Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Καντίνες... by night

Καντίνες... by night

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012, 20:15


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος-Φίλιππος Καραμέτος-Παναγιώτης Σαγκούρης

Έντονο παρασκήνιο που όζει από παρανομίες, αυθαιρεσίες, καταπατήσεις και εκβιασμούς κρύβεται πίσω από τη λειτουργία των πολυσύχναστων -ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες- καντινών που είναι εγκατεστημένες στην παραλιακή ζώνη.

Μια απλή βόλτα αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Κυκλώματα έχουν μετατρέψει τα συγκεκριμένα καταστήματα σε night club, beachbars και εστιατόρια, καταπατώντας επανειλημμένως τους νόμους.

Όλα αυτά κάτω από τη μύτη των Δήμων, οι οποίοι τηρώντας ρόλο παρατηρητή σιωπούν μπροστά στο όργιο αυθαιρεσίας και παρανομίας που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους. Στάση που, κάποιοι επιχειρηματίες που μίλησαν στη zougla.gr, την αποδίδουν στο γεγονός ότι οι δήμοι έχουν... λαμβάνειν αρκετά χρήματα από τους ιδιοκτήτες των καντινών.

Το -καταπατημένο- νομικό πλαίσιο

Το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους είναι σαφές και δεν επιδέχεται παρερμηνείες και ασάφειες. Παρ’ όλα αυτά, παραβιάζεται συνεχώς και κατ’ εξακολούθηση.

Βάσει του νόμου, οι καντίνες πρέπει να είναι τροχήλατες (να μην είναι σταθερές ή προσωρινά σταθερές επί του αιγιαλού), να είναι περίπου 12,5 τετραγωνικά και να φέρουν αριθμό πλαισίου.

Παράλληλα, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να διαθέτει άδεια λιανικού υπεύθυνου εμπορίου και να υπογράψει μια σύμβαση με τον εκάστοτε Δήμο, στην οποία να αναφέρεται το τι ακριβώς θα εμπορεύεται.

Τέλος, ο ιδιοκτήτης μιας καντίνας έχει την δυνατότητα να την ανοίγει με την ανατολή του ηλίου, αλλά υποχρεούται να την κλείνει με τη δύση αυτού, ενώ αποκλειστικός σκοπός του μαγαζιού είναι να εξυπηρετεί αποκλειστικά τους λουόμενους.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Παρασάγγας απέχουν όμως αυτά που κανονικά θα έπρεπε να τηρούνται από τα όσα λαμβάνουν χώρα καθημερινά στην παραλιακή ζώνη.

Οι ιδιόκτητες των καντινών, αγνοώντας τους νόμους που κανονικά θα έπρεπε να διέπουν τα καταστήματα τους, τα έχουν μετατρέψει σε νυχτερινά κέντρα, τα οποία προσφέρουν αλκοόλ, μουσική και διασκέδαση στους χιλιάδες επισκέπτες που καταφθάνουν καθημερινά.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, νυχτερινά καταστήματα τα οποία είναι καθ’ όλα νόμιμα να μαραζώνουν και να οδηγούνται σε «λουκέτο». Ιδιόκτητες νυχτερινών μαγαζιών, μιλώντας στη zougla.gr, κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, ο οποίος ενισχύεται από την ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών.

Μάλιστα, υπάρχουν ιδιοκτήτες νυχτερινών μαγαζιών που ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν ακόμα και απειλές για την σωματική τους ακεραιότητα, προκειμένου να σταματήσουν να αντιδρούν στο «καθεστώς παρακράτους» που έχει διαμορφωθεί.

Για του λόγου το αληθές...


(Εύκολα μπορεί κάποιος να διακρίνει την καντίνα από το... beachbar. O χορός και το γλέντι κρατούν μέχρι το πρωί)


(Τα ψυγεία των εταιρειών αναψυκτικών είναι εμφανή. Σερβίρεται όμως και αλκοόλ)


(Βeach bar μια ανάσα από το... κύμα)


(Κοσμοσυρροή στις καντίνες...by night)

«Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει»

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σαρωνικού, κ. Μιχάλη Φωκά, ο οποίος δήλωσε γνώστης της κατάστασης.

«Δεν υπάρχει βούληση από το Δήμο. Υπάρχει ολόκληρη καντίνα που δεν έχει καν άδεια. Δεν έχουμε αντιδικία με τις καντίνες. Έχουμε με τον τρόπο λειτουργίας τους. Πρέπει κάποια στιγμή να μπουν τα πράγματα στην θέση τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Φωκά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...