Έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση, έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση του προσχεδίου του ενιαίου φόρου για τα ακίνητα. Τα πυρά επικεντρώνονται κυρίως στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, οι ιδιοκτήτες των οποίων….

μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου, στον Αθήνα 984, που μίλησε για… εγκέφαλο, ο οποίος σκέφτηκε το μέτρο προσθέτοντας ότι ο φόρος έχει ένα βασικό κενό : «Αντιμετωπίζει το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων, κι ιδιαίτερα των αγροτεμαχίων, λογιστικά. Πώς θα εισπράξει. Και δεν το αντιμετωπίζει με δίκαια και αναπτυξιακά κριτήρια… Θα πρέπει, λοιπόν, κατά την άποψή μου, να μην υπάρχει ούτε ο συντελεστής για τη θέση, ούτε ο συντελεστής για το τι καλλιεργείται. Να υπάρξει φόρος αλλαγής χρήσης, οπότε όποιο αγροτεμάχιο έχει αξία για τουριστική ανάπτυξη, να πληρώνει φόρο αλλαγής χρήσης. Όταν μεταπωλείται ή αξιοποιείται για τουριστκή ανάπτυξη, όταν γίνεται Βιομηχανία, να πληρώσει, βεβαίως, όταν γίνεται ο,τιδήποτε άλλο εκτός από την αγροτική χρήση, να υπάρχει αυτός ο φόρος. Αλλά, δεν μπορεί οι ελιές, π.χ., που είναι κοντά στη θάλασσα και δεν παράγουν περισσότερο, παράγουν λιγότερο, να τις φορολογεί περισσότερο. Γιατί; Γιατί, λέει, άκου τον εγκέφαλο αυτόν που το σκέφτηκε ! Γιατί, λέει, μελλοντικά μπορεί να γίνει ξενοδοχείο. Ναι, παιδί μου, όταν γίνει ξενοδοχείο, όταν αλλάξει χρήση, τότε θα αλλάζεις το φόρο. Απλά πράγματα. Λογικά. «.
Μάλιστα, ερωτώμενος σχετικά, ο κύριος Κεγκέρογλου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει το φόρο, αν δεν υπάρξουν αλλαγές, ζητώντας ταυτόχρονα βελτιώσεις. «Έχω καταθέσει την άποψή μου, στα πλαίσια της διαβούλευσης, για να τα λάβουν υπ” όψιν τους και να αλλάξουν. Εγώ ψηφίζω αυτό που κρίνω κάθε φορά ή αποφασίζω αυτό, που κρίνω σωστό κάθε φορά, λαμβάνοντας υπ” όψιν και τα υπόλοιπα δεδομένα. Πάντως, τώρα, αυτή την ώρα, είναι η ώρα της διαβούλευσης, να καταθέσουμε προτάσεις, ούτως ώστε να βελτιωθεί αυτό, διότι έχει πολλά κενά και πολλές στρεβλώσεις».