Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

ΚΑΠΟΙΟΙ "ΠΕΡΑΣΑΝΕ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ" ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΙΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Συντάχθηκε απο τον/την Mavrogenous Στις 11 Αυγούστου 2013 - 08:30.

 

Συντάχθηκε απο τον/την Mavrogenous Στις .
dimoissoi
Άκρως τρελές και απίστευτες ιστορίες αμαρτιών δημοσίων υπαλλήλων αποκαλύπτονται έπειτα από μακρόχρονη έρευνα στις πειθαρχικές υποθέσεις που φτάνουν στους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς.
Από εφοριακούς που, σύμφωνα με την έρευνα των Νέων, "απεχθάνονταν" να κάνουν φορολογικές δηλώσεις έως εκπαιδευτικούς με βαρύ χέρι που έπεσαν στα μαλακά και από υπαλλήλους νοσοκομείων που χρέωναν εικονικές υπερωρίες έως δημοτικούς υπαλλήλους που κατάβρεχαν άστεγους.
Ο εφοριακός που απεχθανόταν τις δηλώσεις
Επί τέσσερα χρόνια δεν είχε υποβάλει δήλωση. Και ξαφνικά, τον Αύγουστο του 2010 τις έκανε όλες μαζί. Για όλες προέκυπτε ότι χρωστούσε μερικές εκατοντάδες ευρώ, τα οποία είχε εξοφλήσει μαζί με το πρόστιμο για το εκπρόθεσμο των δηλώσεων.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος εφοριακός καθυστερούσε. Τα ίδια είχε κάνει και την περίοδο 2002 - 2006, υπέβαλε τις δηλώσεις τον Οκτώβριο του τελευταίου έτους. Το πειθαρχικό αδίκημα που του απαγγέλθηκε είχε να κάνει με "αναξιοπρεπή συμπεριφορά και ανάξια διαγωγή στην υπηρεσία".
Τον Μάιο του 2012 εκλήθη από το Πειθαρχικό Συμβούλιο να καταθέσει για το συμβάν. "Τι μπορείτε να μας πείτε για το θέμα που σας καλέσαμε;", τον ρώτησε ο πρόεδρος.
"Αναγνωρίζω ότι για λόγους αμέλειας, ίσως και απέχθειας στη διαδικασία, δεν υπέβαλα εμπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών αυτών", αποκρίθηκε ο εφοριακός.
Εκφράζοντας την απορία του ο πρόεδρος του Συμβουλίου προχώρησε στην εξής ερώτηση: "Ωστόσο, εάν εσείς που είστε υπάλληλος και ασχολείστε σε ΔΟΥ δεν είστε συνεπής με τις φορολογικές σας υποχρεώσεις, τι θα κάνουν οι πολίτες εάν τους δίνετε τέτοιο παράδειγμα;". Παρεμβαίνει άλλο μέλος: "Μήπως και η απέχθεια προς τις διαδικασίες επηρεάζει την εργασία σας;".
Και ο εφοριακός απαντά αφοπλιστικά: "Κάθε άλλο, στη δουλειά μου είμαι τυπικός. Αναγνωρίζω ότι ήταν σφάλμα μου, άλλωστε πλήρωσα τη σχετική οικονομική επιβάρυνση και σκοπεύω να είμαι πλέον ιδιαίτερα προσεκτικός με το θέμα των προθεσμιών".
Σε αυτό το σημείο τα μέλη του Συμβουλίου δεν είχαν άλλες ερωτήσεις και ο εφοριακός αποχώρησε από την αίθουσα. Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά ανακοινώθηκε και η ποινή του για ανάξια διαγωγή υπαλλήλου. Η απόφαση ήταν ομόφωνη (5-0) και επέβαλε την "έγγραφη επίπληξή" του.
Το κόλπο με τις βεβαιώσεις ηλεκτροδότησης
Το τρικ ήταν απλό: ο εφοριακός θα συμπλήρωνε ψεύτικους αριθμούς πρωτοκόλλου στις βεβαιώσεις ηλεκτροδότησης και ο φορολογούμενος θα μπορούσε να αποφύγει τα πρόστιμα που έπρεπε να πληρώσει καθώς δεν είχε υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Για την ακρίβεια ο φορολογούμενος κατασκεύαζε οικοδομή από το 2000 έως και το 2007 και δεν είχε δηλωθεί η τεκμαρτή δαπάνη ανέγερσης, ενώ ο πίνακας δαπανών περιείχε ανακριβή στοιχεία και τα σχετικά παραστατικά ήταν ελλιπή.
Ο εφοριακός που υπηρετούσε τότε σε ΔΟΥ του Ιονίου ήταν πρόθυμος να πάρει το ρίσκο και να συμπληρώσει ψευδείς αριθμούς πρωτοκόλλου.
Ωστόσο, δεν έμεινε σε αυτό και μόνο το περιστατικό. Την ίδια ημέρα "εξυπηρέτησε" και δεύτερο φορολογούμενο με το ίδιο ακριβώς κόλπο, χωρίς μάλιστα να έχει τη σχετική αρμοδιότητα και, φυσικά, χωρίς να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους.
Το συγκεκριμένο αδίκημα, εκτός από πειθαρχικό είναι και ποινικό, ενώ η απόφαση ακόμα εκκρεμεί. Όσον αφορά την πειθαρχική ποινή, το Συμβούλιο που εξέτασε την υπόθεση αποφάσισε να επιβάλει στον πρώην πια εφοριακό υπάλληλο πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές τριών μηνών. Η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε τον Μάιο του 2012, ενώ είχε αφαιρεθεί το δικαίωμα της ένστασης από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιος Διοίκησης.
Τσέπωνε 5.000 ανά γραμμάτιο
