Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

«Το νέο δάνειο δεν σημαίνει και νέα μέτρα»...

 

Στη δήλωση ότι εάν η χώρα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη, αυτή θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ, για την οποία οι δανειστές δεν μπορούν να απαιτήσουν πρόσθετες περικοπές προέβη ο υπουργός Οικονομικών.

Ο...
Γιάννης Στουρνάρας διευκρινίζει σε ερώτηση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ότι «Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους. Εξάλλου μέχρι το 2015 έχουν τεθεί οι στόχοι - οι υποχρεώσεις μας - και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι».

Σχετικά με την προοπτική κουρέματος του ελληνικού χρέους η απάντησή του είναι ξεκάθαρη: «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». Εξηγεί όμως ότι «υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, κι αυτά θα γίνουν».

Ο υπουργός παρ’ όλα όσα λέγονται δεν αποκλείει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και σε αυτή τη χρηματοδότηση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δυνατότητες της Ελλάδας να δανειστεί από τις αγορές ο κ. Στουρνάρας δηλώνει: «Δεν έχουμε τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε στις αγορές, που είναι, πρώτον, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, δεύτερον, η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα». Θεωρεί όμως ότι αυτοί οι δύο στόχοι θα επιτευχθούν μέσα στο 2014 με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων. «Στο τέλος του έτους θα κριθεί αν θα έχουμε τελικά πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ή θα το πετύχουμε την επόμενη χρονιά» αναφέρει ο κ. Στουρνάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...