Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Aναζητούν ΔΕΚΟ για ξαφνικό θάνατο


 



Σε αναζήτηση μεγάλης ΔΕΚΟ για άμεση κατάργηση βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς γίνεται πλέον φανερό πως ο στόχος των 2.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα μέχρι τα τέλη Μαΐου, δεν μπορεί να επιτευχθεί με την κατάργηση πολλών και μικρών φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα...


Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της κατάργησης ή της συγχώνευσης μεγάλων οργανισμών του Δημοσίου απασχόλησε και τη χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκη και τον υφυπουργό Μανούσο Βολουδάκη.

Η λίστα με τους φορείς αλλά και τις οργανικές θέσεις που προτείνεται η κατάργησή τους, από την οποία θα προκύψει η απομάκρυνση 2.000 υπαλλήλων, είναι έτοιμη και το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε επαφές με τους εποπτεύοντες υπουργούς προκειμένου να συμφωνηθεί η τελική κατάσταση με τους οργανισμούς.

Το θέμα της αναδιοργάνωσης του Δημοσίου απασχόλησε και ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκη, όπου στο τραπέζι τέθηκαν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, η εφαρμογή της διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο, ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία των υπουργείων με την Task Force και την πορεία αξιολόγησης των φορέων του Δημοσίου.



Η πλειοψηφία των ΝΠΙΔ αλλά και των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου που έχουν αξιολογηθεί ότι δεν εξυπηρετούν πλέον δημόσιους σκοπούς ή έχουν δημιουργηθεί στο πρόσφατο παρελθόν για την πρόσληψη «ημετέρων», όπως έχει δηλώσει και ο αρμόδιος υπουργός Αν. Μανιτάκης, απασχολούν κατά μέσο όρο 15-20 υπαλλήλους.

Η πίεση του χρόνου καθώς και η προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών έχουν οδηγήσει το κυβερνητικό επιτελείο που επεξεργάζεται τη λίστα των υπό κατάργηση φορέων στη λύση του «ξαφνικού θανάτου» μίας μεγάλης ΔΕΚΟ ή μίας πολυάριθμης υπηρεσίας ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου.



Στο πλαίσιο αυτό, έχει κατατεθεί στο τραπέζι των ενδοκυβερνητικών διαπραγματεύσεων και σχέδιο και για τη συγχώνευση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, που είναι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) αλλά και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) σε μία εταιρεία με κορμό την ΕΑΒ, για την οποία προβλέπεται ότι θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση υπολογίζεται ότι θα τεθούν εκτός Δημοσίου περίπου 1.000-1.100 υπάλληλοι από τους 2.650 εργαζόμενους που απασχολούνται στις βιομηχανίες, κυρίως από το διοικητικό προσωπικό μετά τη συνένωση των διοικητικών δομών. Η ΕΑΒ απασχολεί σήμερα 1.350 υπαλλήλους, η ΕΑΣ διαθέτει περίπου 950 εργαζομένους, ενώ στην ΕΛΒΟ εργάζονται 350 εργαζόμενοι.

Aμυντική βιομηχανία

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για συγχώνευση των συγκεκριμένων φορέων θα πρέπει να ληφθεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, καθώς το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας έχει απασχολήσει τις συσκέψεις των τριών πολιτικών αρχηγών.

Και για τις τρεις αμυντικές βιομηχανίες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον εξαγοράς από ξένους επενδυτές όπως για παράδειγμα για την ΕΑΒ από την αμερικανική εταιρεία Loghid Martin, που κατασκευάζει τα F16, για την ΕΛΒΟ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι Ρώσοι, ενώ για την ΕΑΣ μία γερμανική και μία ισραηλινή εταιρεία.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους μία πιθανή συγχώνευση των τριών βιομηχανιών θα ενισχύσει το ενδιαφέρον ξένων επιχειρήσεων να επενδύσουν, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι το πλειοψηφικό πακέτο θα ανήκει στο ελληνικό κράτος.


Αντιδρά η ΑΔΕΔΥ

Την πλήρη διαφωνία της με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δρομολογεί την απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων με την ανάθεση κοινωφελών υπηρεσιών σε ιδιώτες, ενώ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο επιχείρηση εξαπάτησης της κοινωνίας που ικανοποιεί ταυτόχρονα τις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις. Επισημαίνει το γεγονός ότι το νομοσχέδιο προβλέπει «τη συγχώνευση και κατάργηση Δημοσίων Υπηρεσιών ή μετατροπή των Δημοσίων Οργανισμών από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, με Προεδρικά Διατάγματα, χωρίς καν τον έλεγχο από τη Βουλή».

Η ΑΔΕΔΥ εκφράζει τη διαφωνία της και για τις διατάξεις που δίνουν σε περισσότερους υπαλλήλους τη δυνατότητα να αξιολογηθούν για θέσεις ευθύνης, καθώς υποστηρίζει ότι καταργείται το κριτήριο της εμπειρίας.

