληλο με βαρύ βιογραφικό.
Πάμε να δούμε το πόσο γραμμένη, στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, έχουν οι Γερμανοί την εν λόγω συμφωνία και πόσο δουλοπρεπής είναι η συμπεριφορά της κας Παγώνη (σύμφωνα με τον κο Τέντε) -συντονιστή για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Το ρεπορτάζ της Γιάννας Παπαδάκου στο ΒΗΜΑ είναι αποκαλυπτικό.
Στο «συρτάρι» παραμένει η συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens.
Ακόμη και η απαίτηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά να δοθεί το 1,5 εκατ. ευρώ για να αγοραστούν λάπτοπ για τους δικαστές δεν έχει  μέχρι στιγμής ικανοποιηθεί. Επιπλέον, παρά τη ρητή δέσμευση της εταιρείας να δώσει τα 2/5 από τα 90 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη φορέων κατά της διαφθοράς και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κατά της διαφθοράς, η νεοσύστατη αρχή υπό τον Ι. Τέντε-photo κάτω, δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ.
Ανάμεσα στα χρήματα που πρέπει να πάρει και ανέρχονται σε 36 εκατ. ευρώ είναι και τα 12,5 εκατ. για αγορά σκάνερ στα τελωνεία, αλλά και τα 4,5 εκατ. που θα δοθούν στην Εισαγγελία, υπό την κυρία Ελένη Ράικου, προκειμένου να υπάρξει υποδομή πληροφορικής, αναγκαία για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.
«Το Βήμα» αποκαλύπτει την επιστολή του κ. Τέντε, συντονιστή για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, η οποία εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών και με την οποία ζητούνταν μέρος του κονδυλίου των 90 εκατ. ευρώ.
Παρότι η επιστολή εστάλη πριν από έναν χρόνο, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Μάλιστα ο κ. Τέντες διατυπώνει αιχμές και εναντίον της προέδρου της Επιτροπής υλοποίησης της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού κυρίας Παγώνη,αναφέροντας: «Η Επιτροπή δεν φαίνεται να επείγεται, αφού η πρόεδρος εκτιμά ότι ο καθορισμός της διαδικασίας επιλογής και των κριτηρίων θα γίνει εντός των επομένων μηνών, ενώ εκτιμά ότι επί του παρόντος οι προτεραιότητες εστιάζονται μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για την πάταξη της διαφθοράς...». Η επιστολή είναι σοβαρή, αφού εμφανίζει την πρόεδρο, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, να συντάσσεται πλήρως με τις προτεραιότητες της γερμανικής εταιρείας, η οποία πράγματι από τα 90 εκατ. ευρώ έχει διαθέσει όσα προορίζονταν για υποτροφίες σε φοιτητές. 
Αυτό ανέφερε το ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος φωτογραφίζοντας την απροθυμία της κας Παγώνη να υπερασπισθεί το συμφέρον του ελληνικου δημοσίου, πάνω στο οποίο η Siemens έχει κατ΄ επανάληψη ασελγήσει.
Στην Επιτροπή Εποπτείας, η σύσταση της οποίας προβλέπεται από τη συμφωνία μεταξύ Siemens AG/Siemens ΑΕ και Δημοσίου, επίτροπος Εταιρικής Συμμόρφωσης είναι η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών κυρία Πηνελόπη Παγώνη, ενώ συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Βουτσινάκης, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας κ. Θεόδωρος Κοματάς και ο αντιπύραρχος, διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Δημοσθένης Ραγκαβάς.
Ολους αυτούς τους νοματαίους, τούς αντιμετωπίζουν σαν χάντρες στο κομπολόι τους τα στελέχη της Siemens  που συμμετέχουν στην Επιτροπή.
Από πλευράς Siemens στην Επιτροπή Εποπτείας συμμετέχουν ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens ΑΕ κ. Πάνος Ξυνής, ο γενικός νομικός σύμβουλος EMEA της Siemens AG δρ Σεμπάστιαν Μπράχερτ και ο τοπικός διευθυντής Εταιρικής Συμμόρφωσης της Siemens ΑΕ κ. Ρόμπερτ Ζικέλις.
Το υπουργείο Οικονομικών- το οποίο φαίνεται παρόλα αυτά να εκτιμά τα προσόντα της κας Παγώνη-, την τοποθέτησε επικεφαλής και της επιτροπής των 8 δημοσίων υπαλλήλων που αξιολογεί τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους που αρνούνται να αξιολογηθούν!
 Η επιτροπή που συγκρότησε  ο Γιάννης Στουρνάρας καλείται να αξιολογήσει τις δομές των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με σκοπό τον εξορθολογισμό τους και το μέλλον της στελέχωσής τους. Μάλιστα όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η Επιτροπή θα λειτουργεί στο πλαίσιο των δημόσιων υπηρεσιών ή σε χρόνο που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση, στο κατάστημα του υπουργείου Οικονομικών, επί της οδού Νίκης 5-7, στην Αθήνα.
Τα μέλη της Επιιτροπής είναι>
  • Πηνελόπη Παγώνη, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, ως Πρόεδρο.
