Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Οι μη απολύσεις «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση

 


Οι ισχυρές αντιστάσεις που εκφράζονται από ένα σημαντικό κομμάτι της τριμερούς κυβέρνησης -και κυρίως από τον Φώτη Κουβέλη- για γενναίο «μαχαίρι» στο δημόσιο με «ονόματα και διευθύνσεις» όλων όσοι θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2014, φαίνεται πως μπλοκάρουν ή δυσκολεύουν κάθε συζήτηση για χαλάρωση στα άλλα «καυτά» μέτωπα που σχετίζονται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ταμεία, καθώς και για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη χθεσινή του ομιλία στα κομματικά όργανα της ΝΔ, μπορεί να δεσμεύθηκε για μία ακόμη φορά ότι «δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας», ωστόσο, απέφυγε κάθε έμμεση ή άμεση αναφορά στο δημόσιο.

Και αυτό, γιατί η κυβέρνηση αναζητεί έναν συμβιβασμό με την τρόικα στο θέμα των απολύσεων, θέλοντας επί της ουσίας να κερδίσει χρόνο, αφού τα βήματα που έχουν γίνει ακόμη και για την κατάρτιση των οργανογραμμάτων είναι βήματα σημειωτόν.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, δια του Γιάννη Στουρνάρα, δόθηκε ένα μήνυμα γενικότερης αισιοδοξίας ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν με κοινή συμφωνία στα μέτωπα των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.



Πιο σύνθετα είναι τα πράγματα για τα «κόκκινα δάνεια», καθώς στο υπουργείο Ανάπτυξης διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί a priori την όποια πρόταση κάνει η τρόικα, ενώ μεγάλο «πονοκέφαλο» προκαλεί το πως θα καλυφθεί η επίπτωση στις τράπεζες που ακόμη περιμένουν την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Η τρόικα, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, εμφανίζεται αρνητική στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ενώ επιφυλάξεις εκφράζει πλέον και για την κατάργηση από φέτος του «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ. Βασικό επιχείρημα της τριμερούς είναι η σημαντική υστέρηση στα έσοδα και όπως όλα δείχνουν ο διάλογος που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι μάλλον ένας διάλογος... κωφών, αφού η Αθήνα δεν έχει καταφέρει να πείσει πως η βύθιση των εσόδων οφείλεται στο γεγονός πως η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει προ πολλού εξαντληθεί.

Δεν είναι, όμως, πλέον λίγοι εκείνοι που μέσα στις τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) μιλούν ανοιχτά για «δογματισμό» της τρόικας σε μέτρα που θα αυξήσουν το δραματικό «κοκτέιλ» ύφεσης και ανεργίας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών στις επαφές τους με τους υπουργούς της κυβέρνησης δείχνουν εκ νέου μία άτεγκτη στάση στην πιστή και κατά γράμμα εφαρμογή του μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...