Ο έλεγχος και η αντιπαραβολή των λογιστικών στοιχείων έδειχναν έλλειμμα πάνω από 55.000 ευρώ. Όπως ανακάλυψαν οι επιθεωρητές, η εφοριακός σε ΔΟΥ μεγάλου νησιού "με πρόθεση να ιδιοποιηθεί χρήματα της διαχείρισης του Γραφείου Παρακαταθηκών για ίδιον όφελος" προέβαινε στα εξής τεχνάσματα:
ή εξέδιδε εντάλματα όπου αναγράφονταν ποσά μεγαλύτερα από αυτά που έπρεπε, ή παραποιούσε τα αναγραφόμενα ποσά στα εντάλματα και τα γραμμάτια ή έγραφε στο βιβλίο του ταμείου ποσά μεγαλύτερα των πραγματικών.
Και έτσι τσέπωνε τη διαφορά που προέκυπτε, η οποία έφτανε και τις 5.000 - 6000 ευρώ ανά γραμμάτιο. Αποτέλεσμα ήταν να συσσωρευτεί το προαναφερόμενο έλλειμμα μέσα σε χρονικό διάστημα 8 μηνών, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2005 και άλλα 11.000 ευρώ το έτος 2006.
Αφού οι ελεγκτές έπιασαν την εφοριακό, εκείνη κατέθεσε τον Ιούνιο του 2006 10.000 ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο του 2009 πούλησε ένα ακίνητο και επέστρεψε άλλα 8.000 ευρώ.
"Λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις περί εφαρμογής των αρχών έμπρακτης μετάνοιας και της επιείκειας υπέρ του πειθαρχικώς διωκομένου, δεδομένου ότι η εγκαλουμένη μετά την πράξη της επέδειξε ειλικρινή μετάνοια και επεδίωξε να άρει ή να μειώσει τις συνέπειες της πράξης της, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, με ψήφους τρεις υπέρ και δύο κατά, κρίνει ως προσήκουσα και επιβλητέα στην εγκαλούμενη ποινή, αυτή της προσωρινής παύσης έξι μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών της", ήταν η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Τα δύο μέλη που ήταν κατά της προαναφερόμενης ποινής και υπέρ της έγγραφης επίπληξης αιτιολόγησαν το σκεπτικό τους ότι η εφοριακός έχει τιμωρηθεί επαρκώς καθώς έχει τεθεί σε δυνητική αργία από το 2006, οπότε και άρχισε η περικοπή των αποδοχών της.
Υπερωρίες στο ΔΣ του ΚΤΕΛ
Κανονικά, δεν θα έπρεπε να είναι πρόεδρος αφού η σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών το 2007 της έδινε άδεια να συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΤΕΛ νομού της Νότιας Ελλάδας, «αποκλειστικά και μόνο ως απλό μέλος».
Και φυσικά με την προϋπόθεση ότι «δεν θα παρεμποδίζεται η άσκηση των υπηρεσιακών της καθηκόντων». Η εφοριακός όχι μόνο δεν παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του ΔΣ, αλλά επανεξελέγη το 2010 για ακόμη μία τετραετία – για θητεία που λήγει το 2014.
Το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο κάλεσε την εν λόγω δημόσια υπάλληλο το 2011 ώστε να απολογηθεί για τις ενέργειές της. Εκείνη όμως δεν υπέβαλε απολογητικό υπόμνημα.
Έτσι, το 2012 το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η εφοριακός είναι ένοχη για παράβαση καθήκοντος και επέβαλε ποινή προστίμου ίσου με τις αποδοχές τριών μηνών.
Παγκράτι - Κολιάτσου με το υπηρεσιακό
Οι έλεγχοι άρχισαν από ένα μικρής σημασίας γεγονός, από την καταγγελία για τη χρήση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου.
Έπειτα από ένορκες καταθέσεις συναδέλφων οι επιθεωρητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ χρησιμοποιούσε συστηματικά τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα για να πηγαίνει στο σπίτι του μετά τη δουλειά.
Δεν ήταν όμως δυνατόν να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των χιλιομέτρων που «καταχράστηκε» ο εφοριακός, καθώς δεν μπορούσαν να υπολογίσουν πόσα από αυτά είχαν διανυθεί για υπηρεσιακούς λόγους.
Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αποδείχθηκε επίσης ότι ο δημόσιος υπάλληλος παραποιούσε τα δελτία κίνησης των οχημάτων, έτσι ώστε να καλύπτει τα ίχνη του. Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι ο ίδιος εφοριακός είχε υποβάλει δηλώσεις φορολογουμένων με εικονικά στοιχεία.
Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων ελέγχων βρέθηκε και άλλος υπάλληλος του ΣΔΟΕ να έχει υποπέσει σε παράπτωμα: ο εφοριακός ασκούσε «φορτική πίεση κυρίως στα μέλη της ομάδας ελέγχου αλλά και στους προϊσταμένους του τμήματός του και της Διεύθυνσής του προκειμένου να διαγράψουν τις παραβάσεις της επιχείρησης του συγγενούς του».
Και για άλλους δύο υπαλλήλους της υπηρεσίας οι επιθεωρητές αποφάσισαν ότι επέδειξαν αμέλεια κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, καθώς έκαναν ελλιπείς ελέγχους σε θέματα αρμοδιότητάς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...