Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Τα οφέλη από την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ

 


Πολλαπλό μήνυμα σε διεθνείς αγορές, υποψήφιους επενδυτές αλλά και την τρόικα στέλνει η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ «βαρόμετρο» για την πορεία των επενδύσεων στην χώρα μας. Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί σημαντικά από την συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

ΤΑΙΠΕΔ: Το τίμημα της συμφωνίας 


• Η Emma Delta Ltd πρόσφερε 652 εκ. ευρώ

• Στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζονται τα μερίσματα του 2012 ύψους 60 εκ. ευρώ

• Το συνολικό τίμημα για το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ έφτασε τα 712 εκ ευρώ

• Το τίμημα αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης για το 2013

• Εκτιμάται ότι θα μπουν στα κρατικά ταμεία 6,3 δισ (την επόμενη δεκαετία) λόγω της φορολόγησης 30% των μικτών κερδών.

Στην ανακοίνωση του το ταμείο αποκρατικοποιήσεων σημειώνει ότι στην  περιπτωση που «δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκ. €, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκ. €, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση» 
Ικανοποίηση επικρατεί τόσο στο μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Οικονομικών «με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, από την οποία τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά» δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.  
Σημειώνεται ότι η Emma Delta Ltd., είναι επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Management Ltd με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%).

Ποιες αποκρατικοποιήσεις παίρνουν σειρά 

• ΕΥΑΘ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε) 

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε την Δευτέρα (29 Απριλίου) και τέσσερα επενδυτικά σχήματα επιθυμούν να αποκτήσουν το 51% της ΕΥΑΘ.
• ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) 
Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών εκπνέει στις 10 Μαΐου.

• Αξιοποίηση ακινήτου Αγ. Ιωάννη Σιθωνίας 

Έχει εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον από διεθνείς και εγχώριους επενδυτικούς ομίλους για την αξιοποίηση του ακινήτου στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από 7 επενδυτικά σχήματα.

Επίσης, 2 ισχυροί επενδυτικοί όμιλοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τη χορήγηση του δικαιώματος για την αποκλειστική διοργάνωση και διεξαγωγή του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα, για 20 χρόνια. Το δικαίωμα αυτό κατείχε μέχρι σήμερα ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...