  • Γεώργιος Καλλίας, υπάλληλο με βαθμό Β ́ του κλάδου ΠΕ Οικονομικού, που υπηρετεί στην Διεύθυνση Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Γεώργιο Γκότση, υπάλληλο με βαθμό Β ́του κλάδου ΠΕ Λοιπών Ειδικοτήτων, που υπηρετεί στην ίδια Διεύθυνση.
  • Αλεξάνδρα Κομνηνού, υπάλληλο με βαθμό Β ́, του κλάδου ΠΕ Οικονομικού, που υπηρετεί στην Διεύθυνση ΔΕΚΟ της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Γεώργιο Γεροντάσιο, υπάλληλο με βαθμό Β ́, του κλάδου ΠΕ Μηχανικών, που υπηρετεί στην ίδια Διεύθυνση.
  • Αναστασία Ρόβα, υπάλληλο με βαθμό Β ́, του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στην Δ4.Διεύθυνση Προσωπικού Γ.Λ.Κ. της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης και Ελέγχου Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων από την Ε.Ε., ως μέλος, με αναπληρώτρια την Μαίρη Ματζοράκη, υπάλληλο με βαθμό Ε ́, του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στην ίδια Διεύθυνση.
  • Ευάγγελος Πέππας, υπάλληλο με βαθμό Δ ́, του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στην Δ25. Διεύθυνση Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων, Δανείων και Αξιών της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Σωτήριο Αναστασόπουλο, υπάλληλο με βαθμό Γ ́, του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στην ίδια Διεύθυνση.
  • Ηλίας Κωτσόπουλος, υπάλληλο με βαθμό Δ ́, του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στην Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, ως μέλος, με αναπληρώτρια την Σταυρούλα Μέγα, υπάλληλο με βαθμό ΣΤ ́, του κλάδου ΤΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στην ίδια Διεύθυνση.
  • Ασπασία Κωστοπούλου, υπάλληλο με βαθμό Δ ́, του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί με απόσπαση στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Μαρίνο Παπαδάκη, υπάλληλο με βαθμό Δ ́, του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στο ίδιο Γραφείο.
  • Σοφία Ψαρογιάννη, , υπάλληλο με βαθμό Δ ́, του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στην Δ2. Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
ΒΑΡΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Πηνελόπη Παγώνη
Πηνελόπη Παγώνη
Η κα Πηνελόπη Παγώνη πριν βρεθεί στο Υπ. Οικονομικών είχε διατελέσει Διευθύντρια Υγιεινής, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια από το 2006 και με εργασιακή εμπειρία πλέον των 28 ετών, τα 25 εξ αυτών στην Ελλάδα.
Ολοκλήρωσε τις βασικές της σπουδές στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι (BS) με κατεύθυνση στην επεξεργασία νερού και από το ίδιο σχολείο απέκτησε Master of Science στον τομέα Environmental Engineering και εργάστηκε για τριάμισι χρόνια σε περιβαλλοντικά έργα της Environmental Protection Agency των ΗΠΑ που αφορούσαν στην βελτίωση μικρών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και την αλλαγή των ορίων μολύβδου σε υδάτινους αποδέκτες.
Η εμπειρία της εκτείνεται σε όλους τους τομείς περιβάλλοντος, εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ασφάλειας και βιώσιμης ανάπτυξης. Έχει μακρόχρονη εμπειρία σε έργα περιβάλλοντος από τον σχεδιασμό και τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έως την διαδικασία ξεκινήματος λειτουργίας περιβαλλοντικών μονάδων.
Κι ενώ η κα Παγώνη είναι άνετη απέναντι στην Siemens, η γερμανική πολυεθνική εξαγοράζει με 7,6 δις δολλάρια-ήτοι 83 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά- την αμερικανική εταιρεία κατασκευής πετρελαϊκού εξοπλισμού Dresser – Rand.

Η γερμανική εταιρεία κέρδισε την ελβετική ανταγωνίστριά της Sulzer AG, η οποία βρισκόταν επίσης σε συζητήσεις για την εξαγορά της Dresser στην βάση ανταλλαγής μετοχών, όπως μεταδίδει το Stockwatch επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός ότι η Siemens θα καταβάλλει το αντίτιμο της εξαγοράς σε μετρητά κατέστησε πιο ελκυστική την προσφορά.

Υπενθυμίζεται ότι η Siemens κατέγραψε κέρδη 76 δις. δολαρίων κατά την περυσινή χρήση, ενώ τα κέρδη της Dresser διαμορφώθηκαν σε 3 δισ. δολάρια.
Μετά από αυτή την εξαγορά πολύ δύσκολα θα τολμήσει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών να βάλει χέρι στην Μέρκελ και στον Σόιμπλε για την εφαρμογή της εξοντωτικής λιτότητας στον ευρωπαικό Νότο.
Οπως αντιλαμβάνεσαι, εγκεφαλικέ Έλληνα αναγνώστα, μέρος των 7,6 δις δολλαρίων, είναι χρήματα που πλήρωσες κι εσύ μέσα από το χαράτσι της ΔΕΗ και τους λοιπούς φόρους που καταλήγουν στα γερμανικά ταμεία.