Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Σε συστράτευση καλεί ο Λιλλήκας


 

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Φεβρουαρίου 16, 2013
20130216-204803.jpg

Αν συνεχίσουμε την ίδια πορεία, δήλωσε ο Υποψήφιος Πρόεδρος, σε λίγα χρόνια το Κυπριακό θα μετατραπεί σε πρόβλημα διανομής των κερδών από το φυσικό αέριο, μιλώντας στο πλαίσιο προεκλογικής συγκέντρωσης.
Ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τους πολίτες σε συστράτευση, ώστε να γίνει την ερχόμενη Κυριακή «το πρώτο βήμα για την μεγάλη ανατροπή». Μιλώντας απόψε σε προεκλογική εκδήλωση, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών και θα κερδίσει τελικά τις εκλογές, είπε ότι χρειάζεται αλλαγή πορείας στο Κυπριακό, ενώ αμφισβήτησε την αξιοπιστία και τη διεκδικητικότητα, όπως είπε, των δύο υποψηφίων του, στα θέματα της οικονομίας, 
λέγοντας ότι οι κύριοι Αναστασιάδης και Μαλάς έδωσαν «εξετάσεις και απέτυχαν».
Στην ομιλία του, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι το Κυπριακό δεν βρίσκεται σε στασιμότητα, αλλά σε αδιέξοδο, καθώς όπως είπε, την ώρα που η Κύπρος έχει στραμμένο το βλέμμα στο μνημόνιο, κάποια ξένα κέντρα αποφάσεων και ο κ. Ντάουνερ επεξεργάζονται σχέδια για να κληροδοτήσουν στον επόμενο Πρόεδρο τις υποχωρήσεις της ε/κ πλευράς, δηλώνοντας ότι «είτε κωδικοποιήσουν τις λεγόμενες συγκλίσεις είτε όχι, εμένα δεν με δεσμεύουν».
Για τις δικοινοτικές συνομιλίες είπε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνέχισής τους από το σημείο που έχουν διακοπεί, καθώς «παραβιάζουν και το τελευταίο σημείο ασφαλείας του κυπριακού ελληνισμού», αλλά ότι θα πρέπει να αλλάξουμε πορεία και ότι «ήρθε η ώρα για μια διεκδικητική πολιτική στο Κυπριακό». Συμπλήρωσε ότι ενώ όλοι συμφωνούν ότι την ευθύνη για την κατάσταση στο Κυπριακό φέρει η τουρκική αδιαλλαξία, οι συνυποψήφιοί του εισηγούνται «την ίδια χρεοκοπημένη πολιτική» που ακολουθήθηκε στο Κυπριακό κατά τις τέσσερεις τελευταίες δεκαετίες, την πολιτική «του καλού παιδιού», προσθέτοντας ότι η τουρκική αδιαλλαξία δεν θα καμφθεί ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της Τουρκίας, αλλά όταν η Άγκυρα αναγκαστεί να πληρώσει κόστος, μεγαλύτερο από το όφελος που έχει από την κατοχή.
Περαιτέρω, ανέφερε ότι αν συνεχίσουμε την ίδια πορεία, σε λίγα χρόνια το Κυπριακό θα μετατραπεί σε πρόβλημα διανομής των κερδών από το φυσικό αέριο και πρόσθεσε ότι «αν η Τουρκία θέλει να συνεχίσει τη πορεία της προς την Ευρώπη τότε πρέπει να ξεκουμπιστεί από την Κύπρο». Συνέχισε, λέγοντας ότι είναι χρέος να αποκαταστήσουμε την ελευθερία και να εδραιώσουμε τη δημοκρατία, η οποία γεννήθηκε σε αυτόν τον τόπο. Είπε εξάλλου ότι η λύση θα πρέπει να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες για τους Κύπριους πολίτες, και όχι να εδράζεται στα δεδομένα της εισβολής. Αυτό αποτελεί απαράδεκτη νομιμοποίηση της εισβολής, ανέφερε.
Μίλησε για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της οικονομικής εξαθλίωσης της Κύπρου από ξένα κέντρα αποφάσεων και αναφέρθηκε σε πρόσφατα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, που όπως είπε, ζητούν την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω αγωγού στην Τουρκία, ώστε να πάρει η Κύπρος τις δόσεις του δανείου. Δεν μέμφομαι, είπε, τα ξένα κέντρα, αλλά τους Κυπρίους πολιτικούς ποια αποδέχονται τέτοιους σχεδιασμούς, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να περάσει ο αγωγός μέσα από την Τουρκία, ούτε πριν, ούτε μετά τη λύση του Κυπριακού.
