Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Στον "αέρα" χιλιάδες μικροεπενδυτές


Στον "αέρα" χιλιάδες μικροεπενδυτές

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012, 19:48


Ρεπορτάζ: Μίλλη Σιδέρη
Υπό κατάρρευση βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές Τράπεζες της περιφέρειας, καθώς εμφανίζεται να αδυνατεί να ρευστοποιήσει τα κεφάλαια των μεριδιούχων που έχουν επενδύσει σε αυτή.

Ο λόγος για την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας, επικαλούμενο την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της, αρνείται να «αποζημιώσει» εδώ και αρκετούς μήνες τους μικροεπενδυτές.
Η υπόθεση που αποκαλύπτει σήμερα η zougla.gr, με αφορμή την καταγγελία ιδιώτη ο οποίος (για ευνόητους λόγους) δεν επιθυμεί προς το παρόν να αποκαλύψει την ταυτότητά του, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σε ορισμένα πιστωτικά Ιδρύματα.
Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από τον Οκτώβριο του 2011. Ο ιδιώτης, αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα, αποφάσισε να ρευστοποιήσει μέρος των μετοχών που διαθέτει εκείνος και η οικογένεια του στην Τράπεζα, υποβάλλοντας μάλιστα το σχετικό αίτημα.
Η  απάντηση της Αχαϊκής Τράπεζας τον εξέπληξε. Mέσω απόφασης που ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο, ενημερώθηκε ότι το Ίδρυμα αποφάσισε να προβεί σε παύση ρευστοποιήσεων όλου του δικτύου των καταστημάτων έως το τέλος του 2011, λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατούσε εκείνη την περίοδο.
Στις αρχές του νέου έτους και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2012 ο ιδιώτης επισκέφτηκε εκ νέου το κατάστημα. Τότε πληροφορήθηκε ότι η ίδια πολιτική αναμένεται να ακολουθηθεί μέχρι και τον Ιούνιο του 2012 όταν και θα συνέλθει η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας.
Στις 22 Φεβρουαρίου 2012 ο μεριδιούχος έστειλε επιστολή προς την Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικών Συστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος,  αναφερόμενος στην φερεγγυότητα του συγκεκριμένου πιστωτικού ιδρύματος και στην ανάλγητη στάση που κρατά απέναντι σε εκατοντάδες μικρομεριδιούχους  που επένδυσαν τις οικονομίες τους.
Δείτε την επιστολή

Υπολογίζεται ότι το μετοχικό κεφάλαιο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας ανέρχεται στα 35.000.000 ευρώ περίπου ενώ το ποσό των δανειακών συμβάσεων που έχει συνάψει είναι δεκαπλάσιο.
Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Συνεταιριστικών Τραπεζών βρίσκονται στην ίδια δυσχερή θέση καθώς εμφανίζουν πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και εκτιμάται ότι σύντομα θα τους ανακληθεί η άδεια τους θέτοντας χιλιάδες μετόχους σε καθεστώς ανασφάλειας, χάνοντας οριστικά τα κεφάλαια τους. Πρόκειται, όπως λέγεται, για ένα «κανόνι» που είναι έτοιμο να «σκάσει» σε βάρος των μικρομεριδιούχων.
Επισημαίνεται πάντως ότι συνεταιριστικές τράπεζες αρνούνται να ρευστοποιήσουν τα μερίδια των πελατών τους με την πρόφαση ότι ηΤράπεζα της Ελλάδος επιβάλλει αυτήν την απαγόρευση, ενώ οι ιδιώτες αναμένεται να κινηθούν νομικά εναντίον των συγκεκριμένων Ιδρυμάτων.
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012, 19:50

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...