Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Η κατάθεση-φωτιά που "καίει" τον Παπακωνσταντίνου


 


Οκτώ ολόκληρους μήνες η "καυτή πατάτα" της λίστας Λαγκάρντ παρέμεινε κρυμμένη στο συρτάρι του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τις κινήσεις του τότε τσάρου της Οικονομίας να έχουν προκλητικά αργούς ρυθμούς, μέχρι την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο του 2011.

Η κυριακάτικη Real News φέρνει στο φως της δημοσιότητας, ολόκληρη την κατάθεση του νομικού συμβούλου του πρώην υπουργού, του Αναστασίου Μπάνου, που "καίει" τον πρώην ισχυρό άνδρα, καθώς όπως περιγράφει, γινόταν μία κίνηση κάθε τέσσερις μήνες, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου γνώριζε ότι η επίμαχη λίστα είχε τεράστιο φορολογικό ενδιαφέρον.

Στο συρτάρι θαμμένη η επίμαχη λίστα

Όπως έχει ήδη παραδεχθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, πήρε το CD με τους λογαριασμούς τον Οκτώβριο του 2010. Τέσσερις μήνες μετά, στις 24 Ιανουαρίου του 2011, γίνεται σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού, στην οποία αναφέρεται με λεπτομέρειες ο κ. Μπάνος.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, μέχρι τότε είχαν δοθεί μόνο ορισμένα ονόματα για έλεγχο στον κ. Καπελέρη. Συγκεκριμένα, αναφέρει:
"Του είχαν δοθεί κάποια ονόματα προκειμένου να διαπιστωθεί και να αξιολογηθεί αν τα στοιχεία αυτά παρουσίαζαν ενδιαφέρον φορολογικό. Δεν του είχε δοθεί το ψηφιακό μέσο, αλλά ονόματα που περιλαμβάνονταν εκεί. Ο έλεγχος που είχε διενεργήσει ο κ. Καπελέρης έδειξε ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν δικαιολογούσαν το ύψος των φερόμενων καταθέσεων στην ελβετική τράπεζα HSBC".
Παρά το γεγονός αυτό και παρά το ότι προέκυψε φορολογικό όργιο και μόνο από τα δέκα πρώτα ονόματα που εξέτασε ο κ. Γ. Καπελέρης, η λίστα ξανακρύφτηκε σο συρτάρι, που ροκάνιζε χρόνο με διαδικαστικά θέματα
.
Καμία εντολή δεν δόθηκε

Ο Γ. Καπελέρης, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, ουδέποτε πήρε εντολή ελέγχου του συνόλου των στοιχείων, αλλά ούτε και την λίστα στα χέρια του.
Στη συγκεκριμένη σύσκεψη, όπως αποκαλύπτει ο κ. Μπάνος, αφού συζητήθηκε η προοπτική διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για παροχή πληροφοριών, τέθηκε το θέμα αξιοποίησης της λίστας και το ενδεχόμενο να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τις ελβετικές Αρχές, το οποίο δεν προκρίθηκε, καθώς δεν είχαν προκύψει ποινικά αδικήματα.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ο κ. Μπάνος:
"Τα στοιχεία αυτά καθαυτά, δεν μπορούσαν από μόνα τους να αποτελέσουν μοναδική βάση για επιβολή φόρου. Μπορούσαν όμως και έπρεπε να αποτελέσουν βάση για τη διενέργεια φορολογικού ελεγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αντιστοιχούσαν σε δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματα.
Ρωτήθηκα ποιο όργανο μπορούσε να κάνει αυτό τον έλεγχο. Η απάντησή μου ήταν, είτε από το ΣΔΟΕ, είτε από ειδικό κλιμάκιο ελέγχου".

Η απόφαση - κόλαφος

Παρά τη σαφή εντολή του νομικού συμβούλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου συμφώνησε "ναι, πρέπει να γίνει έλεγχος", αλλά ότι ο ίδιος θα αποφάσιζε αργότερα ποιο από τα δύο όργανα θα τον πραγματοποιούσε. Για να πάρει την απόφαση, άφησε να περάσει άλλο ένα τετράμηνο, ενώ η λίστα θα έπρεπε ήδη να προσφέρει τα πρώτα έσοδα στο κράτος.
Λίγες μέρες πριν την αλλαγή σκυτάλης στο ΥΠΟΙΚ, ο Αν. Μπάνος ρώτησε αν υπάρχει εξέλιξη, για να πάρει απάντηση ότι η λίστα θα δοθεί στο ΣΔΟΕ.
"Λίγο πριν φύγει ο κ. Παπακωνσταντίνου από το τιμόνι του υπουργείου και αφού είχε τοποθετηθεί στη θέση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, ο Ι. Διώτης, τον ρώτησα από περιέργεια τι είχε κάνει και τί θα κάνει με τα στοιχεία - φωτιά και μου απάντησε "θα τα στείλω στον Διώτη". Μετά από καιρό, ρώτησα εάν τα έχει μεταβιβάσει και μου απάντησε θετικά".
Ο Αν. Μπάνος ωστόσο, ουδέποτε είχε οπτική επαφή με τα στοιχεία του CD, ούτε ρωτήθηκε, ούτε άκουσε ξανά κάτι σχετικά με την λίστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...