Για την κατάσταση στην οικονομία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι προειδοποίησε από νωρίς ότι το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο και πως θα αναγκαστεί να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερο μνημόνιο, με όλα τα έσοδα από την εξόρυξη του φυσικού αερίου να καταλήγουν στην Τρόικα. Επανέλαβε την πρότασή του για αξιοποίηση των εσόδων από το φυσικό αέριο στο θαλάσσιο οικόπεδο12, ώστε να απεγκλωβιστεί η Κύπρος από το μνημόνιο, ενώ μίλησε και για μια πολιτική σύγκλισης στρατηγικών συμφερόντων με ισχυρές χώρες, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας στην ΑΟΖ.
Παράλληλα είπε ότι «οι φίλοι της κ. Μέρκελ» στην Κύπρο ειρωνεύτηκαν την πρότασή του για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και είπε ότι την ίδια ώρα που κάποιοι ανέφεραν ότι είναι ανεφάρμοστη, η Κυβέρνηση δέχθηκε πρόταση για προαγορά φυσικού αερίου, την οποία, όπως είπε, κρατούσε κρυφή και την απέρριψε πριν καν καλέσει τους ενδιαφερόμενους σε διάλογο. Κάλεσε, «έστω και την υστάτη», την Κυβέρνηση να ανακαλέσει αυτήν την απόφαση και «να καλέσει την εταιρεία και τις άλλες 100 που ενδιαφέρθηκαν» σε διάλογο. Δεσμεύτηκε ότι, εφόσον εκλεγεί, θα καλέσει όλες τις ενδιαφερόμενες εταιρείες σε διαπραγμάτευση, ώστε η Κύπρος να αποδεσμευτεί από το μνημόνιο.
Ανάφερε ακόμη ότι οι δύο ανθυποψήφιοί του «ανακάλυψαν πριν από τρεις ημέρες», στο ντιμπέιτ, το ρήμα «διεκδικώ». Διερωτήθηκε ποια είναι η αξιοπιστία του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος υπέσκαπτε τον Πρόεδρο Χριστόφια, ζητώντας άμεση υπογραφή του μνημονίου και τώρα λέει ότι θα διαπραγματευτεί καλύτερους όρους. Ακόμη διερωτήθηκε πώς μπορεί να πείσει ο κ. Μαλάς ότι θα αποτρέψει δεύτερο μνημόνιο, όταν ως μέλος την Κυβέρνησης δεν απέτρεψε το πρώτο. «Οι δύο ανθυποψήφιοι μου στα ζητήματα της αξιοπιστίας και της διεκδικητικότητας δεν πέρασαν τις εξετάσεις και απέτυχαν», είπε.
Είπε επίσης ότι για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να αλλάξουμε πορεία και να ξεφύγουμε από τις λανθασμένες πολιτικές του παρελθόντος. Τις κρίσιμες ώρες, συμπλήρωσε, ο τόπος δεν έχει ανάγκη από mea culpa, αλλά από ηγέτες που είναι περήφανοι για το ότι πήραν τις σωστές αποφάσεις, την σωστή ώρα. Νιώθω περήφανος, είπε, που μπορώ να κοιτάζω τον λαό στα ματιά, καθώς την πιο κρίσιμη ώρα ήμουν στη σωστή πλευρά, στην πλευρά του λαού.
Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι λίγες ώρες πριν από τη κάλπη, ξεκαθαρίζει ότι θα έχουμε εκλογές δυο γύρων και πρόσθεσε ότι δεν τον ενδιαφέρει απλώς να περάσει η υποψηφιότητά του στον δεύτερο γύρο, αλλά «να κερδίσουμε τις εκλογές, και θα τις κερδίσουμε». «Φοβούνται ότι θα περάσουμε στον δεύτερο γύρο και θα κερδίσουμε τον Νίκο Αναστασιάδη, θέλω να τους διαβεβαιώσω πως αυτό που φοβούνται θα το πάθουν», είπε. Κάλεσε τέλος τους πολίτες να συστρατευτούν στο κοινό όραμα και να κάνουν την Κυριακή «το πρώτο βήμα για τη μεγάλη ανατροπή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...