Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Οι απολύσεις στην σύσκεψη των αρχηγών

 











)

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς, κατάργηση οργανικών θέσεων, απολύσεις επίορκων, «κόψιμο» στους μισθούς για όσους υπαλλήλους του δημοσίου δεν έχουν τελεσιδικήσει οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων και έλεγχος σε όσους βρίσκονται στην φυλακή και συνεχίζουν ακόμα να αμοίβονται, ενώ 20.000 θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της κινητικότητας, είναι μεταξύ άλλων οι προτάσεις που θα συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στην συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μάξιμο στις 13:30 το μεσημέρι.

Μετά από μία ακόμη σύσκεψη που κράτησε περίπου 6 ώρες στο υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα, ο Χρήστος Σταικούρας – καθώς ο Γ. Στουρνάρας ήταν στο Δουβλίνο για την σύσκεψη του Eurogroup – μετέβη στο Μάξιμου στις 21:00 χθες το βράδυ και ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό ότι έχει επέλθει συμφωνία με την τρόικα σε όλα τα θέματα εκτός από αυτό του Δημοσίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς που είχε ενημερωθεί και για τις γκρίνιες των υπουργών οικονομικών ευρωζώνης στον Γ. Στουρνάρα, στον οποίο εξέφρασαν παράπονα για καθυστερήσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αποφάσισε να καλέσει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους προκειμένου να μην χαθεί ούτε μία ημέρα και η συμφωνία με την τρόικα να κλείσει όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Στην περίπτωση που οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνήσουν τότε το νομοσχέδιο θα έρθει στην βουλή άμεσα και με την μορφή του κατεπείγοντος.

Η πολιτική βούληση που υπάρχει για το θέμα του Δημοσίου είναι ξεκάθαρη και αυτή εκφράστηκε από τα πιο επίσημα χείλη αυτά του πρωθυπουργού: «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ημερησία.

Με την κίνηση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση (ακόμα και προς την ΔΗΜΑΡ) πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη συρρίκνωση του Δημοσίου.

Πάντως την άποψη αυτή που διατύπωσε ο πρωθυπουργός δεν την είδαν με θετικό μάτι στην Αγίου Κωνσταντίνου και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Φ. Κουβέλη απέναντι στο επίμαχο θέμα.

Κλείδωσαν δόσεις και μείωση στο Χαράτσι - Στον αέρα τα «κόκκινα» δάνεια 
Σε αντίθεση με το θέμα του Δημοσίου σχεδόν κλεισμένες θεωρούνται οι 48 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία ενώ περίπου στο 10% θα είναι μειωμένο το ειδικό τέλος ακινήτων.

Ασαφές παραμένει ακόμα αν η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποσπάσει την θετική εισήγηση της τρόικα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και στον φόρο πετρελαίου θέρμανσης.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως αν υπάρξει τις επόμενες ημέρες τελική συμφωνία τότε δεν αποκλείεται έως το τέλος του μήνα να εκταμιευθεί τουλάχιστον η δόση των 2,8 δισ. ευρώ και στις 13 Μαΐου στο Eurogroup θα επιβεβαιωθεί και η εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, θα λήξει η αγωνία για το αν η ελληνική πλευρά θα είναι σε θέση να καλύψει έγκαιρα τις λήξεις ομολόγων 5,6 δισ. ευρώ στις 20 Μαΐου, που αφορούν τίτλους στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...