Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Tax tours: Πώς η... ηλεκτρονική εϕορία σε βάζει σε αεροπλάνα και βαπόρια

 

Tax tours: Πώς η... ηλεκτρονική εϕορία σε βάζει σε αεροπλάνα και βαπόρια
Μας υποσχέθηκαν ότι όλες οι υποχρεώσεις μας απέναντι στην εφορία θα εκπληρώνονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Ετοίμασαν τις υπηρεσίες τις έθεσαν σε λειτουργία και έκλεισαν και δεκάδες εφορίες για να γλιτώσουν χρήματα και προσωπικό. Ποιό είναι το αποτέλεσμα; Οι φορολογούμενοι χρειάζεται πλέον να κάνουν ταξίδι ολόκληρο ακόμη και δια ασήμαντον αφορμή, Λεπτομέρειες και κωμικοτραγικά παραδείγματα, στο άρθρο που ακολουθεί
 Του Ηλία Χατζηγεωργίου*
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια γενική προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών και πολλών άλλων ϕορέων να γίνει η πάταξη της γραϕειοκρατίας μέσω την θέσπιση πολλών λειτουργιών του taxisnet όπως είναι το ηλεκτρονικό μισθωτήριο, η ταυτότητα οϕειλής, οι ηλεκτρονικές λίστες, η αποστολή όλων των εγγράϕων μέσω taxis net, ηλεκτρονικές βεβαιώσεις κλπ. αλλά και την δημιουργία άλλων λειτουργιών που γίνονται για την «εξυπηρέτηση» των πολιτών όπως είναι η υπηρεσίας μιας στάσης (ΓΕΜΗ).
Τα πάντα λοιπόν υποτίθεται ότι θα γίνονται μέσω internet ή έστω σ’ ένα μόνο γραϕείο και με το σκεπτικό αυτό έκλεισαν πολλές εϕορίες νησιών (Μήλος, Κύθηρα, Άσσος, Άνδρος, Κέας, Σκιάθος, Σκόπελο, Λήμνος, Μύκονος, Τήνος κλπ) αλλά και άλλων πόλεων και χωριών (Αμϕιλοχία, Μεγαλόπολη, Αταλάντη, Λεωνίδιο, Βόνιτσα, Λαύριο κλπ) οι οποίες συγχωνεύτηκαν με άλλες μεγαλύτερες εϕορίες, οι οποίες απέχουν κάτι χιλιόμετρα ή ναυτικά μίλια από αυτές που έκλεισαν, προκειμένου να ισχυροποιηθεί ο έλεγχος αλλά και να εξοικονομηθούν χρήματα από το Ελληνικό δημόσιο. Τα αποτελέσματα???
Τουλάχιστον εκπληκτικά και ϕαίνονται από τα παρακάτω παραδείγματα που είναι ελάχιστο δείγμα της Ελληνικής πραγματικότητας. Όταν πληρώνεις μέσω τραπέζης την οϕειλή στην Δ.Ο.Υ κάνει να ϕανεί η πληρωμή στην καλύτερη περίπτωση 3-4 μέρες και αν θέλεις ϕορολογική ενημερότητα κάνεις ταξιδάκι για να την πάρεις. Αν οϕείλεις μη ληξιπρόθεσμο ποσό η ρυθμισμένο ποσό και θέλεις ενημερότητα κάνεις ταξιδάκι γιατί πρέπει να το υπογράψει ο έϕορος της νέας Δ.Ο.Υ .
Αν θέλεις να πουλήσεις ακίνητο και έχει λάθη το εκκαθαριστικό ΦΑΠ του 2010 κάνεις ταξιδάκι και θα ϕας 1-2 μέρες για να γίνει η διόρθωση να ϕανεί στο σύστημα, να πληρώσεις, να ϕανεί η πληρωμή και να πάρεις την βεβαίωση για να πουλήσεις τελικά το ακίνητο αϕού έχει υπολογίσει η εϕορία την υπεραξία με τα έγγραϕα που θα κάνει ο συμβολαιογράϕος. Έκανες την ϕορολογική δήλωση και έπεσες στο τυχαίο δείγμα ελέγχου; Πάλι ταξιδάκι κάνεις για να γίνει η εκκαθάριση της δήλωσης. Θες να κάνεις έναρξη – μεταβολή – διακοπή δραστηριότητας στην επιχείρηση σου; Πάλι ταξίδι και μάλιστα πολλαπλό γιατί πρέπει να περάσεις από πολλές υπηρεσίες για να ολοκληρωθεί το έργο σου.
Πληρώνεις παλιά ρύθμιση; Τότε πρέπει να είσαι τυχερός, ο υπάλληλος που έχει μείνει μόvνος του, ελεώ της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης να δει και να κάνει την κίνηση που πρέπει γιατί διαϕορετικά πάλι θα σε ϕάνε τα ταξίδια Εάν το πάρουμε από την μεριά της υπηρεσίας και πρέπει να κάνεις έλεγχο? Πάλι ταξίδι πρέπει να κάνεις. Παραδείγματος χάρη η Δ.Ο.Υ Α’ Πειραιά που έχει το τμήμα ελέγχου της Γ’ Πειραιά είναι αρμόδια να πραγματοποιήσει αυτοψία για μια επιχείρηση που ανοίγει στην Μήλο και η εϕορία του νησιού είναι πλέον στον Πειραιά!!!! Το ότι η Μήλος είναι 8 ώρες με το καράβι είναι μια μικρή λεπτομέρεια. Εάν το πάρουμε από την υπηρεσία μιας στάσης (ΓΕΜΗ) που όλα θα γίνονται μέσα σε μια υπηρεσία μίας στάσης όπως το λέει και το όνομα της? Με τον παλιό τρόπο για έναρξη ήθελες κατά μέσο όρο 2-3 ημέρες με τον νέο τρόπο εάν κάνεις 1 μήνα είσαι τυχερός.
Για μεταβολή καταστατικού ήθελες 1-2 ημέρες τώρα θέλεις καμιά δεκαριά. Και θα πρέπει να είσαι αρκετά τυχερός και γρήγορος για να μην βρεθείς αγκαλιά με κανένα πρόστιμο. Για μια βεβαίωση του πρωτοδικείου χρειαζόσουν 1-2 ώρες και τώρα χρειάζεσαι 1-2 μέρες εάν έχει περάσει ο «ϕυσικός ϕάκελος» της αυτοαπογραϕής διότι εάν δεν έχει τελειώσει η διαδικασία αυτή τότε θα ϕας 1-2 μήνες!!!
Ως γνήσιοι απόγονοι του πολυμήχανου και πολυταξιδεμένου Οδυσσέα λοιπόν, έχουμε καταϕέρει να μειώσουμε δραστικά την γραϕειοκρατία καταργώντας άμεσα διατάξεις και επαναϕέροντας της έμμεσα, αλλά ένα είναι το σίγουρο ότι η πολυπλοκότητα του Ελληνικού συστήματος κρύβεται πίσω από την προσπάθεια της απλοποίησης του και των τεραστίων σε ποσότητα διευκρινιστικών εγκυκλίων που το συνοδεύουν . Καλά μας ταξίδια λοιπόν….
*Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου είναι ϕοροτεχνικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...