Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Στα μέσα του 2014 ενεργοποιείται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο: Πως θα υπολογίζεται το εισόδημα

 

BD3DCF04ADDF58D14322326B630CE2BA-2
Ακρογωνιαίος λίθος του νέου φορολογικού συστήματος θα είναι η θέσπιση και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και μέσω του οποίου θα εντοπίζονται πολύ πιο εύκολα όλες οι πιθανές εστίες φοροδιαφυγής.
Η υποδομή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου είναι ήδη κατά 70% έτοιμη και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τα μέσα του 2014 θα έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Στο περιουσιολόγιο εκτός από τα στοιχεία για τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τις καταθέσεις των φορολογουμένων, θα καταγράφονται και στοιχεία για το καταναλωτικό τους προφίλ (λογαριασμούς τηλεφώνου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστήρια ζωής, κ.α..).
Παραλλήλως, στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και την αντικατάστασή τους από ένα νέο σύστημα, που θα βασιστεί στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
Με δεδομένο ότι από την επόμενη χρονιά κάθε δαπάνη που κάνει ο φορολογούμενος θα καταγράφεται στο έντυπο του «Πόθεν Έσχες», το οποίο θα συνυποβάλλεται μαζί με τη φορολογική δήλωση.
Ο υπολογισμός του εισοδήματος θα υπολογίζεται με βάση αυτά τα στοιχεία. Δηλαδή, με βάση τις δαπάνες -μεταξύ άλλων- για κάθε είδους αγορές, τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, τυχόν καταβληθέντα ενοίκια κλπ.
Σε συνδυασμό με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, που ήδη θα είναι καταγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα υπολογίζεται το εισόδημα, που έχει στη διάθεσή του, ώστε να μπορεί να το επικαλεστεί για να καλύψει το «πόθεν έσχες» του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...