Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Στα «μαχαίρια» Γιάννης Στουρνάρας και Φώτης Κουβέλης για την Αγροτική Τράπεζα


ΟΙ ΠΤΥΧΕΣ ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ

Στα «μαχαίρια» Γιάννης Στουρνάρας και Φώτης Κουβέλης για την Αγροτική Τράπεζα


Στα «μαχαίρια» Γιάννης Στουρνάρας και Φώτης Κουβέλης για την Αγροτική Τράπεζα
Από τα μέσα Ιουλίου, όπου βγαίνοντας από συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο Φώτης Κουβέλης έλεγε, ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει την εμπιστοσύνη όλων δεν έχουν περάσει ούτε τρεις εβδομάδες. 

Αυτό το διάστημα όμως αποδείχτηκε πολύς καιρός κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες. Κουβέλης και Στουρνάρας βρίσκονται σήμερα στα... μαχαίρια. 

Και μπορεί οι διαξιφισμοί και οι βαριές κουβέντες που αντάλλαξε ο Βενιζέλος με τον υπουργό Οικονομικών να επισκίασαν τα πάντα την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο και των δύο συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών όμως έγινε ακόμα ένας καυγάς, αυτός ανάμεσα σε Κουβέλη και Στουρνάρα. 

«Πέτρα» του σκανδάλου; Η Αγροτική Τράπεζα.  

Η Δημοκρατική Αριστερά πήγε όσο μακριά μπορούσε να πάει αποδεχόμενη το σχέδιο Σαμαρά για άμεσες ιδιωτικοποιήσεις. Το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας την «έκαιγε» όμως τόσο επειδή γενικότερα στην Αριστερά είναι διαδεδομένη η άποψη, ότι η ΑΤΕ πρέπει να μείνει στο δημόσιο, λόγω των αγροτικών δανείων, όσο και επειδή η ΔΗΜΑΡ προεκλογικά υποσχόταν έναν δημόσιο τραπεζικό πυλώνα, στο οποίο αυτονόητα θα ανήκε η ΑΤΕ. 

Είναι χαρακτηριστικό για το θέμα αυτό ότι στην περίφημη προγραμματική συμφωνία των τριών και ενώ η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έμεινε έξω από τη συμφωνία ως σημείο μη σύγκλισης, στην ΑΤΕ – κατόπιν επιμονής της ΔΗΜΑΡ – έγινε ρητή αναφορά: «Αγροτική Τράπεζα επανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανσή της. Διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου υποθηκών αγροτικής γης», αναφέρει το κείμενο.  

Στη ΔΗΜΑΡ αιφνιδιάστηκαν και ενοχλήθηκαν από την ταχύτητα με την οποία εξελίχτηκαν τα πράγματα στην ΑΤΕ. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Παρασκευή και λίγο πριν ανακοινωθεί επίσημα το deal με την Πειραιώς, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος κ. Δ. Χατζησωκράτης εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση, με την οποία ζητούσε να μάθει άμεσα, «τι ακριβώς έχει γίνει με το business plan που παρουσίασε η ΑΤΕ και γιατί απορρίπτεται από την Τράπεζα Ελλάδας;». 

Μάλιστα σε ευθεία αιχμή κατά της συγχώνευσης της με την Πειραιώς αναρωτήθηκε: «δεν θα αποτελεί πολιτικό ζήτημα να δίνουμε, ως κράτος, χρήματα για την ανακεφαλαίωση μιας Τράπεζας, η οποία και θα έρχεται στο κατόπιν να αγοράζει Τράπεζα με πλειοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου;»  

Η παρέμβαση ήρθε πολύ αργά, η ΑΤΕ πέρασε στην Πειραιώς την επόμενη μέρα. 

Στη συνάντηση της Δευτέρας ο κ. Κουβέλης επέκρινε το υπουργείο Οικονομικών για αυτήν την απόφαση, με την ίδια επιχειρηματολογία. Το θέμα αυτό προξένησε έντονη αντιπαράθεση με τον κ. Στουρνάρα, δεν πήρε όμως διαστάσεις γιατί ο καυγάς με τον Βενιζέλο ήταν πιο πληθωρικός. 

Ένα είναι βέβαιο, ότι και ο κ. Κουβέλης είναι χολωμένος με τον υπουργό Οικονομικών. Δείγμα του πως θα πορευτεί πλέον η ΔΗΜΑΡ απέναντι του ίσως να ήταν και η δήλωση τουβουλευτή Ηρακλείου του κόμματος Γ. Μιχελογιαννάκη: «Η πώληση της «Αγροτικής» αποτελεί την πρώτη καταστρατήγηση της προγραμματικής συμφωνίας» κατήγγειλε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...