Τέλος υποστηρίζει ότι η επαναφορά διατάξεων του ν. 4093 για την κινητικότητα θα οδηγήσει σε απόλυση τουλάχιστον 40.000 υπαλλήλους τους επόμενους 18 μήνες, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζομένους οι οποίοι έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα το προηγούμενο διάστημα. Καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, στο οποίο, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τις αναρρωτικές άδειες προκειμένου να δημιουργήσει μία νέα δεξαμενή υπό απόλυση εργαζομένων.


Σε εφαρμογή τα νέα οργανογράμματα

Η πορεία της διοικητικής Μεταρρύθμισης, το σχέδιο νόμου του αρμόδιου υπουργείου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και η εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία, καθώς και οι αξιολογήσεις των φορέων του Δημοσίου, απασχόλησαν τη χτεσινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκη, καθώς και του υφυπουργού Μανούσου Βολουδάκη.

Τα κυβερνητικά στελέχη συζήτησαν μεταξύ άλλων και την καλύτερη συνεργασία των υπουργείων που εποπτεύουν με τα στελέχη της Task Force που παρέχουν τεχνική βοήθεια.

Για την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και στους φορείς που έχουν ήδη αξιολογηθεί προβλέπεται η περιγραφή των υπαρχουσών θέσεων εργασίας μέσω ερωτηματολογίων που έχουν αποσταλεί σε 206.000 δημοσίους υπαλλήλους. Μετά την ολοκλήρωση των ερωτηματολογίων που θα αποσταλούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα ξεκινήσει η προσπάθεια να «κουμπώσουν» στα νέα οργανογράμματα οι υπάλληλοι που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νέων θέσεων εργασίας.

Από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα προκύψουν περίπου 3.000 πλεονάζοντες υπάλληλοι κυρίως χαμηλών προσόντων από τα υπουργεία, οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις.

Επίσης θα τεθούν σε διαθεσιμότητα λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους για ένα έτος με στόχο να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις ακόμα 9.500 εργαζόμενοι από άλλους φορείς, όπως δήμους, ΝΠΔΔ και εποπτευόμενους οργανισμούς υπουργείων που θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών τους.


Προεδρικά Διατάγματα

Τα νέα οργανογράμματα θα θεσμοθετηθούν με Προεδρικά Διατάγματα, όπως περιγράφεται στο σχέδιο νόμου που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση σχετικά με την εξουσιοδοτική πράξη η οποία περιλαμβάνεται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει ότι ανεξάρτητες αρχές, δημόσιοι οργανισμοί και φορείς που θα περιγράφονται σε παράρτημα του νόμου θα μπορούν να καταργηθούν με προεδρικό διάταγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετά μέλη της κυβέρνησης επικρατεί η άποψη ότι οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών θα πρέπει να θεσμοθετούνται με νόμο, όπως ακριβώς έχει περιγραφεί και η ίδρυσή τους. Για τον λόγο αυτόν αναμένεται να τροποποιηθούν διατάξεις του σχεδίου νόμου πριν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει προαναγγείλει ότι οι καταργήσεις φορέων θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί στα τέλη Μαΐου.


Πίεση σε «υπουργούς - συνδικαλιστές»

Οι αντιστάσεις υπουργών να εισηγηθούν την κατάργηση ή τη συγχώνευση μεγάλων οργανισμών που εποπτεύουν αποτελεί τροχοπέδη στην υλοποίηση του σχεδιασμού για υποχρεωτικές απομακρύνσεις 2.000 υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο, από ΝΠΙΔ ή ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου που αξιολογούνται ότι δεν εξυπηρετούν πλέον δημόσιους στόχους.

Ο «υπουργικός συνδικαλισμός» έχει υποχωρήσει από τη στιγμή που ενεπλάκη στον σχεδιασμό για τις καταργήσεις φορέων ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης με εντολή του πρωθυπουργού Αν. Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σταμάτης έχει δεχτεί επιστολές από σχεδόν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που εισηγούνται την κατάργηση μικρών οργανισμών οι οποίοι βρίσκονται υπό την εποπτεία τους.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει στο «Εθνος» ότι σε συνεργασία με τους υπουργούς έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής μία λίστα με 12 υπό κατάργηση φορείς, οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι πιέσεις προς τους υπουργούς, προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των φορέων που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν.

Ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης θα εντείνει τις προσπάθειες, με στόχο να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συμφωνία στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, με στόχο να οριστικοποιηθεί η λίστα των υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών το συντομότερο δυνατό, ακόμα και την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση διπλής δόσης ύψους 7,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και η κυβέρνηση επιθυμεί να μεταβεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του το σχέδιο για την άμεση κατάργηση φορέων του δημόσιου τομέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...