Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Ο Σαμαράς κομίζει στον Ομπάμα την πρόταση για την Αμμόχωστο

 

Του Κυριάκου Πομηλορίδη
Την πρόταση της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο αλλά και τις θέσεις και απόψεις του προέδρου Αναστασιάδη για το κυπριακό εν όψει των διαδικασιών που δρομολογούνται θα μεταφέρει στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς.
Η συνάντηση των δύο αντρών θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Ουάσινγκτον και στην ατζέντα θα βρίσκονται τα θέματα της οικονομίας και της ενέργειας. Ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει το κυπριακό και τα γεωπολιτικά και στη συνάντηση που θα έχει νωρίτερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Επίσης ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας και του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου
Ενώπιον του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον οποίο θα συναντηθεί την Πέμπτη, θα θέσει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο. Νίκος Αναστασιάδης και Αντώνης Σαμαράς είχαν μακρά τηλεφωνική επικοινωνία. Και στη Βρετανία ζητείται κινητοποίηση από την Κυβέρνηση προς την Τουρκία, για την πρόταση επιστροφής της Αμμοχώστου.
Ενώπιον του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα θα τεθεί η πρόταση της Λευκωσίας για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου. Κομιστής της πρότασης θα είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα γίνει δεχτός στις 8 Αυγούστου στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου από τον πλανητάρχη Μπάρακ Ομπάμα.
Ενόψει της επίσκεψης του στην Ουάσινγκτον ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε το πρωί μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη κατά την οποία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποφασίστηκε όπως ο κος Σαμαράς ζητήσει και επισήμως την παρέμβαση της Ουάσινγκτον, για αποδοχή της πρότασης για την Αμμόχωστο από την κυβέρνηση Ερντογάν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέλαβε να μεταφέρει στον κ. Ομπάμα τις απόψεις αλλά και τις του Προέδρου Αναστασιάδη, ενόψει και των διεργασιών που δρομολογούνται στο Κυπριακό:
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός συζήτησαν σειρά θεμάτων με αιχμή του δόρατος το Κυπριακό. Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ιδιαίτερα τη σημασία της πρότασης για την Αμμόχωστο η οποία θα δώσει την αναγκαία ώθηση που χρειάζεται για την επιτυχία των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.»
Τη παρέμβαση και του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών ώστε να αποδεχθεί η Άγκυρα την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της, ζητά εξάλλου με επιστολή του ο βουλευτής των Συντηρητικών Μάθιου Όφορντ.
Υπό την ιδιότητα του ως Προέδρου της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο, ο κ. Όφορντ αφού επισημαίνει στον Γουίλιαμ Χέιγκ την σημαντικότητα και την ιδιαιτερότητα του ζητήματος της Αμμοχώστου, χαρακτηρίζει βιώσιμη την πρόταση της Λευκωσίας, καθώς όπως σημειώνει ( ΚΑΡΤΑ) «όχι μόνο θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και θα αναζωογονήσει την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο, αλλά βελτιώσει επίσης το εμπόριο στο νησί και θα βοηθήσει στην επίτευξη μέτρων απαραίτητων υπό το Πρωτόκολλο της Άγκυρας».
Αφού αναφέρεται εκτενώς στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Μάθιου Όφορντ εφιστά την προσοχή Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών και στα υπόλοιπα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που προωθεί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Όπως το ξεπάγωμα συγκεκριμένων ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας και άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ.
Νωρίτερα σήμερα.
Τις θέσεις και απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ενόψει και των διεργασιών που δρομολογούνται για το Κυπριακό στο προσεχές μέλλον, ανέλαβε να μεταφέρει στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντηση που θα έχουν στις 8 Αυγούστου, στην Ουάσινγκτον.
Αυτό αναφέρει γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σήμερα μακρά συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ενόψει της συνάντησης που ο τελευταίος θα έχει την προσεχή Πέμπτη, με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όπως αναφέρεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός «συζήτησαν σειρά θεμάτων με αιχμή του δόρατος το κυπριακό πρόβλημα για το οποίο έγινε εκτενής και εις βάθος συζήτηση».
Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του κ. Στυλιανίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «υπέδειξε ιδιαίτερα τη σημασία της πρότασης για την Αμμόχωστο η οποία θα δώσει την αναγκαία ώθηση που χρειάζεται για την επιτυχία των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού».
Αντένα Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...