Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Στο 35% αυξάνει ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Έκπληκτη η Τρόικα με το 33% που προβλέπει το νομοσχέδιο - Ζητά από την κυβέρνηση να τηρήσει την συμφωνία


«Επί θύραις» βρίσκεται μία νέα αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
Αφορά αυτούς που αποκτούν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ για τους οποίους οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να «ψηλώσει» στο 35% τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης από 33% που προβλέπει το υφιστάμενο σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.
Σε αυτό τον συντελεστή είχαν καταλήξει άλλωστε με τον Γιάννη Στουρνάρα στην διάρκεια των επαφών που είχαν για την κατάρτιση του νέου φορολογικού και για τον οποίο συμφώνησαν αργότερα και οι εταίροι κατά την παρουσίαση των διατάξεων του νόμου στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που προηγήθηκε.
Με την ίδια «εικόνα» φορολόγησης των επιτηδευματιών στην Ελλάδα έφυγαν από το Eurogroup και τα στελέχη του ΔΝΤ που παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς την συνεδρίαση.
Και για το λόγο αυτό εξεπλάγησαν αρνητικά τα όταν είδαν στο βασικό κείμενο του νομοσχεδίου ότι η κλίμακα με την οποία θα φορολογηθεί από το 2013 το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών και τα κέρδη των επιχειρήσεων νομικής μορφής ΟΕ και ΕΕ προβλέπει συντελεστή 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.
Κάτω από αυτά τα όρια εφαρμόζεται συντελεστής 26% από το πρώτο κόλας ευρώ εισοδήματος που αποκτά ο επιχειρηματικός κλάδος.
Στοιχείο το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει τα ανωτέρω αποτελεί η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου. Στην σελίδα 36 της έκθεσης που ακολούθησε της κατάθεσης του φορολογικού αναφέρεται ότι ο ανώτατος συντελεστής στην παραπάνω κλίμακα έχει συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση να αυξηθεί στο 35%.
Οι δυο μονάδες διαφορά στο συντελεστή δεν είναι αμελητέες. Η συγκεκριμένη αναθεώρηση θα αυξήσει την φορολογική επιβάρυνση σε περίπου 14.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σύμφωνα με τα στοιχεία δηλώνουν εισοδήματα σε αυτό το ύψος.
Να σημειωθεί ότι το «κούρεμα» του συγκεκριμένου συντελεστή στο 33% αποτελούσε πρόταση της ελληνικής πλευράς, η οποία όπως εκ των υστέρων υποστήριξε στην Τρόικα η συγκεκριμένη διαφορά έχει εξασφαλιστεί από άλλα μέτρα, όπως είναι η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος.
Η Τρόικα δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη αν και όπως καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν ο συντελεστής 35% ανεβάζει το μέσο συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο 30,5% προσεγγίζοντας έτσι και το μέσο συντελεστή φορολόγησης των ΑΕ και ΕΠΕ (32,8%). Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ένα ομοιογενές φορολογικό πλαίσιο για τα επιχειρηματικά κέρδη.
Εφόσον το θέμα δεν θα ξεκαθαριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες κατά την συζήτηση του νέου φορολογικού στην Βουλή τότε όπως οι ίδιες πηγές αναφέρουν η αύξηση του συντελεστή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ότι θα γίνει τον Μάρτιο με το νέο φορολογικό και αφού έχει προηγηθεί ο τακτικός έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...