Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Η Alpha bank λέει την αλήθεια για το buyback…ήταν η αφαίμαξη των τραπεζών – Η Eurobank με το non paper φωτογραφίζει την Εθνική ως την πιο ζημιωμένη τράπεζα ενώ η Εθνική μιλάει για επιτυχημένη διαδικασία


Η Alpha bank είπε όλη την αλήθεια για το buyback.
Το www.bankingnews.gr δικαιώνεται ότι επί εβδομάδες ανέφερε ότι η επαναγορά χρέους θα καταστρέψει τις τράπεζες.
Τι αναφέρει σε επίσημη ανάλυση της η Alpha bank;
«Σημειώνεται ότι, για την επαναγορά των ομολόγων χρησιμοποιήθηκαν πόροι που προορίζονταν αρχικά για την αποπληρωμή έντοκων γραμματίων του δημοσίου. Η απόφαση αυτή συνιστά πλήγμα στις προοπτικές βελτίωσης της ρευστότητας στην οικονομία, σε μια συγκυρία που η διαμόρφωση καλού οικονομικού κλίματος απαιτεί την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ομαλοποίηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
Η αφαίμαξη των όποιων πενιχρών διαθεσίμων διατηρούν οι τράπεζες προς τον σκοπό χρηματοδότησης του δημοσίου, στερεί πολύτιμη δυνητική ρευστότητα από την οικονομία και αντιστρατεύεται τον αναπτυξιακό χαρακτήρα άλλων μέτρων της οικονομικής πολιτικής.
Και, βεβαίως, η διαθέσιμη ρευστότητα των τραπεζών δεν είναι ανεξάντλητη»
Η θέση της Alpha bank είναι ξεκάθαρη και απόλυτα σωστή.
H Eurobank πήρε μια θέση μέσω non paper ουδέτερη. 
«Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στο πρόγραμμα της επαναγοράς με το 100% του χαρτοφυλακίου τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος - που αποτελούσε προϋπόθεση για την εκταμίευση των παραπάνω ποσών - όπως άλλωστε συνέβη και κατά το PSI+. Σημειώνεται ότι από το 2010 και μετά, οι ελληνικές τράπεζες έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους του Δημοσίου, καθώς πέρα από την καθοριστική συμμετοχή τους το PSI+ και στο πρόγραμμα επαναγοράς, παρείχαν τις απαραίτητες εγγυήσεις στη Δημοκρατία της Φιλανδίας στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος και απορρόφησαν πλήρως όλες τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, που σήμερα κυμαίνονται στο €18 δισ. περίπου, καθώς το ενδιαφέρον από άλλους επενδυτές ήταν μηδενικό και η έλλειψη ρευστότητας έθετε σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα και της οικονομίας συνολικά»
Η Eurobank όμως έδωσε σημασία σε ένα πίνακα που περιλαμβανόταν και αποδείκνυε ότι τις μεγαλύτερες ζημίες τις έχει υποστεί η Εθνική.
Προφανώς για τους αναγνώστες του www.bankingnews.gr δεν είναι κάτι νέο.
Έχουμε παρουσιάσει αναλυτικότατα τις ζημίες που έχουν υποστεί οι τράπεζες και μάλιστα με πολύ μεγάλη ακρίβεια.
Η Εθνική από την πλευρά της και ο Π. Χριστοδούλου ο οποίος φέρεται να είχε συμμετοχή στους σχεδιασμούς για το buyback συνεχίζει να παίζει το χαρτί της κυβέρνησης με έμφαση στο επιτυχημένο buyback. 
Πως ήταν επιτυχημένο το buyback όταν υποχρέωσαν όλες τις ελληνικές τράπεζες να ξεφορτώσουν όλα τους τα ομόλογα;

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...