Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

"Ευρωράμπο" κατά της φοροδιαφυγής


 



Καταφτάνουν από τις αρχές του νέου χρόνου οι «ομάδες κρούσης» που θα αναλάβουν δράση σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ακμάζουσα φοροδιαφυγή, υπό τις οδηγίες της Κομισιόν.

Στην ειδική ομάδα θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία, οι οποίοι θα αναπτύσσονται σε συνεργασία με την Task Force του Γερμανού Χορστ Ράιχενμπαχ.

Η Κομισιόν αναθέτει σε «ράμπο» από τα κράτη-μέλη να αναλάβουν την τεχνική βοήθεια, έχοντας πλέον εντοπίσει τους τομείς όπου σημειώνεται ανεπαρκής πρόοδος στην αντιμετώπιση της μάστιγας της φοροδιαφυγής.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών θα μπουν οι εύποροι, οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και μεγάλες εταιρείες.

Καταφτάνουν οι «Ευρωράμπο»

Γάλλοι εμπειρογνώμονες θα συμβάλουν στη κατάρτιση των Ελλήνων εφοριακών σχετικά με τις άμεσες μεθόδους έμμεσου ελέγχου των εύπορων πολιτών. Παράλληλα, θα διευρυνθεί περαιτέρω η συμβολή της Γαλλίας στην παροχή βοήθειας για ορισμένες πτυχές της μεταρρύθμισης στην κεντρική κυβέρνηση. Θα γίνει, επίσης, ηλεκτρονική διασταύρωση και θα εφαρμοστούν έμμεσες τεχνικές υπολογισμού της φορολογικής ικανότητας των φορολογουμένων, με σύγκριση οικονομικών στοιχείων που αφορούν κλαδικά έσοδα και περιθώρια κέρδους.

Οι Βέλγοι ειδικοί πρόκειται να στηρίξουν τη δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου είσπραξης οφειλών και ενός αυτόματου συστήματος υπενθύμισης οφειλών στους υπόχρεους. Το θέμα, άλλωστε, της είσπραξης βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των τροϊκανών, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις και τα συμφωνηθέντα για την ενίσχυση των κρατικών ταμείων από την αποπληρωμή των χρεών.

Τον μπελά τους θα βρουν οι... επώνυμοι, που θα περάσουν από το κόσκινο των Σουηδών, καθώς αυτοί θα συνεισφέρουν στον εκσυγχρονισμό των τεχνικών ηλεκτρονικού ελέγχου για φορολογουμένους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Οι έλεγχοι θα γίνουν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Εφόσον χρειαστεί, θα συνδράμουν και οι αυστριακές αρχές, οι οποίες θα εντατικοποιήσουν το έργο τους με πρόσθετη τεχνική υποστήριξη για τη βελτίωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Οι Ισπανοί θα ενισχύσουν τις προσπάθειες ελέγχου μεγάλων φορολογουμένων στον κατασκευαστικό τομέα και στα ακίνητα με στοχευμένους ελέγχους σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Εκτιμάται πως η φοροδιαφυγή στον τομέα της οικοδομής έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις. Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν οι μεγαλοκατασκευαστές αλλά και οι αγοραστές ακινήτων σε περιοχές-φιλέτα ή της τουριστικής Ελλάδας, όπου έρρευσε πολύ χρήμα.

Θέμα χρόνου είναι, τέλος, η ενεργοποίηση της ομάδας Έγκμοντ, η οποία αποσκοπεί στη διευκόλυνση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των Μονάδων Χρηματοπιστωτικών Πληροφοριών από διαφορετικές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...